Οι ψηφοφόροι αρχίζουν και παίρνουν σιγά-σιγά θέση μπροστά στις οθόνες τους- στα κινητά και στα τάμπλετς οι νεότεροι, στις τηλεοράσεις οι μεγαλύτεροι και όσοι ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν το λεγόμενο «δυναμικό κοινό». Το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται σε κάθοδο. Η συσπείρωση, ειδικά των δύο μεγάλων κομμάτων, αυξάνεται– με μεγαλύτερη ταχύτητα της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ μετρά κέρδη και ζημίες από το «ούτε, ούτε» σε Μητσοτάκη και Τσίπρα- στα μικρότερα κόμματα οι δημοσκόποι παρατηρούν σημαντική μεταβλητότητα. Το κόμμα Βαρουφάκη για παράδειγμα φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση αιμοδοτείται ως «αντισυστημικό» από ψηφοφόρους της Κουμουνδούρου- αν όμως αρχίσει να αυξάνεται με γρηγορότερους ρυθμούς η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα εξελιχθούν κάπως διαφορετικά τα πράγματα. Η Ελληνική Λύση αναμένει ψηφοφόρους που «ταυτίζονται» με τον αρχηγό της. Το ΚΚΕ σημειώνει μικρή ανοδική πορεία που δεν είναι απαραίτητα σταθερή- όσοι το ψηφίζουν και μάλλον θέλουν να στείλουν «ένα μήνυμα» γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με άλλο κόμμα στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο κάθε ψηφοφόρος ένα μήνυμα άλλωστε στέλνει. Το ζήτημα βέβαια είναι αν ο ίδιος ψηφοφόρους θελήσει να στείλει δυο φορές -και αν ναι- το ίδιο μήνυμα. Στην πρώτη και τη δεύτερη κάλπη δηλαδή.
Στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας είναι αναμφίβολα η πρώτη Κυριακή. Ένα μεγάλο καθαρό προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ (αυτός είναι ο στόχος τη)- θεωρείται για τους «γαλάζιους» ασφαλές διαβατήριο για αυτοδυναμία στις επαναληπτικές κάλπες της 2ας Ιουλίου. Δημοσκόποι και αναλυτές προσθέτουν ότι το «ταβάνι» της Νέας Δημοκρατίας θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της συμμετοχής– αν είναι μικρό, τότε θα ωφεληθεί η κυβερνητική παράταξη. Σχετικά μεγάλη συμμετοχή (με τους νέους από 17 ετών να προσέρχονται μαζικά στις κάλπες); Μεγαλύτερες αβεβαιότητες για τη διάχυση των ψήφων στα άλλα και ιδίως στα μικρότερα κόμματα που ανησυχεί προφανώς την Πειραιώς και φυσικά προκαλούν ερωτήματα για το «αποτύπωμα» της «επανάληψης» του «μαθήματος» στο δεύτερο γύρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά αναμφισβήτητα -ως δεύτερο κόμμα σε όλα τα γκάλοπ επί του παρόντος- να χάσει με μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Έτσι, θα μπορέσει να μιλήσει την επομένη της 21ης Μαΐου για σενάριο «ανατροπής» στο δεύτερο γύρο, υπολογίζοντας σε πιθανή «αφαίμαξη» από τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ (όπως και η ΝΔ όμως), του ΜΕΡΑ25, του ΚΚΕ κα. Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα μείνει σταθερός στο «αφήγημα» περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», ακόμη και αν ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει να κραδαίνει το «βέτο» σε πρωθυπουργό Τσίπρα. Από κει και πέρα υπάρχουν πάντα τα αδιαμφισβήτητα νούμερα που προκύπτουν από τις κάλπες.
Και το ΠΑΣΟΚ; Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε την πορεία του στη ηγεσία του κόμματος καταγράφοντας δυναμική που άγγιξε για κάποιους μήνες και το σενάριο της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών. Στη συνέχεια το άνω του 15% δημοσκοπικό ποσοστό άρχισε να υποχωρεί- τελευταία το ΠΑΣΟΚ σημειώνει στην πρόθεση ψήφου διψήφιο ποσοστό και σε κάποια γκάλοπ δεν αποκλείεται η περαιτέρω συρρίκνωσή του στο δεύτερο γύρο λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που θα δεχθεί από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Ανδρουλάκης εξακολουθεί στις δημόσιες παρεμβάσεις του να εκφράζει τη σιγουριά του για ένα ισχυρό διψήφιο πανελλαδικό ποσοστό στις πρώτες εκλογές του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του. Δεν κατεβάζει τον πήχη- έστω με έναν προεκλογικό ελιγμό. Συνεχίζει να δηλώνει ότι το κόμμα του ήρθε και θα μείνει ως ο τρίτος ισχυρός παίκτης στο παιχνίδι. «Αμφισβητεί» τα γκάλοπ και προετοιμάζει τακτικές κινήσεις που ενδέχεται να καταλήξουν σε αλλαγή στρατηγικής;
Στην πραγματικότητα ο κ. Ανδρουλάκης έχει ακόμη περιθώρια για να ανεβάσει στροφές και να πετύχει, έστω και στο …παραπέντε, την ιδανική συσπείρωση δυνάμεων. Ξέρει πολύ καλά ότι τα γκάλοπ που καταγράφουν συγκεκριμένη εικόνα για τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ επηρεάζουν σημαντικά τη «ψυχολογία» του τρίτου κόμματος. Στελέχη, μέλη, οπαδοί και δυνάμει ψηφοφόροι βλέπουν ότι μπορεί να χαθεί το τραίνο της νέας αλλαγής με το ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Είτε κάνουν, είτε όχι, δεύτερες σκέψεις, προβληματίζονται.
Ο κ. Ανδρουλάκης λοιπόν έχει κάθε λόγο να εμψυχώσει το κοινό του προβλέποντας ότι θα «διαψεύσει» στο τέλος της ημέρας τις δημοσκοπήσεις, καθώς το ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει ισχυρό διψήφιο και εκ νέου ρυθμιστικό ρόλο. Ουδείς από τους πολιτικούς αντιπάλους του έχει χαρακτηρίσει το σενάριο για ένα 12% «όνειρο θερινής νυκτός» του κ. Ανδρουλάκη- αλλά δεν είναι και πολλοί, εκείνοι που «στοιχηματίζουν» με σιγουριά, ότι το ΠΑΣΟΚ θα «αλλάξει πίστα» από το αποτέλεσμα της κάλπης.
Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ αναμετριέται με δύο διαφορετικές Ελλάδες. Εκτός Αθήνας – εκτός Αττικής για την ακρίβεια- η συσπείρωση δυνάμεων υπέρ του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται πιο εύκολη υπόθεση για το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη. Σημειώνουν «επιστροφές», κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αρκετές περιοχές της χώρας- και μαζί ισχυρά διψήφια ποσοστά, όπως στην Κρήτη, όπου με βάση πρόσφατα γκάλοπ στις τρεις από τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες (Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο) οι «πράσινοι» μειώνουν σημαντικά τη ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και σε άλλες διάσπαρτες εκλογικές περιφέρειες ανά την Ελλάδα. Εκτός από τα γκάλοπ, σχετικά ευρήματα και «παραστάσεις» διαπιστώνουν (όπως υποστηρίζουν) και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι υποψήφιοι βουλευτές. Αυτό είναι το καλό σενάριο για το ΠΑΣΟΚ.
Στο λεκανοπέδιο της Αττικής η μάχη του κρύβει αγκομαχητά. Η «ανανέωση και η ενότητα» δεν έχουν φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Όχι βέβαια ότι είναι εύκολο να αυξήσει θεαματικά το 5,6%, δηλαδή το μέσο όρο του εκλογικού αποτελέσματος, που είχε καταγράψει το Κίνημα Αλλαγής το 2019 στην Αττική. Μπορεί πάντως- και εκεί ποντάρει το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη- να ενισχύσει την καμπάνια με νέες δράσεις, πρωτοβουλίες και «κεντρικό παιχνίδι» στο λεκανοπέδιο, όπου συνήθως γίνεται η καταμέτρηση του 40% της πανελλαδικής ψήφου, όταν κλείσουν οι κάλπες. Η αλλαγή του κλίματος (προς το απλό διψήφιο) στην Αττική, έστω και στο …παραπέντε, αποτελεί το βασανιστικό ερωτηματικό για το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο το Νίκο Ανδρουλάκη, που φαίνεται ότι θέλει πλέον να πάρει το παιχνίδι πάνω του. Ποτέ δεν είναι αργά- ούτε όμως και νωρίς. Και εξαρτάται από τη σαφήνεια του μηνύματος.