Ο τουρισμός για τη χώρα μας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και επομένως απαιτείται μια εξίσου σοβαρή προσέγγιση απ’ όσους διαθέτουν δημόσιο βήμα και λόγο, γι’ αυτά που λένε και καταγγέλλουν. Απαιτείται οι παρεμβάσεις από τα κόμματα και τους πολιτικούς να έχουν θετικό πρόσημο και οι προτάσεις τους, να συνεισφέρουν στη βελτίωση της εικόνας του τουριστικού μας προϊόντος και όχι να αποτελούν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, επιφέροντας στο τέλος ζημιά.
Είδαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισκέπτεται τη Μύκονο να την αποκαλεί ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού αλλά από την άλλη με τις εμπρηστικές του δηλώσεις περί παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης στον τομέα της αντιμετώπισης πανδημίας δυσφημούσε, στην ουσία, όχι μόνο τη Μύκονο αλλά όλη την τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, έστειλε ένα αρνητικό μήνυμα στους ξένους πως αν θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας, θα το κάνουν με δική τους ευθύνη αφού ο Μητσοτάκης δεν πήρε μέτρα, η πανδημία θερίζει και θέτουν εαυτούς σε κίνδυνο σε μια χώρα που δεν έχει υποδομές και προσωπικό για να τους περιθάλψει!
Και τι, κατά τη γνώμη του, έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση και δεν έκανε και τώρα την εγκαλεί; Άνοιξε χωρίς αυστηρά υγειονομικά μέτρα τις πύλες εισόδου της χώρας. Άνοιξε χωρίς μαζικό τέστινγκ και ιχνηλάτηση. Άνοιξε χωρίς να ενισχύσει τις τοπικές μονάδες Υγείας, τα κέντρα Υγείας στους τουριστικούς προορισμούς. Άνοιξε χωρίς να φροντίσει καν για ξενοδοχεία καραντίνας στους τουριστικούς προορισμούς.
Και το εύλογο ερώτημα του καλόπιστου ακροατή είναι πόσο πιο αυστηρά έπρεπε να γίνουν τα υγειονομικά μέτρα και πού αλλού στην Ευρώπη ισχύουν μέχρι στιγμής αυστηρότερα μέτρα;
Κάνουν κάτι άλλο οι ανταγωνιστές μας στη Μεσόγειο που δεν κάνουμε εμείς; Ή μήπως έπρεπε να επιβάλλουμε στους τουρίστες που μας επισκέπτονται να φορούν στην ξαπλώστρα μάσκα ή να μπαίνουν στις πλαζ καθημερινά με rapid test;
Τι εννοεί, άραγε, με το μαζικό τέστινγκ και την ιχνηλάτηση, μήπως μπορεί να γίνει σαφέστερος; Μήπως εννοεί πως οι τουρίστες πριν βγουν από το δωμάτιό τους να υποχρεώνονται σε τεστ; Κι όταν βγαίνει κάποιος θετικός να αρχίζει η πολιτική Προστασία να ψάχνει τις επαφές του στα μπαρ, τα εστιατόρια, τις πλαζ ή στις βόλτες του;
Και τι εννοεί να ενισχύσει τα Κέντρα υγείας και τις τοπικές μονάδες υγείας; Μήπως όσοι χρήζουν νοσηλείας πρόκειται να νοσηλευτούν σ’ αυτά;
Λόγια και καταγγελίες άνευ περιεχομένου, απλά και μόνο για τη δημιουργία πλάνου στα δελτία ειδήσεων και εντυπώσεων που σίγουρα δεν πείθουν τους ενημερωμένους πολίτες.
Στη Μύκονο λοιπόν, το 95% των κατοίκων έχουν εμβολιαστεί, ενώ συντριπτικό υψηλό είναι και το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζομένων. Τι πήγε, λοιπόν, στραβά; Προφανώς, από τους επισκέπτες οι οποίοι είναι κυρίως ξένοι και οι οποίοι έχουν ελεγχθεί αν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν κάνει το απαιτούμενο τεστ. Κι είναι προφανές το μυστικό βρίσκεται σ’ αυτά τα τεστ και στα ποσοστά αστοχίας τους. Ανέλεγκτος πάντως δεν περνάει κανείς. Όπως όμως λένε οι επιστήμονες, ένας φορέας του ιού Δέλτα μπορεί να μεταδώσει σε 9 άλλους κι αυτοί να γίνουν 81 μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όταν βρεθούν σε μεγάλους συγχρωτισμούς όπως γίνεται στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Αν όμως, αποφάσιζε όλη η Ευρώπη να επιτρέπει ταξίδια μόνο στους εμβολιασμένους και όλες οι χώρες της, να δέχονται μόνο εμβολιασμένους, φρονώ πως η κατάσταση δεν θα ήταν αυτή που βλέπουμε σήμερα. Αφού δεν μπορεί να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορούν να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους και ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι η ελεύθερη μετακίνηση μόνο γι αυτούς. Όμως αυτό δεν έγινε.
Παράλληλα πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και στους εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία αν όντως θέλουμε να την στηρίξουμε. Όμως οι δικαιωματιστές, οι αρνητές, κι οι φοβικοί, φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή απ’ όσο φανταζόμασταν.
Εξ ου φαντάζομαι πως το κόμμα του κ. Τσίπρα, παρότι εμφανίζονταν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού του νοσηλευτικού προσωπικού και των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και μάλιστα έλεγε πως έχει αργήσει να το κάνει η κυβέρνηση, όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν τον σχετικό νόμο στη Βουλή, τον καταψήφισαν. Προφανώς για να μη χαλάσουν το χατίρι του Πολάκη που είναι αρνητής αλλά και να μη δυσαρεστήσουν τους αρνητές υγειονομικούς.
Αυτή η διγλωσσία όμως δεν δείχνει υπευθυνότητα και κυρίως δεν παράγει πολιτικό αποτέλεσμα. Και στο κάτω κάτω, αν μια κωλοτούμπα είχε αξία, ήταν αυτή με το δημοψήφισμα που μας γλίτωσε από την έξοδό μας από την Ε.Ε.
Όλες οι άλλες και δη, σε τέτοια κρίσιμα θέματα, μόνο θυμηδία προκαλούν.