search icon

Γνώμες

Οι προσδοκίες για την οικονομία μετά τις εκλογές

Προφανώς και τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν δια μαγείας, ούτε η χώρα θα μεταμορφωθεί από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις

Η χώρα εφόσον, μετά τις εκλογές υπάρξουν συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, έχει μπροστά της μια λαμπρή ευκαιρία αφενός να αντιμετωπίσει προβλήματα που άφησε πίσω της η δεκαετής κρίση και αφετέρου να κάνει σημαντικά βήματα για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Οι επενδύσεις που αντιστοιχούσαν στο 10% του ΑΕΠ έχουν φτάσει σήμερα στο 15%, αλλά η υστέρηση εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς ο μέσος όρος της Ευρωζώνης να είναι στο 22%.

Ένα μεγάλο μέρος του εδάφους που έχασε η χώρα στον τομέα των επενδύσεων, μπορεί να καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έως το τέλος Μαΐου είχαν υποβληθεί 425 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 15,7 δισ. Όσοι διατηρούν επαφές με τα διεθνή επενδυτικά κέντρα, αναφέρουν πως είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που οι ξένοι επενδυτές μας αντιμετωπίζουν σοβαρά.

Το θετικό αυτό κλίμα αυτό αντανακλούν και τα επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα που ανακοινώνουν μεγάλοι όμιλοι με διεθνή απήχηση, όπως Pfizer, Μicrosoft, Google, Amazon Web Services κ.ά., οι αποδόσεις των ομολόγων, αλλά και η ανοδική πορεία που ακολουθεί Χρηματιστήριο.

Οι παραχωρήσεις, όπως π.χ. οι διαγωνισμοί που τρέχουν για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το λιμάνι του Βόλου ή αυτοί που ολοκληρώθηκαν για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου, αναβαθμίζουν τις υποδομές της χώρας καθώς προσελκύουν πρόσθετες επενδύσεις και βελτιώνουν τις οικονομικές προοπτικές. Το αποτέλεσμα είναι πολλαπλασιαστικό, καθώς ταυτόχρονα εκτελείται ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων έργων που καλύπτει σημαντικά κενά στον τομέα των υποδομών, όπως π.χ. ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης ή η παράκαμψη Θεσσαλονίκης.

Σε κρίσιμους κλάδους όπως ο τουρισμός και η ενέργεια είναι σε εξέλιξη μείζονες επενδύσεις. Οι τουριστικές υποδομές σε όλη τη χώρα εκσυγχρονίζονται και εμπλουτίζονται, ενισχύοντας συνεχώς το τουριστικό ρεύμα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου οι ταξιδιωτικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 52,5% και οι εισπράξεις κατά 38%. Στον ενεργειακό τομέα, λόγω των πολλαπλών επενδύσεων που πραγματοποιούνται ή δρομολογούνται, η Ελλάδα ενισχύει τη γεωπολιτική της βαρύτητα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Για παράδειγμα, πρέπει να προχωρήσει η διευθέτηση των κόκκινων δανείων, να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως οι τράπεζες, να συνεχιστεί η εκλογίκευση του φορολογικού πλαισίου κ.λπ., ενώ είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να βοηθούν και οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία. Προφανώς και τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν δια μαγείας, ούτε η χώρα θα μεταμορφωθεί από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις κάνοντας έτσι μεγάλα βήματα για ένα καλύτερο μέλλον.

Exit mobile version