Το ερέθισμα για αυτό το κείμενο προήλθε από ένα special report από εκείνα που μόνο το βρετανικό περιοδικό The Econimist μπορεί να οργανώνει και να φιλοξενεί.
Δεν θα ξεκινήσω, αλλά ούτε και θα μείνω στα γενικά. Θα πάω κατευθείαν στο ειδικό.
Γνωρίζετε το Pepper που μας έρχεται ως μια πολύ καινούργια ιδέα από τον συνήθη ύποπτο, το startup nation του Ισραήλ; Αν όχι σας ενημερώνω πως είναι μια ολόκληρη τράπεζα στο κινητό σας. Τυπικά, είναι ένα ηλεκτρονικό υποκατάστημα της ιστορικής Τράπεζας Leumi, αλλά στην ουσία είναι ένας νέος, εντελώς ξεχωριστός (αυθύπαρκτος) τραπεζικός λογαριασμός που επιτρέπει στους χρήστες να απολαμβάνουν μια τραπεζική εμπειρία που δεν έχουν ξαναζήσει πρωτύτερα.
Το Pepper είναι η πρώτη Ισραηλινή τράπεζα που απευθύνεται σε millennials αλλά και millennials στη καρδιά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο chief executive της Leumi Rakefet Russak-Aminoach.
Αλλά, το Pepper δεν είναι μόνο μια νέα τράπεζα στο κινητό αλλά μια από τα τελευταία γενναία εγχειρήματα που θα κρατήσουν τις παραδοσιακές «φυσικές» τράπεζες στην αγορά και θα ισοφαρίσουν την επέλαση της τεχνολογίας αλλά και των νέων ανταγωνιστών που φέρνει μαζί της ο μαζικός ψηφιακός μετασχηματισμός της καθημερινότητας μας.
Σε ένα άρθρο στο ίδιο αφιέρωμα διαβάσα συγκεντρωμένα τα γεγονότα που σημαίνουν κόκκινο συναγερμό για τις τράπεζες. Για παράδειγμα, η Apple παρουσίασε μια πιστωτική κάρτα με την Goldman Sachs στις 25 Μαρτίου 2019, ενώ το Facebook επιχειρεί την δική του έφοδο στον χώρο των πληρωμών. Με άλλα λόγια, το τραπεζικό μονοπώλιο αμφισβητείται στη πράξη από ανταγωνιστές που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί δύο δεκαετίες νωρίτερα…
Αλλά, οι ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στην οικονομία αλλά και τις ζωές των ανθρώπων δεν πρόκειται να αφήσουν σε ησυχία τις τράπεζες που εξακολουθούν να στηρίζονται ακόμη στα φυσικά δίκτυα.
Στην Ασία τα apps των πληρωμών είναι ένας τρόπος ζωής για περισσότερους από 1 δις χρήστες. Στη Δύση, το mobile banking έχει δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα σε κάθε περίπτωση.
Χωρίς να παραγνωρίζω τα ελληνικά δεδομένα θεωρώ ότι το οικοσύστημα καινοτομίας και ειδικότερα όλοι όσοι ασχολούνται με το fintech θα πρέπει να προσανατολισθούν από τώρα για την επόμενη μέρα «κατασκευάζοντας» έτοιμα ολοκληρωμένα μοντέλα «ψηφιακών τραπεζών» με υπηρεσίες που να απευθύνονται απευθείας στους εν δύναμει χρήστες – οι τελευταίοι σε κάθε περίπτωση είναι και η νέα πελατεία των τραπεζών που θα αναγκασθούν να μετασχηματισθούν πλήρως… Και ο μετασχηματισμός – κακά τα ψέματα- θα φέρει αργά ή γρήγορα και μια δραματική αλλαγή στο οικοδόμημα – λαβύρινθος των πολλαπλώς ασφυκτικών ρυθμίσεων. Η υπέρυθμιση όπως και η υπερφορολόγηση είναι οι δύο μεγάλες μάστιγες στον χώρο της οικονομίας και των αγορών που μπορεί να σκοτώνουν παροδικά την ελευθερία του επιχειρείν αλλά απελευθερώνουν (και με την βοήθεια της τεχνολογίας) δημιουργικές δυνάμεις ανατροπής του κατεστημένου.