search icon

Γνώμες

Γύρω από τα γκάλοπ

Στην αφετηρία μιας (ίσως της πλέον) καθοριστικής, ως προς τις επιδόσεις τους, πολιτικής περιόδου βρίσκονται τα κοινοβουλευτικά κόμματα, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση προς τις εθνικές εκλογές

Μπορεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, το ραντεβού με τις κάλπες να έχει κλειστεί για το τέλος της τετραετίας, ωστόσο τα κομματικά επιτελεία ακολουθούν ήδη το τέμπο των προεκλογικών ρυθμών, αναζητώντας κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα που απέκτησαν και διατήρησαν από την αρχή της τελευταίας κούρσας. Μπορεί οι πρωτόγνωρες και ανησυχητικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα να είναι συνεχείς με φόντο την ενεργειακή κρίση, όμως το ραντεβού του 2023 παραμένει εκεί, αναγκάζοντας ηγεσίες και επιτελεία να κινούνται στη βάση των πιο πιθανών σεναρίων- να σχεδιάζουν γρήγορα τις ασφαλείς διαδρομές και να προσαρμόζουν αναλόγως την στρατηγική τους στόχευση. Έτσι κι αλλιώς, οι πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτέμβρη, έχουν συνηθίσει να λένε ότι, επηρεάζουν σημαντικά το πολιτικό κλίμα- αλλά δεν είναι παρά μια φωτογραφία της στιγμής.

Σε μία ακόμη δημοσκόπηση του Σεπτέμβρη οι πολίτες εμφανίζονται προσηλωμένοι στη «μεγάλη εικόνα», ανησυχούν για τα εμπόδια και τις αρνητικές όψεις του φετινού χειμώνα και ταυτόχρονα «βαθμολογούν» τη στάση των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην κρίσιμη συγκυρία. Με μια πρώτη ανάγνωση -και- της δημοσκόπησης της Pulse που παρουσιάστηκε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει ασφαλές προβάδισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις δυνάμεις του αλλά δεν «ανατρέπει» τα δεδομένα, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να κινείται στη νέα «πίστα» (γύρω στο 12%) και στην παράσταση νίκης η κυβερνητική παράταξη διατηρεί ισχυρή πρωτιά.

Το ενδιαφέρον στοιχείο στην τελευταία δημοσκόπηση είναι ότι πριν από την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη η «ψαλίδα» άνοιξε στις 8,5 μονάδες, ενώ μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα (ανέβηκε στο βήμα της ΔΕΘ επτά μέρες μετά τον πρωθυπουργό) «κλείδωσε» στις οκτώ μονάδες. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο δείχνει επίσης ότι μετά την παρουσία του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε ποσοστό 34,5%, έναντι 26,5% που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ( με αναγωγή επί των εγκύρων). Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 12%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡΑ 25 με 3,5%. Πριν από τη ΔΕΘ, η δύναμη των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων είχε ως εξής: ΝΔ: 33%, ΣΥΡΙΖΑ: 25,5%, ΠΑΣΟΚ: 12%, ΚΚΕ: 5,5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 3,5%, ΜέΡΑ25: 2,5%.

Είναι προφανές ότι η κυβερνητική παράταξη διαθέτει αποθέματα ανθεκτικότητας, καταφέρνει να αμυνθεί στον κίνδυνο απωλειών από τα ίχνη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και επιχειρεί με ένα μπαράζ πρωτοβουλιών και δράσεων να «προλάβει» το ενδεχόμενο κύμα απογοήτευσης των πολιτών το φετινό χειμώνα της ενεργειακής ακρίβειας. Διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να «σπάσει» το δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά συνεχίζει στην «γραμμή» των επιδοτήσεων αυξάνοντας τις προσδοκίες των πολιτών ως προς το άπλωμα της στήριξης μέσα στους επόμενους δύσκολους μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να παίζει το χαρτί του αξιόπιστου κυβερνήτη- κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να τονίσουν σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι μπορεί να χειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις. Το στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου παραπέμπει εφεξής στη δυνατότητα να πείσει τους πολίτες ότι δεν …υπάρχει εναλλακτική λύση κι ότι οποιαδήποτε άλλη εκλογική εκδοχή οδηγεί σε περιπέτειες και σε ακυβερνησία με ό,τι αυτό συνεπάγεται: είναι το βασικό μότο που προβάρουν στις δημόσιες αντιπαραθέσεις μαζί με τις επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο μότο εκτιμούν ότι θα τους οδηγήσει στην αυτοδυναμία του δεύτερου γύρου.

Η Κουμουνδούρου αναμένει μεγαλύτερη φθορά στην εικόνα της κυβέρνησης και προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι είναι η εναλλακτική λύση κι ότι η «προοδευτική διακυβέρνηση» βρίσκεται προ των πυλών. Επιλέγει, όπως και η ΝΔ, τη γραμμή της πόλωσης, ετοιμάζεται για προεκλογικό «πόλεμο» με την κυβερνητική παράταξη, υπόσχεται δια του Αλέξη Τσίπρα απλόχερη στήριξη στα ελληνικά νοικοκυριά και ρίχνει το βάρος της στην προσέγγιση της μεσαίας τάξης.

Το ΠΑΣΟΚ παρότι με τη νέα ηγεσία κατάφερε να αυξήσει δημοσκοπικά τις δυνάμεις του, δεν έκανε το άλμα που επεδίωκε από τους πρώτες μήνες- τότε που κάποιοι ανίχνευαν δυναμική δεύτερου κόμματος. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν ενίσχυσε αισθητά το δημοσκοπικό αποτύπωμά του- αρκετοί αρχίζουν να διακρίνουν βήματα αναχώρησης από την «μονοκαλλιέργεια» και μια τάση «επιστροφής» της Χαριλάου Τρικούπη στη μάχη του συγκεκριμένου, αλλά εφ’ όλης της ύλης.

Ουδείς μπορεί να στοιχηματίσει από τώρα για τις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων. Όμως, όπως αναγνωρίζουν και τα επιτελεία των τριών κομμάτων η μάχη θα κριθεί στο Κέντρο, στη δεξαμενή των αναποφάσιστων και για μια άλλη φορά στην τάση των ψηφοφόρων του «καναπέ». Ποιος θα καταφέρει να τους σηκώσει;

Exit mobile version