Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τον Αύγουστο ήταν μια απρόσμενη και ευχάριστη εξέλιξη. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 παρουσιάστηκε πρωτογενές πλεόνασμα 10 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5.942 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6.381 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.
Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν και η καλύτερη απόδοση αποδίδεται στις εισπράξεις περισσότερων έμμεσων φόρων λόγω ανατιμήσεων, αλλά και στην έως σήμερα ανοδική πορεία της αγοράς και της οικονομίας γενικότερα. Η συγκεκριμένη επίδοση του προϋπολογισμού με την ενεργειακή κρίση να μαίνεται και τη συνεχή επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης που προσπαθεί να στηρίξει τα πιο ευάλωτα στρώματα, είναι ένα επίτευγμα που αποδημεί την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης.
Αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση μπορεί να αναπτύσσει την οικονομία και να εκμεταλλεύεται τα οφέλη από τη μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας για να κάνει παροχές. Ακόμη και η καλύτερη απόδοση των άμεσων φόρων που στήριξαν το πλεόνασμα του προϋπολογισμού είναι αποτέλεσμα -εκτός, φυσικά, της γενικότερης ενίσχυσης των αναπτυξιακών ρυθμών- και των μέτρων μείωσης και εκλογίκευσης της φορολογίας που έγιναν στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.
Ιδιαίτερα σε μια τόσο ρευστή και αβέβαιη διεθνή οικονομική συγκυρία, η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα, με ταυτόχρονη συνέχιση των μέτρων στήριξης των πολιτών για την ενέργεια, την ακρίβεια κ.λπ., είναι η μοναδική συνταγή επιτυχίας που έχουμε και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Κυβέρνηση το κατάφερε. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ, σε πρόσφατη συνέντευξή του επισήμανε ως τους σημαντικότερους παράγοντες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας την υιοθέτηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής με επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023, και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας πως αυτοί οι δύο παράγοντες θα παίξουν καθοριστικότερο ρόλο από άλλους που μας ανησυχούν, όπως η άνοδος των επιτοκίων.