Στην Οδό Βίκτωρος Ουγκώ στο Μεταξουργείο – της άλλης Αθήνας- ανάμεσα σε μικρά πολύχρωμα μαγαζιά μεταναστών υπάρχει και λειτουργεί σε ένα από τα παλιά αγέρωχα νεοκλασικά τούτης της πόλης ένας δυναμικός πυρήνας επώασης και επιτάχυνσης συλλογικών πρωτοβουλιών κοινωνικής επιχειρηματικότητας έχοντας εστιασμένη την προσοχή του ενδιαφέροντος του στις Μη Κυβερνητικές Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.
Πρόκειται για το HIGGS, στην διεύθυνση: στο 15 της Βίκτωρος Ουγκώ. Αλλά, τι είναι το HIGGS; «Το όνομά μας έρχεται από το θαυμαστό κόσμο της Φυσικής, όπου το μποζόνιο του Peter Higgs, μας υποδεικνύει ότι το κενό, κάθε άλλο εκτός από κενό είναι, αφού είναι γεμάτο δυνητικά σωματίδια και πεδία δυνάμεων. Το γνωστό πείραμα στο CERN στόχευσε να δείξει ότι όταν «χτυπήσεις» το κενό προκύπτει ενέργεια, κίνηση, νέες «αφανείς» δυνάμεις. Αυτός είναι και ο σκοπός του HIGGS: να κινητοποιήσει το «αφανές» δυναμικό του οικοσυστήματος ΜΚΟ στην Ελλάδα, να διεγείρει ανθρώπους και οργανισμούς, να ενεργοποιήσει πρωτοβουλίες! Πιστεύουμε πως δεν υπάρχει κενός χώρος, παρά ένα αναξιοποίητο πεδίο δυνάμεων, που με την κατάλληλη υποστήριξη, και στο κατάλληλο περιβάλλον (incubation & acceleration), μπορεί να κάνει θαύματα!».
Εκεί, λοιπόν, στο φιλόξενο χώρο του HIGGS το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης είχα την χαρά να συναντήσω ένα γενναίο άνθρωπο, ένα μαχητή της ζωής, τον Παναγιώτη Κωνσταντινίδη. Ταξίδευσε από την πόλη του Βόλου για να μοιραστεί μαζί μας – όλους όσοι συμμετείχαμε στην εκδήλωση του NBG Business Seeds για τις ομάδες της ενότητας «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» που έλαβαν μέρος στον 9ο διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας- την ιδέα του. «Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας και mobile application για την παροχή πληροφοριών ως προς την προσβασιμότητα σημείων ενδιαφέροντος για ΑμεΑ με το όνομα inwheel».
Ο Παναγιώτης εδώ και 10 χρόνια είναι καθηλωμένος σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά αυτό δεν του απαγορεύει να σκέφτεται και να δρα δημιουργικά θέλοντας να φτιάξει ένα marketplace όπου άτομα με αναπηρία ή έστω με κινητικά προβλήματα να βρίσκουν με εύκολο τρόπο συγκεντρωμένη την πληροφορία για τις δυνατότητες πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, σε σχολεία και νοσοκομεία, σε καταστήματα, σε χώρους πολιτισμού κ.α.
Μια ιδέα που χρειάζεται οργάνωση, υπομονή και επιμονή αλλά και στήριξη πρώτα από όλα σε τοπικό επίπεδο μέσα από την κινητοποίηση δυνάμεων που μπορούν να προσφέρουν ακόμη και χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της εφαρμογής. Μια περίπτωση ιδιαίτερης κοινωνικής επιχειρηματικότητας που πρέπει να βρει έναν ασφαλή δρόμο να βαδίσει!
Συμπέρασμα: Ο Παναγιώτης από τον Βόλο αλλά και το HIGGS αποτελούν μέτρο ποιοτικής αξιολόγησης του δικού μας αστικού πολιτισμού. Μας χρειάζονται και ο Παναγιώτης και το HIGGS και μάλιστα σε «πληθυντικό αριθμό»!