Την Κυριακή έχουμε εκλογές και από την περασμένη Δευτέρα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο έχει υποχωρήσει κάτω του ψυχολογικού ορίου του 4%, ενώ τα τα spreads, δηλαδή η απόκλιση από τη γερμανική απόδοση, κυμαίνεται στις 166 μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή το ιταλικό δεκαετές διαπραγματεύεται με απόδοση σε επίπεδα ελαφρώς άνω του 4%.
Η εξέλιξη αυτή μόλις 4 ημέρες πριν από τις εκλογές, δείχνει αφενός ότι οι αγορές θεωρούν ήδη investment grade τη χώρα και αφετέρου ότι το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης δεν προβληματίζει τους επενδυτές. Σε ένα περιβάλλον αυξημένων αβεβαιοτήτων λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, ανόδου επιτοκίων του πολέμου στην Ουκρανία κ.λπ. η ελληνική οικονομία φαίνεται να αποτελεί θετική εξαίρεση. Η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις αναμένει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 1,9% για το 2024, ενώ «βλέπει» τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται στο 4,2% και στο 2,4%, αντίστοιχα. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η χώρα μας φέτος θα περιορίσει το δημόσιο χρέος στο 160,2%.
Η Εθνική Τράπεζα σε ανάλυσή της αναφέρεται σε “εμφανή σημάδια ότι η τουριστική περίοδος ξεκίνησε ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν, διαμορφώνοντας παράλληλα ευνοϊκές προοπτικές για μια συνολικά ανοδική χρονιά”. Οι αναλυτές της τράπεζας βασίζουν τη διαπίστωσή τους στην ενισχυμένη επίδοση του διμήνου Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όρους ισοζυγίου καθαρών προσλήψεων σε ξενοδοχεία (υψηλό 20ετίας για την περίοδο) και στις αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού (6,5% υψηλότερες του 2019). Επισημαίνουν ακόμη τους ευνοϊκούς για την Ελλάδα πρόδρομους δείκτες τουριστικής δραστηριότητας στο κρίσιμο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, όπως είναι οι κρατήσεις πτήσεων (+16% έναντι του 2022 και 12% υψηλότερα των ανταγωνιστών) και οι κρατήσεις ξενοδοχείων (+27% έναντι του 2022 και 22% υψηλότερα των ανταγωνιστών). Επιπλέον αναφέρουν πως επιβεβαιωτικά της επιταχυνόμενης ανάκαμψης του τουριστικού τομέα είναι και τα διαθέσιμα στοιχεία αφίξεων και εισπράξεων για τη χειμερινή περίοδο (Δεκέμβριος 2022 -Φεβρουάριος 2023), με τις αφίξεις εξωτερικού να καλύπτουν το 98% του χειμώνα 2019-2020 (από 92% το φθινόπωρο και 89% το καλοκαίρι του 2022).
Η βρετανική Βarclays σε έκθεση της σημειώνει πως η ελληνική οικονομία το 2021- 2022 παρουσίασε καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει πως η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές θα ήταν καλός οιωνός για τις αγορές για να επισημάνει πως ένας νέος μεγάλος αναπτυξιακός κύκλος της οικονομίας θα έδινε πιθανότατα περαιτέρω ώθηση στις ελληνικές μετοχές.
Στις 21 Απριλίου η S&P αναβάθμισε την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και το επόμενό μας ραντεβού με οίκο αξιολόγησης είναι στις 9 Ιουνίου με τη Fitch. Η Barclays αναφέρει ότι και άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της S&P, αν και σημειώνει πως η ένταξη στους δείκτες investment grade μπορεί να απέχει ακόμη λίγο καιρό, αλλά η αγορά μπορεί να τιμολογήσει αυτή την προοπτική πολύ νωρίτερα, όπως συνέβη με την Πορτογαλία το 2017.