search icon

Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου

Το πρόωρο άνοιγμα δεν θα σώσει την οικονομία

Είναι φανερό ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη στιγμή που η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται υπαγορεύεται από οικονομικές σκοπιμότητες.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαταστήσει, έστω στοιχειωδώς, τη λειτουργία της αγοράς προκειμένου να έχει μια «δικαιολογία» για να μειώσει τις δαπάνες στήριξης. Το κλείσιμο της αγοράς κοστίζει περίπου 1,4 δισ. ευρώ κάθε μήνα σε πρόσθετες δαπάνες και απώλεια εσόδων.

Ο σχεδιασμός που έγινε πριν από μήνες προέβλεπε ότι γύρω στον Μάιο η αγορά θα λειτουργούσε σχεδόν κανονικά και επομένως τα μέτρα στήριξης θα αποσύρονταν κατά το μεγαλύτερο μέρος.

Παρότι τα υγειονομικά δεδομένα αντί να βελτιωθούν επιδεινώθηκαν, στο μεταξύ ο σχεδιασμός δεν αλλάζει και η κυβέρνηση υπολογίζει ότι ο Απρίλιος θα είναι ο τελευταίος μήνας που πληρώνει ενοίκια και επιδόματα εργαζομένων σε αναστολή για ένα μεγάλο κομμάτι επιχειρήσεων που σήμερα υποστηρίζονται με κρατικό χρήμα, αφού πολλές από αυτές θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα.

Η εξέλιξη αυτή γίνεται δεκτή με ικανοποίηση από τον κόσμο του εμπορίου που βρίσκεται σε οικονομική καταστολή τους τελευταίους μήνες, αλλά και από μεγάλη μερίδα των πολιτών οι οποίοι έχουν κουραστεί από τα μέτρα που εφαρμόζονται τον τελευταίο χρόνο.

Η δε κυβέρνηση ελπίζει ότι με τα μέτρα, πέρα από τη μείωση των κρατικών δαπανών στήριξης και την επανάκτηση των εσόδων, και το άνοιγμα της αγοράς θα έρθει και η ανάκαμψη.

Το πιθανότερο είναι ότι το οικονομικό σκέλος των σχεδιασμών δεν θα επιβεβαιωθεί, διότι στο υγειονομικό πεδίο οι εξελίξεις κινούνται σε μεγάλη απόσταση από τις προβλέψεις.

Δεν είναι μόνο ότι η πανδημία εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, όμως, αντί να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, τα αυστηροποιούν.

Το πρόβλημα είναι και ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα δεν προχωρούν με τον ρυθμό που αρχικά είχε εκτιμηθεί. Η υστέρηση σημειώνεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις και δημοσιεύτηκαν στο euro2day.gr, στο τέλος Μαρτίου ο ημερήσιος αριθμός εμβολιασμών ήταν 23.808 και αντιστοιχούσε σε 2.284 εμβόλια την ημέρα για κάθε ένα εκατομμύριο κατοίκους. Το αντίστοιχο νούμερο στην Πορτογαλία είναι 3.700, στη Γερμανία 3.254, στη Βρετανία 8.095 και στις ΗΠΑ 8.245 εμβολιασμοί.

Δεδομένου ότι δεν προβλέπεται κάποια δραματική αλλαγή προς το καλύτερο στον ρυθμό εμβολιασμού, είναι προφανές ότι το άνοιγμα της αγοράς δεν θα συμπέσει με το σταδιακό χτίσιμο ανοσίας.
Με αυτά τα δεδομένα το πιθανότερο είναι ότι η πανδημία θα επιδεινωθεί.

Κάποια μέτρα δε όπως οι αυτοέλεγχοι (self tests) που προωθούνται είναι πολύ αμφίβολο ότι θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα και μάλλον εξυπηρετούν τις εντυπώσεις.

Το βιαστικό άνοιγμα της αγοράς, χωρίς να υπάρχουν οι υγειονομικές προϋποθέσεις, θα έχει σημαντικό κόστος στη δημόσια υγεία, αλλά θα λειτουργήσει και ως μπούμερανγκ για την οικονομία. Η επιδείνωση της πανδημίας θα πλήξει σοβαρά και πιο μακροπρόθεσμα την οικονομική δραστηριότητα.

Πέρυσι έγινε το μεγάλο λάθος ότι η χώρα, αφού περιόρισε με επιτυχία τον κορωνοϊό χάρη στο αυστηρό απαγορευτικό, άνοιξε τα σύνορα για να υποδεχτεί τουρίστες ως ασφαλής προορισμός.

Οι τουρίστες όμως ήταν πολύ λίγοι για να υπάρξει ουσιαστικό οικονομικό όφελος, αλλά αρκετοί για να μεταδοθεί η πανδημία.

Τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα και οδεύουμε προς ένα άλλο μεγάλο λάθος με το άνοιγμα της αγοράς χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Exit mobile version