search icon

Γνώμες

Η μεγάλη δοκιμασία για τη βιομηχανία

Το βασικό ερώτημα είναι αν οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών είναι επαρκείς για να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία να σταθεί όρθια απέναντι στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αποκτούν οι αμερικανικές βιομηχανίες με το πακέτο Μπάιντεν

Η Ευρώπη προσπαθεί να απαντήσει στην απειλή αποβιομηχάνισης καθώς, εκτός από τον ανταγωνισμό των χωρών με χαμηλό κόστος, η ευρωπαϊκή βιομηχανία πιέζεται τώρα και από τους Αμερικανούς. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ -με έναν νόμο- χορηγούν επιδοτήσεις 369 δισ. δολ. στη μεταποίηση βασικών προϊόντων για την ενεργειακή μετάβαση, όπως μπαταρίες, ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των επενδύσεων που πρέπει να πραγματοποιήσουν οι εταιρείες για να “πρασινίσουν”.

Η Ευρώπη, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, προσπάθησε να ακυρώσει την απειλή φυγής ευρωπαϊκών βιομηχανιών προς τις ΗΠΑ, με τη χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Οι προσδοκίες ότι η χαλάρωση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία θα συνοδευόταν με νέους χρηματοδοτικούς πόρους, διαψεύστηκαν καθώς οι προσπάθειες θα πρέπει να στηριχθούν στα υπάρχοντα προγράμματα. Οι αποφάσεις της Συνόδου ευνοούν κυρίως τις χώρες με μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια, δηλαδή τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το βασικό ερώτημα όμως είναι αν οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών είναι επαρκείς για να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία να σταθεί όρθια απέναντι στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αποκτούν οι αμερικανικές βιομηχανίες με το πακέτο Μπάιντεν.

Η ενεργειακή κρίση και η υποχρέωση να περιοριστεί η κατανάλωση στην ΕΕ επιτεύχθηκε με τη διακοπή παραγωγής ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Η Oxford Economics προειδοποίησε πως αν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, τότε ένα τμήμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα χάσει κάθε ανταγωνιστικότητα, με αποτέλεσμα να κλείνουν τα εργοστάσια και να μεταφέρονται στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει η φθηνή ενέργεια των σχιστολιθικών υδρογονανθράκων.

Ο πρόεδρος της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε πρόσφατη ομιλία του τόνισε ότι δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία στην ασφάλεια εφοδιασμού και τώρα “τόσο η Ευρώπη σε θεσμικό επίπεδο, όσο και οι κοινωνίες της είναι σε απόγνωση και κίνδυνο. Έτσι, αυτή τη στιγμή, απειλείται η ύπαρξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, μαζί και των θέσεων εργασίας σε αυτή».

Σύμφωνα με το Reuters, η Γηραιά Ηπειρος φέτος εισήγαγε περισσότερα χημικά από όσα εξήγαγε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ταυτόχρονα, η παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου έχει μειωθεί κατά το ήμισυ στην Ε.Ε. Σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου, όλα ανεξαιρέτως (εννέα στον αριθμό) χυτήρια ψευδαργύρου της Ε.Ε. έχουν είτε μειώσει, είτε διακόψει πλήρως την παραγωγή τους και οι ανάγκες καλύπτονται, πλέον, με εισαγωγές από Κίνα, Καζακστάν, Τουρκία κ.ά.

Και αν σήμερα είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διαθέτουν βιομηχανική παράδοση και σταθερό φορολογικό καθεστώς, αναπόφευκτα θα πρέπει να σκεφτούμε πόσο πιο ευάλωτη είναι η θέση της ελληνικής βιομηχανίας.

Exit mobile version