Οι οικονομικές εξελίξεις προβληματίζουν τα χρηματιστήρια. Όλες οι υπάρχουσες ενδείξεις δημιουργούν αρνητικές προσδοκίες εκτός από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Χθες (13.10.2014) στο χρηματιστήριο της ΝΥ , συνεχίστηκε η διόρθωση που έχει αρχίσει εδώ και ένα μήνα. Ο Dow Jones απώλεσε -1,35%. Οι απώλειες τη συγκεκριμένη περίοδο υπολογίζονται σε 3.500 δις δολάρια. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και το χρηματιστήριο του Τόκιο που παρουσίασε απώλειες -2,38%. Το ίδιο σκηνικό και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: η Φραγκφούρτη έχασε -0,7% , το Παρίσι -1,1% , το Μιλάνο -1,6%.
Οι αρνητικές ειδήσεις που βαραίνουν στις αποφάσεις των «επενδυτών» προέρχονται από τις οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός στη Γαλλία , σε ετήσια βάση μειώθηκε στο 0,4% . Το μήνα Σεπτέμβριο αναμένεται στο -0,4%. Στην Ιταλία , σε ετήσια βάση βρίσκεται στο 0,2%. Όλο και περισσότερο πλησιάζει το φάντασμα του αντιπληθωρισμού. Ο δείκτης Nfib, που αντιπροσωπεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τις μικρές επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο μειώθηκε -3,6% έναντι ανόδου 6,9% το Σεπτέμβριο. Ο δείκτης που μετρά την τρέχουσα κατάσταση μειώθηκε -3,2%. Στην ευρωζώνη , τον Αύγουστο, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε -1,8% σε σχέση με τον Ιούλιο.
Η ατμομηχανή της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, Γερμανία, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι και το τρίο τρίμηνο δεν υπάρξει μεγέθυνση της οικονομίας , πιθανότερο είναι η αρνητική μεγέθυνση. Το Ινστιτούτο οικονομικής ανάλυσης Zew, το προσδιορίζει σε -0,2%. Επίσης το Ινστιτούτο Fuest , θεωρεί ότι η απόφαση του Wolfgang Schaeuble να ισοσκελίσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2015, αποτελεί μια απόλυτα δογματική θέση. Παράλληλα προτρέπει την ΕΚΤ να προχωρήσει πάραυτα σε πραγματική «ποσοτική διευκόλυνση» και τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα.
Οι ευθύνες της Γερμανίας είναι τρομακτικές στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης , με την επιμονή της στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τα δημοσιονομικά σύμφωνα.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα και στην Βραζιλία και οι καταναλωτικές δαπάνες , το δεύτερο τρίμηνο, μειώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2009 αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία. Επίσης αν προσθέσουμε τους γεωπολιτικούς κινδύνους : την Ουκρανική κρίση, την κρίση στη ΜΑ , αλλά και τον ιό Ebola (η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι θα απαιτηθούν 32 δις δολάρια για την αποκατάσταση στην περιοχή της Αφρικής) η κατάσταση χειροτερεύει άρδην.
Η ανάκαμψη που παρουσιάζουν οι ΗΠΑ φαίνεται δύσκολο να συνεχισθεί όταν το υπόλοιπο διεθνές περιβάλλον παρουσιάζει αυτές τις αρνητικές εξελίξεις.