Η στήλη Alphaville των Financial Times, σε πρόσφατη ανάλυσή της, θέλησε να παρουσιάσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο, όπου κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της Ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις, όμως ταυτόχρονα- υπάρχει και ένα τεράστιο «αλλά»…
Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ελλάδα μπόρεσε να επιτύχει την απόλυτη ανάκαμψη έπειτα από μια καταστροφική οικονομική κρίση, η οποία δημιούργησε μια «τρύπα» από την οποία θα χρειαστεί να περάσει μια γενιά προτού η Ελλάδα καταφέρει να βγει ολοκληρωτικά. Επίσης, οι Financial Times υπενθυμίζουν πως η S&P αναβάθμισε την περασμένη εβδομάδα τις προοπτικές της χώρας σε θετικές, επαινώντας τις ελληνικές αρχές για τις ευρείες μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και μειώνουν το χρέος. Ταυτόχρονα, αναφέρει τα στοιχεία της Eurostat τα οποία δείχνουν πως το ελληνικό χρέος μειώθηκε πράγματι κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, στο 162% του ΑΕΠ.
Στην ίδια στήλη αναφέρεται ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας -2% το 2023- ενώ, αντίστοιχα, η γερμανική (η ατμομηχανή της ΕΕ) συρρικνώθηκε κατά 0,3%, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο ότι η Ελλάδα εμφανίζει σχεδόν διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την Ευρωζώνη, όπως και στις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, στη βελτίωση της αγοράς εργασίας, αλλά και στην ανάκαμψη της κατανάλωσης. Επίσης, πάντα σύμφωνα με τους FT, σε όλα αυτά βοηθούν και οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Πάμε, όμως, στο μεγάλο «αλλά» της ανάλυσης: Η ανάκαμψη της οικονομίας, λοιπόν, έχει ανεβάσει μόνο λίγο το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι -αυτή τη στιγμή- η φτωχότερη στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα πάντα με τους FT, η κατάσταση δεν ήταν πάντα έτσι, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν παρόμοιο με τον μέσο όρο της ΕΕ, μέχρι το 2009. Από τότε, 10 χώρες έχουν δει το βιοτικό τους επίπεδο να αυξάνεται πάνω από αυτό της Ελλάδας. Συνεπώς, σύμφωνα με τους FT, η χώρα μας είναι σήμερα η δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία και η φτωχότερη στην Ευρωζώνη. Σήμερα, η ελληνική οικονομία είναι περίπου 19% μικρότερη από ό,τι ήταν το 2007, την ίδια στιγμή κατά την οποία η οικονομία της ΕΕ είναι κατά 17% μεγαλύτερη.
Προφανώς και όλα αυτά οφείλονται στη λιτότητα που βίωσε η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης παγκοσμίου χρέους, όπου η οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 30%, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 24%, οι κρατικές δαπάνες κατά 20%, οι επενδύσεις κατά 65%, η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε σχεδόν στο μισό, το λιανικό εμπόριο και η επαγγελματική δραστηριότητα συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο, η ανεργία εκτοξεύτηκε σε ιστορικό υψηλό, σχεδόν στο 30%. Για να μη σας ζαλίζω άλλο με νούμερα και νουμεράκια, σύμφωνα με τη στήλη Alphaville των Times, «το οικονομικό πλήγμα είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ στη δεκαετία του ’30» και όλο αυτό μπορεί να συμβαίνει παγκοσμίως, αλλά ειδικά στην Ελλάδα ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, ακόμα κι αν αυξήθηκε ο κατώτερος μισθός.
Για να μη μένουμε μόνο στην απόλυτη μαυρίλα, οι FT σημειώνουν πως η ελληνική οικονομία μπορεί να είναι σήμερα πιο ισορροπημένη, έπειτα από τη μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, όμως και πάλι μπαίνει ένα «αλλά»: η Ελλάδα αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως οι χαμηλές επενδύσεις και η περιορισμένη ανταγωνιστικότητα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το δυσμενές δημογραφικό με τη σοβαρή μείωση των γεννήσεων.
Επομένως, ναι μεν πέσαμε από πολύ μεγάλο ύψος, αλλά ευτυχώς δεν πάθαμε και τίποτε -κατά το κλασικό ανέκδοτο- όμως αυτό το «η Ελλάδα είναι φτωχότερη στην Ευρωζώνη» δεν καταπίνεται με τίποτα. Το χειρότερο δεν είναι μόνο ότι το γράφουν αυτό οι ακριβείς και έγκυροι FT και όχι «Τα Νέα στα Γαυγάμηλα», αλλά το ότι είναι γνωστή η κατάσταση την οποία βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με το τέρας της ακρίβειας. Φίλος μου, οδηγός ταξί, θα έλεγε με περισπούδαστο ύφος «καλά, περιμέναμε τους Financial Times για να δούμε τα χάλια μας;» και η αλήθεια είναι ότι όλοι γνωρίζουμε το τι συμβαίνει γύρω μας, ακόμα κι αν δεν το βιώνουμε σε απόλυτο βαθμό.
Καλές, λοιπόν, οι ατάκες από την κυβέρνηση ότι η οικονομία στην Ελλάδα κινείται σε σωστό δρόμο, όμως οι πολίτες δεν μπορούν να ζήσουν ούτε με δηλώσεις, ούτε με επιδόματα, ούτε με λογής «καλάθια», ούτε με vouchers και σίγουρα όχι με high five που κάνουν μεταξύ τους οι Ελληνες υπουργοί για το πόσο καλά πηγαίνει η χώρα…