Με το τέλος του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου, χωρίς αμφιβολία, έγινε ένα σημαντικό βήμα (μετά την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, και το τέλος των capital controls το 2019) για να έρθει η χώρα πιο κοντά στην κανονικότητα. Η Ελλάδα σταματά να αποτελεί την ευρωπαϊκή εξαίρεση και μπορεί πλέον λειτουργεί με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Κυρίως όμως αίρεται ένα σημαντικό εμπόδιο για να αποκτήσουμε το 2023 επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα έχει πλέον περισσότερες δυνατότητες στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσει να είναι στο μικροσκόπιο των δανειστών. Άλλωστε, εκτός των επίσημων ελέγχων που θα είναι στο εξής εξαμηνιαίοι (αντί κάθε τρίμηνο) υπάρχει πάντα και η εσωτερική αξιολόγηση που διενεργεί ο ΕSM για όλες τις χώρες επίσης ανά τρίμηνο.
Η χώρα κάνει βήματα προόδου που την απομακρύνουν από το κακό παρελθόν της κρίσης, αλλά στο μεταξύ το περιβάλλον στην διεθνή οικονομία μεταβάλλεται δραστικά. Ο υψηλός πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις οικονομικές συνθήκες και ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη προβάλλει ως ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Επιπλέον έχουμε και την ενεργειακή κρίση που υποχρεώνει την Κυβέρνηση να επιδοτεί συστηματικά τους καταναλωτές περιορίζοντας τα δημοσιονομικά περιθώρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον για τον Σεπτέμβριο ο προϋπολογισμός θα εισφέρει στο ενεργειακό πακέτο περίπου 800 εκατ. ευρώ.
Η αβεβαιότητα για την πορεία της διεθνούς οικονομίας μεγεθύνεται και σε αυτό το κλίμα ρευστότητας το μόνο θετικό για τη χώρα είναι η πορεία της οικονομίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 7μηνο προκύπτει υπέρβαση των εσόδων της τάξεως των 5 δισ. ευρώ. Η τουριστική σεζόν εξελίσσεται πέραν πάσης προσδοκίας και ως το τέλος Μαΐου τα έσοδα είχαν προσεγγίσει το 88% του επιπέδου της χρονιάς ρεκόρ που ήταν το 2019, ενώ ο στόχος του προϋπολογισμού ήταν για 80%.
Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν αυξημένο τζίρο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 39,3%, φτάνοντας στα 111,2 δισ. ευρώ. Και η σημαντική βελτίωση δεν καταγράφηκε μόνον στις συναφείς με τον τουρισμό εταιρίες αλλά και σε επιχειρήσεις μεταφοράς και αποθήκευσης, στη μεταποίηση, στις κατασκευές κ.ά. Την ίδια στιγμή οι ξένες επενδύσεις έφτασαν φέτος σε επίπεδο ρεκόρ.
Η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας -έως τώρα- είναι η μοναδική ασπίδα που μας διασώζει από νέες περιπέτειες σε αυτήν την κρίσιμη διεθνή συγκυρία. Ταυτόχρονα, είναι και ο παράγοντας που διασφαλίζει ότι η Κυβέρνηση θα μπορέσει να συνεχίσει την πολιτική στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είτε με απευθείας επιδοτήσεις, είτε με μειώσεις φόρων. Ωστόσο, αυτή η θετική επίδοση εξελίσσεται σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον που είναι εξαιρετικά επίφοβο και απρόβλεπτο.