search icon

Γνώμες

Οι κανόνες του παιχνιδιού

Ένας αναμφίβολα καθοριστικός κύκλος για την πορεία της χώρας ξεκινά σε λίγες μέρες, μαζί με το δεύτερο εξάμηνο του 2021- ενός έτους που κουβαλά στις πλάτες του πολλές και σκληρές μάχες εναντίον της πανδημίας αλλά και αισιόδοξες προβλέψεις για την οριστική αναχαίτισή της.

Όσο κι αν «μάθαμε» να ζούμε με την πανδημία, το αποτύπωμά της εξακολουθεί να είναι δυσβάσταχτο, ειδικά για εκείνους που έχασαν δικούς τους ανθρώπους ή νόσησαν και προσπαθούν τώρα να πάρουν την ζωή τους πίσω σε κάποιο κέντρο αποκατάστασης. Δύσκολα περιγράφεται η μάχη που ο καθένας ή η καθεμιά έδινε και δίνει κάτω από τέτοιες συνθήκες. Ωστόσο, η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας βελτιώνεται σταδιακά και σε σημαντικό βαθμό. Οι μάσκες σε …λίγες ώρες θα είναι παρελθόν- όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, με πρώτη την Γαλλία, έρχεται και εδώ η κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και εξετάζονται τα επόμενα βήματα «απελευθέρωσης» από τους ειδικούς.

Το «τείχος ανοσίας» δεν είναι ακόμη εδώ- με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όμως δυνατότητα εμβολιασμού έχουν πλέον όλοι άνω των 18 ετών και δεν αποκλείεται να λειτουργήσει άμεσα και η πρόβλεψη για τον εμβολιασμό στο σπίτι για όσους έχουν πρόβλημα μετακίνησης.

Σε κάθε περίπτωση το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι αρκετά διαφορετικό– εάν και εφόσον πάντα, διαψευστεί στην πράξη το σενάριο για ένα νέο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο. Διαφορετικές θα είναι και οι συνθήκες που διαμορφώνουν το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, την βάση επανεκκίνησης για την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στα γκάλοπ και έχει κάθε λόγο να θέλει να αξιοποιήσει το μομέντουμ για την προώθηση των πολιτικών, για τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε προεκλογικά κι αρχίζει να ξεδιπλώνει από τον περασμένο Μάη. Μετά το νέο εργασιακό χάρτη προγραμματίζει να φέρει άμεσα προς ψήφιση στην βουλή το νέο ασφαλιστικό για τις νεότερες γενιές, το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των καθηγητών αλλά και άλλες νομοθετικές αλλαγές που προκαλούν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει άλλες τόσες αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν– «δεν σταμάτησαν ούτε μέσα στις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας», τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε προσεκτικά τις απόψεις των συνεργατών και των βασικών συνομιλητών του για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ή και των πρόωρων εκλογών, αλλά δεν άλλαξε κάτι -και όχι τυχαία- στον σχεδιασμό του. Γιατί; Διότι μέσα στους έξι μήνες πιστεύει ότι θα τεθούν οι βάσεις για την «αλλαγή σελίδας», η κυβέρνησή του θα καταφέρει να αξιοποιήσει από την πρώτη μέρα την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και να βάλει στις ράγες ανάκαμψης την οικονομία. Μπορεί από το φθινόπωρο να αλλάξουν κάποιοι  «κανόνες» του παιχνιδιού, ωστόσο ουδείς στην κυβερνητική παράταξη εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα αλλάξει πίστα στην δημοσκοπική σκακιέρα ή ότι θα καταφέρει ισχυρά «χτυπήματα» στην εικόνα της κυβέρνησης με την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί. Σε αυτό το διάστημα, όπως ισχυρίζονται υπουργοί της κυβέρνησης, θα ενδυναμωθεί και το «αφήγημα» για τις επόμενες εκλογές που ο Κ. Μητσοτάκης συμπυκνώνει στο ερώτημα που έχει ήδη διατυπώσει δημοσίως με φόντο τις κάλπες και την διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας;». Πρόκειται για ένα ερώτημα, που πάντως δεν θα είναι το μοναδικό που θα απασχολήσει τον κάθε πολίτη μετά από την «περιπέτεια» της πανδημίας και την προσπάθειά του να «επιστρέψει» στην «κανονικότητα» που επιθυμεί και διεκδικεί…

Exit mobile version