Η ελληνική οικονομία, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται, συνεχίζει να παρουσιάζει δύο διαφορετικά πρόσωπα. Το αποδεικνύει και η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών. Για παράδειγμα ο ΥΠΟΙΚ Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε πρόσφατα, ότι επιτεύχθηκε το 2024 αύξηση κατά 10% των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε σχέση με το 2023. Μια αύξηση που σημειώθηκε κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του 2024 όταν και ολοκληρώθηκε η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν το 2024 κατά 6,6 δισ. ευρώ φτάνοντας στα 67,7 δισ. ευρώ συμβάλλοντας καθοριστικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μείωση της φορολογίας.
Μια αναμφίβολα καλή και σημαντική είδηση την οποία όμως διαδέχθηκε, μόλις λίγες ημέρες αργότερα, μια αρνητική εξέλιξη με την ανακοίνωση πως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε το 2024 σε σχέση με το 2023 κατά 1,2 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 15,1 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος απέδωσε τη διεύρυνση στο έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών καθώς καταγράφηκε μείωση των εξαγωγών με ταυτόχρονη αύξηση των εισαγωγών. Τα αυξημένα τουριστικά έσοδα δεν διέσωσαν την κατάσταση στο ισοζύγιο, δείχνοντας ότι το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας παρά τα σημαντικά βήματα προόδου εξακολουθεί να είναι προβληματικό.
Οι αντιφάσεις της οικονομίας αποτυπώνονται διαρκώς. Η Ελλάδα παρουσιάζει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, έχει μειωθεί δραστικά η ανεργία, ενώ το κόστος δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι σήμερα χαμηλότερο και από αυτό της Ιταλίας που είναι η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ. Ωστόσο, το επενδυτικό κενό παραμένει καθώς οι ακαθάριστες επενδύσεις είναι 13,7% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22%. Λάβετε υπόψη ότι πριν την κρίση, οι επενδύσεις στη χώρα μας ανέρχονταν στο 24% του ΑΕΠ.
Τις δύο όψεις της οικονομίας επεσήμανε και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σε πρόσφατη ομιλία του. «Οι ελέφαντες στο δωμάτιο είναι δυο» είπε, «το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και η παραγωγικότητα», προσθέτοντας πως «δεν είναι το ίδιο οι επενδύσεις στα data center με τις επενδύσεις σε μια βιομηχανία».
Αν θέλουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, ο μοναδικός τρόπος είναι -τηρώντας αυστηρά τη δημοσιονομική πειθαρχία- να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που αγγίζουν συγκεκριμένους τομείς της λειτουργίας του Δημοσίου, όπως η απονομή της Δικαιοσύνης, το αδειοδοτικό καθεστώς σε όλο το φάσμα του, η γραφειοκρατία που καθυστερεί και δυσκολεύει ακόμη τις πιο κοινότυπες συναλλαγές, όπως π.χ. μια μεταβίβαση ακινήτου κ.ά.