search icon

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Keep walking

Οι θεσμικές αλλαγές, η οικονομία και η καθημερινότητα είναι οι μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης - Ψηφίζονται το νέο Σύνταγμα και ο εκλογικός νόμος - Με ελαφρύνσεις ο Προϋπολογισμός, φορολογικό νομοσχέδιο με λιγότερους φόρους και εφαρμογή της νομιμότητας σε όλο το εύρος της δημόσιας ζωής

«Εάν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ προτιμώ να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο». Στη φράση αυτή, με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, συμπυκνώνεται η προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να εμπεδωθεί και να διευρυνθεί η πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού στον χώρο του Κέντρου, στερώντας ζωτικό χώρο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ευρεία αποδοχή που συναντούν στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, στις οποίες αντιτίθεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, «προωθητικά για την κυβερνητική ατζέντα, που με κορωνίδα την εφαρμογή της νομιμότητας σε όλο το εύρος της δημόσιας ζωής στέλνει εντός και εκτός Ελλάδας το μήνυμα της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας».

Το γεγονός, εξάλλου, ότι για «πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου χωρίς να πέσει ούτε μία μολότοφ στα Εξάρχεια ή σε άλλη περιοχή της Αθήνας» θεωρείται απόλυτα ενδεικτικό «για την προσήλωση και τη μεθοδικότητα με την οποία η κυβέρνηση υλοποιεί το σχέδιό της για διάλυση όλων των εστιών ανομίας χωρίς παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών στη διαδήλωση και στη διαμαρτυρία».

Επιστροφή της αισιοδοξίας

Ταυτοχρόνως, όμως, η ψήφος εμπιστοσύνης των πολιτών στα κυβερνητικά μέτρα οδηγεί, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στην απομόνωση το κόμμα του κ. Τσίπρα, που καταφεύγει σε μάχες οπισθοφυλακής και «επιμένει σε μια ακραία ρητορική που βρίσκει όλο και μικρότερο ακροατήριο μεταξύ των πολιτών, η διάθεση των οποίων άλλαξε άρδην από το περασμένο καλοκαίρι».

Η διάχυτη απαισιοδοξία που επικρατούσε μέχρι την περασμένη άνοιξη, όταν δύο στους τρεις πολίτες πίστευαν ότι τα πράγματα στη χώρα βαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, αντιστράφηκε πλήρως και έδωσε τη θέση της στην αισιόδοξη θεώρηση της κατάστασης. Από την επομένη της κάλπης του Ιουλίου, σε όλες τις μετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης αποτυπώνεται ότι η αισιοδοξία έχει επιστρέψει στη χώρα, καθώς, όπως καταγράφεται στην πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, δύο στους τρεις Ελληνες έχουν πλέον την πεποίθηση πως τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και μόνο ένας στους τρεις πιστεύει το αντίθετο.

Αλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο, όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει με το μέρος της τα δύο τρίτα των πολιτών. Στην πραγματικότητα βιώνει έναν παρατεταμένο μήνα του μέλιτος, αφού στους τεσσεράμισι μήνες που παρήλθαν από την 7η Ιουλίου η απήχηση της κυβερνητικής παράταξης διευρύνεται, καθώς όλο και πιο πολλοί -και πάντως περισσότεροι από όσους ψήφισαν τη Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές- πιστεύουν ότι τηρούνται οι προεκλογικές υποσχέσεις.

Δεν περνά απαρατήρητο, εξάλλου, ότι στο ίδιο διάστημα η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται, φαινόμενο το οποίο κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν στις «περιθωριακές» θέσεις των οποίων υπεραμύνεται η Κουμουνδούρου, ακολουθώντας παρωχημένη ατζέντα, όπως η κριτική κατά της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου και της αυστηρότερης ποινικής αντιμετώπισης των «μπαχαλάκηδων» που κυκλοφορούν με μολότοφ στα σακίδιά τους.
«Καταλαβαίνω και συμπάσχω με τις εσωτερικές σας αντιφάσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης αντιδρώντας στην ακραία ρητορική που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας στην πρώτη κοινοβουλευτική κόντρα που είχαν οι δυο τους στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού. «Δεν είναι εύκολο να διαπιστώνετε ότι ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές συμφωνούν με κεντρικές πολιτικές επιλογές αυτής της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν -και το είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή- ότι τους διευκολύνει «η επιστροφή του κ. Τσίπρα στην κοιτίδα του 3% ενός ακραίου ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν υπάρχει πια και δεν μπορεί να υπάρξει», πρώτον, επειδή με το 31,6% που πήρε στις εκλογές είναι αξιωματική αντιπολίτευση, και, δεύτερον, διότι έχει πλέον στο παθητικό του την υπερτετραετή διακυβέρνηση, την οποία πολύ πρόσφατα οι πολίτες αποτίμησαν αρνητικά.

Διαλλακτικότητα

Ως παράδειγμα επισημαίνουν τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία, καθώς αύριο, Δευτέρα, μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η κρίσιμη ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων.

Πρόκειται, όπως λένε, για μια διαδικασία η οποία κατεξοχήν απαιτεί νηφάλια συζήτηση και συναινετική διάθεση ώστε να διατυπωθούν με τον πλέον πρόσφορο τρόπο οι θεσμικές αλλαγές που θα περιληφθούν στον καταστατικό χάρτη της χώρας που θα ισχύσει για σχεδόν ολόκληρη την επόμενη δεκαετία, αφού η εκ νέου αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να ξεκινήσει προτού παρέλθουν τουλάχιστον πέντε χρόνια από την προηγούμενη.

Η διαλλακτικότητα με την οποία χειρίστηκε η κυβέρνηση το ζήτημα της διευκόλυνσης των απόδημων Ελλήνων να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους συνιστά δείγμα γραφής για τον τρόπο που θέλει να πολιτεύεται η κυβέρνηση. Από τη μια επέμενε με συνέπεια να βρεθεί ο κοινός τόπος ώστε να υιοθετηθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που απαιτούσε την ψήφο 200 βουλευτών, από την άλλη έκανε όλες τις απαραίτητες υποχωρήσεις ώστε να υπερκαλυφθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η οποία δεν αποκλείεται να μετατραπεί και σε ομοφωνία.

Αντιθέτως, η κυβερνητική ηγεσία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα που άπτονται της πολιτικής σταθερότητας, όπως είναι η αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να αποσυνδεθεί η διαδικασία αυτή από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Με δεδομένο ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να προχωρήσει, λαμβάνοντας από την τρέχουσα κοινοβουλευτική σύνθεση περισσότερα από 150 «ναι», η κυβέρνηση θα επιμείνει προς αυτή την κατεύθυνση επειδή θέλει να διασφαλίσει την κυβερνητική σταθερότητα, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν το καλοκαίρι του 2023, όπως διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία τους διεθνείς συνομιλητές του (αξιωματούχους και επενδυτές) ο πρωθυπουργός.

Η καθημερινότητα και το Μεταναστευτικό

Παράλληλα με τις θεσμικές αλλαγές που προχωρούν, η κυβέρνηση ρίχνει μεγάλο βάρος στα ζητήματα της καθημερινότητας των Ελλήνων που βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών μας», όπως λένε αρμόδιες πηγές. Υποστηρίζουν ότι στον απολογισμό του τελευταίου μήνα η κυβέρνηση έχει να επιδείξει πλούσιο έργο σε τομείς όπως: ■ Η στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. ■ Η τόνωση του αισθήματος ασφάλειας. ■ Η λήψη μέτρων για τους καταναλωτές, καθώς και ■ Η εκπόνηση και η εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου εναντίον του καπνίσματος.

Παράλληλα, «συνεχίστηκε η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που αφορά την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και την αντιμετώπιση προβλημάτων και παθογενειών του παρελθόντος που επιβαρύνουν τους πολίτες». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκαν σημαντικές νομοθετικές και άλλες διοικητικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού και την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, όπως:

1. Ψηφίστηκε ο νόμος «Επενδύω στην Ελλάδα» που αίρει τη γραφειοκρατία και άλλα εμπόδια που δεκαετίες τώρα ορθώνονταν στον δρόμο των επίδοξων επενδυτών.

2. Υιοθετήθηκε ο νόμος περί διεθνούς προστασίας.

3. Θεσμοθετήθηκαν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

4. Εκπονήθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο κατά του καπνίσματος.

5. Ολοκληρώθηκαν προσλήψεις Ειδικών Φρουρών και εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Ειδική Αγωγή.

6.Αναπτύχθηκαν δράσεις υπέρ των καταναλωτών, όπως η μείωση του νυχτερινού τιμολογίου στο ρεύμα.

7. Υλοποιήθηκαν δράσεις υπέρ των πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως η άμεση χορήγηση παραγώγων αίματος σε ασθενείς με σπάνια νοσήματα, χωρίς κόστος και ταλαιπωρία για τους ίδιους.

8. Τέθηκαν σε εφαρμογή δράσεις υπέρ των θεσμών και της διαφάνειας, όπως η σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου σε κάθε υπουργείο.

9. Επεστράφησαν 215 εκατ. ευρώ σε περίπου 265.000 ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες.

10. Ανακοινώθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού ζητήματος, που αφορά την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την αποσυμφόρηση των νησιών και τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών δομών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Ξανά με Ερντογάν

Την προσεχή Τρίτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί αυθημερόν στη Ρώμη για να συντονίσουν με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε τις ενέργειές τους στην Ευρώπη προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, την έκφραση αλληλεγγύης για τον επιμερισμό των προσφύγων, καθώς και την αλλαγή των όρων χορήγησης ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, τέλος, οπότε θα βρεθεί στο Λονδίνο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (4 και 5/12), στην οποία θα εορταστούν τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας, ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ πιθανό να έχει ένα δεύτερο τετ α τετ -μετά από εκείνο του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη- με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, κρατά στα χέρια του τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και σε πλήρη αντίθεση με τις έμμεσες διαβεβαιώσεις που είχε δώσει στον πρωθυπουργό κατά την προηγούμενη συνάντησή τους, οι ροές αυτές αντί να μειωθούν αυξάνονται.

Την παραμονή του ταξιδιού του στο Λονδίνο, στις 3 Δεκεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Μαδρίτη για να πάρει μέρος στη 25η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη έμφαση σε αυτά τα ζητήματα καθώς και στην πράσινη ανάπτυξη, υιοθετώντας πολιτικές που συνάδουν με την προσπάθειά του να εγκατασταθεί πολιτικά στον χώρο του Κέντρου. Προς την ίδια κατεύθυνση, εξάλλου, είναι αρκετές και από τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που συνέρχεται το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Exit mobile version