search icon

Γνώμες

Οι παρενέργειες της τεχνολογίας και το εμβόλιο

Κανείς δεν σκέφτεται, πουθενά στον κόσμο, ότι πρέπει να μείνει στάσιμος ή να γυρίσει στο παρελθόν. Το ίδιο ισχύει και για το εμβόλιο

Είναι η κατάλληλη στιγμή το 35% της κοινωνίας -που, σύμφωνα με μια παλιότερη δημοσκόπηση, πιστεύει ότι μας ψεκάζουν με αεροπλάνα και τώρα διστάζει να κάνει το εμβόλιο– να προβληματιστεί με κάποιες αληθινές… παρενέργειες της τεχνολογίας.

Oπως αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες, το λογισμικό Pegasus μπορεί να τρυπώσει σε κάθε κινητό και να υποκλέψει τα πάντα ακόμη κι αν είσαι ο πρόεδρος Μακρόν, η εφαρμογή Pingdemic, που αναπτύχθηκε στη Βρετανία, προειδοποιεί αν ο διπλανός σου έχει κορωνοϊό, αλλά αφήνει… άδεια τα ράφια τροφίμων στα σούπερ μάρκετ!

Από την άλλη πλευρά, ολόκληρη Γερμανία δεν έχει ψηφιακό μηχανισμό αποστολής μηνυμάτων (θυμάστε τι έγινε εδώ με το 112) για επικίνδυνες φυσικές καταστροφές και χάθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι στις πλημμύρες της Ρηνανίας. Κι ακόμη, εδώ στη Θεσσαλονίκη μπλόκαρε ολόκληρος ο δήμος επειδή χάκερ κλείδωσαν όλα τα αρχεία και ζητούν λύτρα για να τα ξεκλειδώσουν.

Τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα που έρχονται να επιβεβαιώσουν όσα όλοι υποψιαζόμαστε. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών τίποτα δεν μπορεί να παραμείνει κρυφό, δεν υπάρχουν ούτε μυστικά, ούτε ιδιωτική ζωή. Από τη στιγμή που χρησιμοποιούμε το κινητό, ακόμη και τις καλύτερες εφαρμογές κρυπτογράφησης, αποδεχόμαστε τον κίνδυνο γνωστοποίησης σε τρίτους όλων εκείνων των πληροφοριών και των στοιχείων που θα θέλαμε να κρατήσουμε για τον εαυτό μας. Κανένα σύστημα προστασίας δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό και πάντα θα υπάρχει μια ρωγμή στην ασφάλεια που θα επιτρέπει στον παρείσακτο να μπει και να κατασκοπεύει.

Δεν είναι απλά ένα θέμα της καθημερινότητάς μας και των δραστηριοτήτων μας. Αφορά οργανισμούς, εταιρείες, στρατιωτικά συστήματα και κυβερνήσεις. Ενας πόλεμος εξελίσσεται κάθε στιγμή ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να προστατεύσουν και όσους θέλουν να υποκλέψουν, στον οποίο τελικά κερδίζουν οι δεύτεροι. Για κάθε «έξυπνο» σύστημα προστασίας, δημιουργείται, σχεδόν αυτομάτως, ένα πιο έξυπνο σύστημα κλοπής. Μοναδική ασφαλής… ασφάλεια η μη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά υπάρχει κάποιος που μπορεί να αρνηθεί τα πλεονεκτήματα και τις διευκολύνσεις από τη χρήση της; Αφήνω εκτός τα social media, από τα οποία κάποιος μπορεί να μάθει για εμάς όσα ούτε οι ίδιοι γνωρίζουμε για τον εαυτό μας.

Τα τελευταία γεγονότα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία μάς δίνουν μία ακόμη εικόνα για τον τρόπο που η χρήση μιας νέας ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε παγίδα, αλλά ακόμη χειρότερα η μη χρήση της μπορεί να προκαλέσει όλεθρο και καταστροφή. Στη Βρετανία του Τζόνσον σχεδόν 700.000 άνθρωποι ενημερώθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα από την εφαρμογή Pingdemic στα κινητά ότι είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID. Με βάση τα μέτρα προστασίας που ισχύουν στην Αγγλία και την Ουαλία, όσοι πήραν το μήνυμα έπρεπε να μπουν σε καραντίνα. Ετσι, χιλιάδες εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ έμειναν στα σπίτια τους, αν και υγιείς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν υπάλληλοι για την τροφοδοσία των καταστημάτων, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε με κανονικό ωράριο, ούτε με επάρκεια προϊόντων. Είναι απίστευτο αλλά τέτοιες εικόνες οι Βρετανοί είχαν να ζήσουν από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Στη Γερμανία της Μέρκελ μάλλον υπερεκτίμησαν τις υποδομές τους. Ενδεχομένως τους φάνηκε περιττή η χρήση της εφαρμογής για αποστολή μηνυμάτων που προειδοποιούν συγκεκριμένες περιοχές για πιθανούς κινδύνους από φυσικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες. Αποτέλεσμα, χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές και μερικές εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους. Τώρα στη Γερμανία ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής και ετοιμάζονται για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τους «Πράσινους» να βρίσκονται πιο ψηλά στις δημοσκοπήσεις απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Το συμπέρασμα είναι ότι τελειότητα δεν υπάρχει. Η ψηφιακή εποχή μάς προσφέρει τεράστιες δυνατότητες και διευκολύνσεις με απίστευτα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία, αλλά πάντα θα υπάρχουν και μειονεκτήματα και ενδεχομένως να ελλοχεύουν και κίνδυνοι. Κανείς όμως δεν σκέφτεται, πουθενά στον κόσμο, ότι πρέπει να μείνει στάσιμος ή να γυρίσει στο παρελθόν. Το ίδιο ισχύει και για το εμβόλιο.

Exit mobile version