search icon

Κώστας Τσαούσης

Η κουλτούρα των Ισραηλινών

Γράφει ο Κώστας Τσαούσης

Μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του Πάνου Καμμένου από τα υπουργικά έδρανα στη Βουλή πριν από την αποχώρηση του από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αφορούσε την υπεράσπιση μιας τροπολογίας που αφορούσε τα αντισταθμιστικά οφέλη της σύμβασης των F-16.

Μετά, όπως θα έλεγε και μια γνωστή πρωταγωνίστρια, «ήρθαν οι μέλισσες» ή αν προτιμάτε καλύτερα, η εκπαιδευτική πτήση των αεροσκαφών Μ2000-5 κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και έδεσε το γλυκό!

Εν έτει 2019, με ή χωρίς Καμμένο στο Πεντάγωνο, η παλιά συνταγή των αντισταθμιστικών καλά κρατεί – αντέχει και στη μπόρα και το αγιάζι…

Στο βιβλίο των Dan Senor και Saul Singer «Start-up Nation: The Story of Israel’s Economic Miracle» (το βιβλίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά) μπορεί κανείς να διαβάσει το πώς η μικρή χώρα της Ανατολικής Μεσογείου απέκτησε την πρώτη της πολεμική βιομηχανία μετασκευάζοντας ή συναρμολογώντας απομεινάρια αεροσκαφών. Το θέμα τους βεβαίως δεν είναι η ιστορική διαδρομή της πολεμικής βιομηχανίας αλλά η εφευρετικότητα των ιδεών και η επιμονή , στοιχεία που προκύπτουν από την συνειδητοποίηση της ύπαρξης ελάχιστον πόρων. Για παράδειγμα, η έρημος Negev χάρις στην τεχνολογία για την αφαλάτωση και την στάγδην άρδευσης κλπ δεν είναι πια Κρανίου Τόπος αλλά μια περιοχή με πλούσιες καλλιέργειες.

Και δεν είναι μόνον αυτά: Ένα παλαιότερο άρθρο στο techcrunch.com– δημοσιευμένο το 2015- είχε τον εντυπωσιακό τίτλο: “From The Israeli Army Unit 8200 To Silicon Valley”  ή σε απλά ελληνικά, «Από τη Μονάδα 8200 του ισραηλινού στρατού στη Silicon Valley».  Το συγκεκριμένο άρθρο αποκάλυπτε το πώς μια μονάδα του ισραηλινού στρατού λειτουργεί – ειδικά για προηγμένης τεχνολογίας υπηρεσίες στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου- ως μια κλασσικού τύπου startup. Μάλιστα, ο Idan Tendler, ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Fortscale, μιας εταιρίας παροχής λύσεων ασφαλείας με μεγάλη ανάλυση δεδομένων για τις εταιρείες Fortune 1000 ήταν πριν από την  ίδρυση της Fortscale, επικεφαλής της μονάδας  8200.  

Από το άρθρο και όλα όσα αναφέρονται σε αυτό συγκράτησα τα εξής: α) Την εξήγηση (απλή και κατανοητή) για το πώς το Ισραήλ, μια μικρή χώρα με περίπου 9 εκατομμύρια ανθρώπους, παράγει δίχως τελειωμό tech startups και λαμβάνει περισσότερα κεφάλαια (αναλογικά πάντα) από venture capital  από οποιοδήποτε χώρα στον κόσμο; Επιπλέον, το γιατί μια χώρα με περιορισμένους  φυσικούς πόρους έχει περισσότερες εταιρείες εισηγμένες στο NASDAQ από ότι διαθέτουν η Ευρώπη, η  Ιαπωνία, η  Κορέα, η Ινδία και η Κίνα…

Η εξήγηση: Σε ένα μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τον ρόλο του στρατού στη κοινωνία αλλά και με τον τρόπο που ο στρατός Για να αξιοποιεί το ταλέντο και τις ιδέες των νέων ανθρώπων. Κατ΄ ουσία για τους περισσότερους επιτυχημένους επιχειρηματίες το ταξίδι τους στο όνειρο ξεκίνησε μέσα στις μονάδες τεχνολογίας του στρατού. Μάλιστα, μια από αυτές έχει καταστεί η απόλυτη θερμοκοιτίδα. Το όνομα της : Μονάδα IDF 8200.

Το 8200 είναι μια ειδική μονάδα, και με πολλούς τρόπους, τρέχει σαν ένα high-tech startup.  Αρχίζει με τo ψάξιμο για την ανεύρεση του καλύτερου ταλέντου. Οι ανιχνευτές του IDF χτενίζουν τα γυμνάσια και λύκεια για να εντοπίσουν υποψήφιους υψηλής διανοητικής ικανότητας σε νεαρή ηλικία. Στοχεύουν τους σπουδαστές με ανώτερες αναλυτικές ικανότητες, οι οποίοι μπορούν να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις και να εργάζονται καλά σε ένα ομαδικό περιβάλλον. Μόνο οι καλύτεροι και πιο ευφυείς παίρνουν το δρόμο της ένταξης  σε αυτήν την ελίτ της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Για λίγες μέρες μια ομάδα από 12 εκπροσώπους εταιρειών που είναι ενταγμένες σε αυτόν τον κύκλο του προγράμματος egg – enter•grow•go της Eurobank θα βρεθεί στο Ισραήλ για να γνωρίσει την καρδιά του startup nation. Μια ευχή για το ταξίδι τους; Να καταφέρουν να «μυρίσουν» την κουλτούρα των Ισραηλινών που ξεκινά από το νηπιαγωγείο και φθάνει μέχρι τα 2-3 χρόνια του στρατού – μια κουλτούρα που έχει να κάνει με την κοινότητα, την συλλογικότητα, το ομαδικό πνεύμα, την επιχειρηματικότητα. Και όλα αυτά φτιάχνουν παράδοση και συμπεριφορές χρήσιμες για τους καιρούς μας.

Exit mobile version