search icon

Γνώμες

«Κενές πάνω 50.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό». Και γιατί δεν πάνε οι άνεργοι να δουλέψουν;

«50.000 κενές θέσεις εργασίας; Και δεν υπάρχει κανένας να θέλει να πάει να δουλέψει, με τόση ανεργία γύρω μας;», θα σκεφτεί πολύ εύκολα ο καθένας. Η απάντηση, υπάρχει…

Όλα ξεκίνησαν όταν ο  επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, με ένα ποστ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε λόγο για «τεράστια  έλλειψη προσφοράς εργασίας, με αμοιβές σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις» για τον κλάδο του τουρισμού.

Αυτό ήρθε ως απάντηση σε ανάρτηση χρήστη ο οποίος έγραψε ότι  εργαζόμενοι «αρνούνται εργασία σε 5* & εστιατόρια με πολύ καλούς μισθούς & παροχές». Ο κ. Ανδρεάδης, λοιπόν, έκανε λόγο για πάνω 50.000 κενές θέσεις εργασίας, οι οποίες εντοπίζονται, κυρίως, στον επισιτισμό (κουζίνα και service), ενώ ζήτησε να δοθούν άμεσα λύσεις, καθώς «ο ποιοτικός τουρισμός μας κινδυνεύει!».

«50.000 κενές θέσεις εργασίας; Και δεν υπάρχει κανένας να θέλει να πάει να δουλέψει, με τόση ανεργία γύρω μας;», θα σκεφτεί πολύ εύκολα ο καθένας. Η απάντηση, υπάρχει…

Τι απαντά, για παράδειγμα,  o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου; «Η καλοκαιρινή σεζόν στα νησιά έχει ξεκινήσει, με τις επαναπροσλήψεις να έχουν αγγίξει μόλις το 10% και με τις καταγγελίες των εποχικά εργαζομένων στην ΠΟΕΕΤ για παραβίαση των όρων της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας να πέφτουν ‘’βροχή’’. Δικαιολογημένα υπάρχουν κενές θέσεις αφού, πλέον, οι εποχικά εργαζόμενοι, έχοντας επίγνωση των συνθηκών εργασίας που θα αντιμετωπίσουν στις τουριστικές επιχειρήσεις, στρέφονται σε άλλους κλάδους εργασίας».

Στο μεταξύ, για να δείτε πόσο πιο δύσκολη γίνεται η εξίσωση, οι περιοχές οι οποίες απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους και εντοπίζεται η έλλειψη προσωπικού, είναι η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Μύκονος. Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου, «σε κάθε σεζόν, ειδικά σε Μύκονο και Σαντορίνη, το προσωπικό αλλάζει 2-3 φορές μέσα σε λίγους μήνες, μιας και δεν αντέχει τις συνθήκες εργασίας και παραιτείται».

«Καλά», θα αναλογιστεί κάποιος άλλος, «τόσοι σεφ, μάγειρες και σερβιτόροι, οι οποίοι έχουν τελειώσει τις αντίστοιχες σχολές, δεν θέλουν να δουλέψουν σε αυτό που σπούδασαν;». Η απάντηση έρχεται άνοστη, σαν κομμένο αβγολέμονο: Ένα ποσοστό αυτών αναζήτησε εργασία στο εξωτερικό, ενώ ένα άλλο ποσοστό στράφηκε σε άλλους κλάδους – «απλό».

Είναι γεγονός, βέβαια, ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες σέβονται τους ανθρώπους που εργάζονται για αυτές. Ανά διαστήματα, όμως, ειδικά το καλοκαίρι, θα έχετε δει και πλάνα από ρεπορτάζ τα οποία, εδώ και χρόνια, κάνουν λόγο για σοβαρή έλλειψη προσωπικού στις τουριστικές επιχειρήσεις, στα ίδια καρέ που περιγράφονται εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και χαμηλές αποδοχές. Τουριστικές επιχειρήσεις αναζητούν με αγγελίες προσωπικό για το καλοκαίρι για τουριστικούς προορισμούς προτείνοντας επταήμερη εργασία -η οποία, τελικά, είναι 10-12 ώρες την ημέρα- με διαμονή και διατροφή και μισθό στα 700 ευρώ. Και καλύτερα να μη συζητήσουμε τώρα για τη διατροφή και τη διαμονή – αν και κάποτε πρέπει να ανοίξει και αυτή η συζήτηση. Έχουμε ακούσει σε ρεπορτάζ να γίνεται λόγος για εργοδότες οι οποίοι, για να αποφύγουν την καταβολή ενσήμων, βάζουν πλαφόν τα 100 ένσημα και μόλις ο εργαζόμενος τα αγγίξει τότε του ζητά να δουλέψει «μαύρα» – κι αυτό είναι που επαναλαμβάνει και σήμερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.

Και άντε, πες, πας και πιάνεις αυτή τη δουλειά στον τουρισμό, στη «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας», γνωρίζοντας ήδη πόσο θα «καλοπεράσεις» – αφού είναι μια από τις πιο σκληρές, εποχικές δουλειές. Δουλεύεις 4-5-6 μήνες και μετά το ταμείο ανεργίας διαρκεί μόνο για τρεις μήνες. Πώς θα ζήσεις τους υπόλοιπους που περισσεύουν, χωρίς επίδομα; Κι όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, «μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που δεν έχουν λάβει όλα τα επιδόματα από το 2021, όπως το επίδομα αδείας».

Άρα, λοιπόν, στο αρχικό ερώτημα «γιατί δεν πάνε να δουλέψουν στις 50.000 κενές θέσεις εργασίας;», υπάρχουν σίγουρα 50.000 απαντήσεις κι άλλες τόσες αιτιάσεις. Το θέμα- τελικά, όμως- είναι το πώς πρέπει να τοποθετηθεί η κυβέρνηση, δίνοντας μια λύση σε άλλο ένα σοβαρό ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει, ενώ η καλοκαιρινή σεζόν αρχίζει – summer in Greece.

Exit mobile version