Οι οικονομικές συνθήκες με τις οποίες θα διαχειριστεί τη χώρα η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές φαίνεται πως θα είναι δυσμενέστερες από τις σημερινές. Οι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι αβέβαιες, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί ότι οι οικονομικές προοπτικές την επόμενη πενταετία θα είναι οι χαμηλότερες εδώ και δεκαετίες, ενώ ταυτόχρονα ο ρωσο – ουκρανικός πόλεμος και οι εντάσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας συνεχίζονται. Στην ΕΕ το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα αναδιατάξει την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης είναι υπό συζήτηση, ενώ οι απειλές πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων κυριαρχούν.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ανέβασε τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,6% (δηλαδή, υπερτριπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης) έναντι του 1,8% που εκτιμούσε τον περασμένο Οκτώβριο. Παράλληλα, εκτιμά ότι η ανεργία θα μειωθεί στο 11,2% φέτος και στο 10,4% το 2024, ενώ για τον πληθωρισμό προβλέπει δραστική αποκλιμάκωση από το 9,3% σε μέσα επίπεδα πέρυσι, στο 4% φέτος και στο 2,9% το 2024.

Και το ΙΟΒΕ αναθεώρησε τις δικές του προβλέψεις και από την εκτίμηση του περασμένου Ιανουαρίου για ανάπτυξη 1,4% αναμένει για φέτος 2,4%, με το βασικό σενάριο να είναι ότι οι επενδύσεις και τα έσοδα από τον τουρισμό θα αυξηθούν, προσφέροντας στηρίγματα στο ΑΕΠ. Το ΙΟΒΕ προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού στο 4,3% και της ανεργίας στο 11%. Η Εθνική Τράπεζα από την πλευρά της, σε σχετική ανάλυση, αναμένει για φέτος σημαντική αποκλιμάκωση στο 6,5% του ΑΕΠ του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, εκτίμηση που βασίζει αφενός στην υποχώρηση των επιδράσεων από τις πρωτοφανείς ανατιμήσεις στις εισαγωγές και αφετέρου από την εκτίναξη της μετα-πανδημικής ζήτησης.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας θεωρεί σίγουρη την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο έτος, εξέλιξη που θα διευρύνει σημαντικά τη δυνητική επενδυτική βάση της χώρας. Αρκεί όπως είπε “η επόμενη κυβέρνηση που θα εκλεγεί, οι προγραμματικές της δηλώσεις να είναι τέτοιες που θα ωθήσουν τους οίκους αξιολόγησης να δώσουν αυτή την παραπάνω επενδυτική βαθμίδα». Εν μέσω ασταθούς ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία βελτιώνονται και η Ελλάδα δείχνει ότι, εφόσον παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, μπορεί αυτήν τη φορά να αποτελέσει τη θετική εξαίρεση στην Ευρωζώνη.