Οι συστηματικές και μεθοδικές προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια με τον Ηρακλή για τις τιτλοποιήσεις, με τις βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κ.ά., έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και περιορίζεται πλέον μια από τις χειρότερες κληρονομιές της κρίσης, τα κόκκινα δάνεια.
Κατ΄ αρχήν όσον αφορά τις τράπεζες -σύμφωνα με την έκθεση Φεβρουαρίου 2025 της Επιτροπής Παρακολούθησης NPLs, που ενεργεί συμβουλευτικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ο υψηλότερος όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων προέρχεται πλέον από χώρες όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρουμανία, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κόκκινων δανείων άνω των 16 δισ. ευρώ από το τέλος του 2023. Η Ελλάδα, κατά την έκθεση πάντα, εμφανίζει μεν υψηλό δείκτη κόκκινων δανείων (3,3% τον Σεπτέμβριο 2024), αν και δεν είναι πλέον ο υψηλότερος στην ΕΕ, καθώς τα «πρωτεία» κατέλαβε η Πολωνία, με δείκτη NPL στο 4%. Επιπλέον με τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2024 που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες, ο σχετικός δείκτης για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω.
Η Έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης NPLs επισημαίνει, επίσης, ότι οι ελληνικές και οι ισπανικές τράπεζες μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σταθερά τα τελευταία τρίμηνα, ενώ έχουν τους υψηλότερους δείκτες κάλυψης επισφαλειών από προβλέψεις. Οι συντάκτες της έκθεσης στέκονται μάλιστα ιδιαίτερα στο Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων Ηρακλής (HAPS), που υιοθετήθηκε επί υπουργείας Γ. Ζαββού, ως case study για τη δραστική μείωση που πέτυχε η χώρα μας.
Με τον Ηρακλή απαλλάχτηκαν οι ισολογισμοί των τραπεζών από το βάρος των NPLs, ωστόσο τα κόκκινα δάνεια πέρασαν στον έλεγχο servicers και funds, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στην οικονομία και να αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Η ρευστοποίησή τους είναι η πιο επώδυνη και χρονοβόρα διαδικασία, αλλά και σε αυτό το μέτωπο έχει αρχίσει να καταγράφεται πρόοδος. Με τις διμερείς ρυθμίσεις το ιδιωτικό χρέος έπεσε από τα 92 δισ. το 2019, στα 67 δισ. Οι βελτιώσεις που έγιναν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό το 2023 οδήγησαν το 2024 σε αύξηση των ρυθμίσεων κατά 81%. Συγκεκριμένα, μπήκαν στον εξωδικαστικό οφειλές ύψους 10 δισ. που αφορούσαν 30.000 δανειολήπτες.
Οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών για διεύρυνση του πλαισίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, με διπλασιασμό εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τους οφειλέτες, αλλά και η πρόταση ρύθμισης που «βγάζει» ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού να γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή από τους πιστωτές, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν σημαντικά και φέτος τις ρυθμίσεις.