Πέρυσι το καλοκαίρι ο συνιδρυτής μιας λονδρέζικης fintech startup, ο Βίκτωρ Τροκούδης – γεννημένος στη Λευκωσία της Κύπρου και μόνιμος κάτοικος της αγγλικής πρωτεύουσας με καλές σπουδές μιας και είναι απόφοιτος τόσο του INSEAD όσο και του Harvard University και ενδιαφέρον βιογραφικό- με αφορμή μια αρχική επένδυση του VenturesFriends στην εταιρεία του προεξοφλούσε την είσοδο της με ένα ιδιαίτερο τρόπο στην ελληνική αγορά.
Σε ένα θέμα στην ενότητα City Stories στο prototheme.gr έγραφα τα εξής: «Βλέποντας την συστηματική ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος, την παρουσία ταλαντούχων επαγγελματιών και την ανταγωνιστικότητα του περιβάλλοντος, το Plum αν και προς το παρόν είναι διαθέσιμο μόνο στην Αγγλική αγορά, επέλεξε την Ελλάδα ως βασικό του κόμβο για την ανάπτυξη τεχνολογίας , και θα ανοίξει στην Αθήνα τα πρώτα του γραφεία εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Η ελληνική ομάδα θα αποτελεί τον τεχνικό πυρήνα της εταιρείας, χτίζοντας το mobile app και καλύπτοντας τις υψηλές τεχνολογικές απαιτήσεις λειτουργικότητας και ασφάλειας που χαρακτηρίζει τις fintech startups».
Εννέα μήνες μετά η εταιρεία που αναπτύσσει και «τρέχει» το Plum είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις μηχανικών λογισμικού. 12 νέοι μηχανικοί θα βρουν δουλειά με καλές αποδοχές και με βάσιμες προοπτικές εξέλιξης. Με άλλα λόγια, η είσοδος της εταιρείας στην ελληνική αγορά το καλοκαίρι του 2018 – με την ίδρυση του εδώ γραφείου- δημιούργησε μια σημαντική τεχνική βάση, ένα ισχυρό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Μάλιστα, ένα τμήμα με 18 συνολικά μηχανικούς ( οι 6 μηχανικοί της αρχής και οι άλλοι 12 μηχανικοί των νέων προσλήψεων) θα μπορεί, πέραν όλων των άλλων, να λειτουργήσει παραδειγματικά για τον τρόπο που μπορούν οι fintech startups που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της τεχνολογικής πρωτοπορίας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να αξιοποιήσουν το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας.
Με άλλα λόγια, το Plum μπορεί να κάνει σχολή! Η έδρα και οι μπίζνες στις ώριμες αγορές με τα μεγάλα ακροατήρια των χρηστών και η παραγωγή της νέας καινοτομίας στην Ελλάδα.
Δεν θέλει δα και πολύ σκέψη ότι ένας νέος σε ηλικία μηχανικός δουλεύοντας στην Ελλάδα – ακόμα και από την παραλία με το μαγιό στη ξαπλώστρα- μπορεί να αποδώσει καλύτερα από το μελαγχολικό Λονδίνο. Αρκεί να έχει ένα καλό εισόδημα και μια καλή ζωή.
Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά αλλά ένας τόπος με μια μεγάλη, ανοιχτή αγκαλιά για τα ταλαντούχα παιδιά της αρκεί να κατανοηθεί πλήρως και δίχως εκπτώσεις από το πολιτικό προσωπικό η νέα εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.