Απαιτεί γενναιότητα αλλά κάποιος πρέπει να κάνει τη δύσκολη δουλειά: Να «ξυπνήσει» από τον λήθαργο όπου είναι οικειοθελώς παραδομένος ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Και αυτό γιατί δεν γίνεται την ώρα της πραγματικής κατάρρευσης μιας μεγάλης επιχείρησης της ελληνικής αγοράς όπως η ΔΕΗ ο έχων την πολιτική ευθύνη να σφυρίζει αδιάφορα… και να διακόπτει το σφύριγμα μόνο για να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία (επαναφέροντας το κινδυνολογικό σενάριο των υπογείων του Μαξίμου).
Ο καθηγητής (σε αναστολή καθηκόντων) Γιώργος Σταθάκης (δίδασκε Μαρξιστική Ανάλυση Ι και Μαρξιστική Ανάλυση ΙΙ στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης) δεν μπήκε στο κόπο να πει την αλήθεια για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Για να μην πω για τα ανησυχητικά σήματα των επενδυτών στη χρηματιστηριακή αγορά των Αθηνών. Αντίθετα, επέλεξε την εύκολη λύση: Να βάλει την διοίκηση της ΔΕΗ να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά. Η ανακοίνωση της τελευταίας μόνο ως άλλα λόγια να αγαπιόμαστε μπορεί να θεωρηθεί. Δεν αντέχει σε κριτική. Σε οποιαδήποτε κανονική Δημοκρατία της Δύσης με πραγματικά ανεξάρτητη εποπτική αρχή της Κεφαλαιαγοράς θα είχαν ζητηθεί διευκρινίσεις και θα είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα… Εδώ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τηρεί σιγή ιχθύος για να μην ενοχλήσει τους κομματικούς της φίλους που θέλουν να βγάλουν εκλογές.
Γι΄αυτό και ανέχεται να βγαίνουν τέτοιες ανακοινώσεις όπως η χθεσινή της ΔΕΗ.
Ένα μικρό απόσπασμα από την ανακοίνωση: (…)
1.Τα αποτελέσματα του 3μήνου του 2019 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο Δ.Σ. της επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔΕΗ.
2. Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις όπως ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως €300 εκατ. ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα. Σε ότι αφορά στο θέμα της ρευστότητας η Διοίκηση το διαχειρίζεται συστηματικά καιαποτελεσματικά. Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σημαντικά».
Ας αναμένουμε τον Αύγουστο, λοιπόν, που είναι «παχιές οι μύγες». Μέχρι τότε ποιος παίρνει την ευθύνη;