Το εμβόλιο έχει γίνει κεντρικό πολιτικό ζήτημα στη Γερμανία, καθώς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) που φυλλορροεί πολιτικά έχει αναδείξει το θέμα.
Η κυβέρνηση Μέρκελ δέχεται κριτική επειδή επέλεξε αρχικά την ευρωπαϊκή και όχι την εθνική προσέγγιση, συμμετέχοντας στις κοινές παραγγελίες διάφορων εμβολίων, με αποτέλεσμα να βρεθεί τελικά με λίγα εμβόλια, παρότι το πρώτο που εγκρίθηκε ήταν προϊόν γερμανοαμερικανικής συνεργασίας (BioNtech και Pfizer).
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής στρατηγικής για να αποσείσει και τη ρετσινιά που είχε εισπράξει στην αρχή της πανδημίας, όταν η Γερμανία, αλλά και η Γαλλία, είχαν αρχικά «κλείσει τα σύνορα» στις εξαγωγές μασκών και ιατρικού υλικού προς την Ιταλία. Σε κάποιον βαθμό, μάλιστα, οι γερμανο-γαλλικές «ενοχές» για την αντιμετώπιση της Ιταλίας ήταν και ένας από τους λόγους που οι δύο μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. πρωτοστάτησαν στην προώθηση του Ταμείου Ανάκαμψης αρχικά, αλλά και στην κοινή προμήθεια εμβολίων από την Ε.Ε. στη συνέχεια.
Το τελευταίο διάστημα όμως η γερμανική κυβέρνηση βρέθηκε από τη μια να κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι παραμέλησε τους πολίτες της χώρας, ενώ από την άλλη δημοσιεύτηκαν στο Politico πληροφορίες ότι η χώρα προχώρησε σε διμερείς συμφωνίες για να προμηθευτεί περισσότερα εμβόλια, παραβιάζοντας την κοινή γραμμή. Η Κομισιόν επιχείρησε να καλύψει το Βερολίνο, υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις του τελευταίου ήταν μέρος της ευρωπαϊκής προσπάθειας, αλλά ίσως το γυαλί να έχει ήδη ραγίσει.
Τα εμβόλια έχουν γίνει πολιτικό εργαλείο και στην Ιταλία, όπου ξέσπασε κυβερνητική κρίση όταν ο Μάριο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του μικρού κόμματος Italia Viva, απέσυρε τους υπουργούς του από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αφορμή, ανάμεσα σε άλλα, ήταν οι διαφωνίες για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Ρέντσι υποστηρίζει ότι η Ιταλία πρέπει να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια του ESM για να χρηματοδοτήσει το σύστημα υγείας, προοπτική με την οποία διαφωνούν οι κυβερνητικοί εταίροι. Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε και το θέμα των εμβολίων στην καρδιά της πολιτικής διαμάχης, ζητώντας να εμβολιαστούν πρώτα οι δάσκαλοι και όχι οι ηλικιωμένοι, σε μια εμφανή προσπάθεια να αυξήσει την εκλογική εμβέλεια του κόμματός του (γύρω στο 3%) απευθυνόμενος στην πελατεία των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων.
Τα κονδύλια του ESM είναι μεν διαθέσιμα, αλλά είναι και «δηλητηριώδη», καθώς η προσφυγή στο συγκεκριμένο Ταμείο έχει ταυτιστεί πολιτικά με τα σκληρά μνημόνια που υπέστη η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια.
Στα δύο μεγάλα ζητήματα, τη δημόσια υγεία και την οικονομία, η πανδημία αναδεικνύει τις μεγάλες ελλείψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία υποτίθεται ότι είναι ένας οικονομικός κολοσσός, αλλά την ίδια στιγμή αδυνατεί να κινητοποιήσει υγειονομικές και οικονομικές δυνάμεις αντάξιες του μεγέθους της.
Εάν τα δύο αυτά πεδία δεν γίνουν καταλύτες ενοποίησης, θα τροφοδοτήσουν ανισότητες, διχασμούς και δυναμικές διάσπασης.
Την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για ένα πρόγραμμα οικονομικής, κοινωνικής και υγειονομικής ανασυγκρότησης άνευ προηγουμένου, με τρισεκατομμύρια δολάρια δημόσιου χρήματος, η Ε.Ε. πασχίζει να συγκροτήσει ένα κοινό Ταμείο Ανάκαμψης με προίκα 750 δισ. ευρώ (από τα οποία το 1/3 θα είναι δανεικά) και εμφανίζεται διχασμένη για τα εμβόλια.
Δεν φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν αντιληφθεί τις τεκτονικές αλλαγές που συμβαίνουν παγκοσμίως, ούτε ότι χρειάζεται μια οικονομική και υγειονομική επανάσταση για να διαφυλαχθεί η υγεία και η οικονομική επιβίωση των Ευρωπαίων πολιτών.