Μια εκδήλωση – αύριο το απόγευμα- που διοργανώνεται από η Ελληνική Παραγωγή- Συμβούλιο Bιομηχανιών για την Ανάπτυξη, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) έχει αρκετές άγνωστες λέξεις – όρους και έννοιες στον τίτλο της, με πρώτη και καλύτερη το Industry 4.0. Αλλά, τι στο καλό σημαίνει το Industry 4.0 και τι σχέση μπορεί να έχει με την εγχώρια βιομηχανία που ζει χάρις στις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα- ΣΥΡΙΖΑplus στην εποχή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (να ζήσουμε να την θυμομάστε…).
Η πρώτη απάντηση θα ήταν, δίχως άλλο, ένα εκκωφαντικό με κεφαλαία γράμματα: «ΚAMIA» ! Αλλά, μια δεύτερη, πολύ πιο ψύχραιμη απάντηση που θα ελάμβανε υπόψη της και τις συμμετοχές στο πάνελ της εκδήλωσης (σε αυτό συμμετέχει και η δραστήρια βιομήχανος Τέα Αντωνίου, επικεφαλής της πρωτοπόρας εξαγωγικής ANTOPACK από τον Βόλο) και θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ένας ικανός αριθμός παραγωγικών μονάδων στην ελληνική επικράτεια με όπλο την καινοτομία αναμετρήθηκε με επιτυχία μέσα στα χρόνια της γενικευμένης κρίσης και βγήκε ενισχυμένος σε μερίδια και αυτοπεποίθηση. Η ομάδα αυτή – ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου- έχει σοβαρές πιθανότητες αποδεχομένη τις προκλήσεις του Industry 4.0 να αξιοποιήσει τα συστατικά στοιχεία της νέας επανάστασης και να βγει νικητής στη μεγάλη μάχη.
Αλλά, για να μείνουμε για λίγο στο Industry 4.0, δηλαδή στην κωδική ονομασία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης .
Στο site του Boston Consulting Group βρήκα ένα κάτι που μου τράβηξε το ενδιαφέρον: «Η προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη στην παραγωγή, αλλά με το Industry 4.0, θα συμβάλει καταλυτικά στον μετασχηματισμό της ίδιας της παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και θα αλλάξει τις παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ προμηθευτών, παραγωγών και πελατών – καθώς και μεταξύ ανθρώπου και μηχανής». Στο ίδιο site διάβασα και για τις 9 τεχνολογικές τάσεις αποτελούν τα δομικά στοιχεία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Μεταξύ αυτών τα Big Data, τα αυτόνομα Robots, η προσομοίωση, το Internet of Things, η κυβερνο- ασφάλεια, το «σύννεφο» ( Cloud), η επαυξημένη πραγματικότητα. Μια άμεση συνέπεια όλων αυτών ή κάποιων από αυτούς τους πυλώνες θα σπρώξουν τις επιχειρήσεις, τις λειτουργίες και τις δραστηριότητες του προκειμένου να γίνουν περισσότερο συνεκτικές, καθώς θα αναπτύσσονται διακλαδικά δίκτυα παγκόσμιας ολοκλήρωσης δεδομένων που θα επιτρέπουν πραγματικά αυτοματοποιημένες αλυσίδες αξίας.
Η πρόκληση του Industry 4.0 είναι εδώ και δεν θα περιμένει για πολύ… – αλλά η πρόκληση μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά μόνο με μια άλλη, εντελώς διαφορετική πολιτική επιλογή και αυτό ας είναι σε όλους σαφές!