Για να είμαστε επίκαιροι, η κυβέρνηση φαίνεται να… παρτάρει με αυτές τις δημοσκοπικές επιδόσεις. Είναι όμως έτσι; Είναι για πάρτι η ιστορία; Το ερώτημα τίθεται υπό την έννοια, του κατά πόσο δικαιολογείται μία κυβέρνηση να πανηγυρίζει, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της δύο πράγματα: πρώτον, ότι τα δύσκολα έρχονται και αφορούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε κοινωνία και οικονομία – καινούργια ερωτήματα απαιτούν καινούργιες απαντήσεις λοιπόν. Και δεύτερον, ότι έγιναν όλο αυτό το διάστημα μία σειρά από λάθη από υπουργούς, που μόνο αμελητέα δεν τα λες.
Ας «χαλάσουμε» λίγο το πάρτι, έχει γούστο. Και έχει γούστο να τα λέει κανείς πάνω στους πανηγυρισμούς, όχι όταν γυρίζει ο τροχός – τότε όλοι ανακαλύπτουν κι από μία Αμερική.
Πρώτον, η αστοχία (sic) του Γιάννη Βρούτση, που εξέθεσε την κυβέρνηση στα μάτια του επιστημονικού κόσμου και γέννησε απορίες (τουλάχιστον απορίες) στην κοινή γνώμη σχετικά με το ενδεχόμενο να βλέπουν κάποιοι την πανδημία ως… ευκαιρία (ξανά… sic).
Δεύτερον, η ατυχής (το λέμε όσο πιο κομψά γίνεται) διαχείριση που έκανε η Λίνα Μενδώνη, με τα προβλήματα του κόσμου που εργάζεται στον πολιτισμό και κατάφερε μέχρι και με τον Σταύρο Ξαρχάκο να τα βάλει.
Τρίτον, η τσάτρα πάτρα προσπάθεια που κάνει η Νίκη Κεραμέως να ανοίξει τα σχολεία. Τουλάχιστον έλλειψη οργάνωσης και στοιχειώδους ικανότητας δείχνει η όλη υπόθεση, που έφερε αντιμέτωπη την κυβέρνηση με μεγάλη μερίδα του εκπαιδευτικού κόσμου, αλλά και γονείς.
Τέταρτον, η φοβερή έμπνευση του Χάρη Θεοχάρη να ανακοινώσει τα σχέδιά του σε κομματική εκδήλωση και ουσιαστικά να μπερδέψει τον κόσμο του τουρισμού, αφήνοντας στον αέρα και τους σχεδιασμούς του ίδιου του πρωθυπουργού, για την παρουσίαση των κυβερνητικών αποφάσεων για τον σημαντικό αυτό κλάδο της οικονομίας
Για να μην προσθέσουμε (ή να προσθέσουμε, τώρα που γυρίζει;) την αμετροέπεια του Νότη Μηταράκη να προβλέψει… μυστικά κονδύλια, την ώρα μάλιστα που πολεμάει, λέει, τις «αμαρτωλές» ΜΚΟ!
Πολλές αστοχίες, πολλά λάθη, πολλές περίεργες καταστάσεις σε ένα τόσο μικρό διάστημα και μάλιστα την ώρα (ή ίσως και γι’ αυτό!), που ο Μητσοτάκης κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις και λαμβάνει εύσημα διεθνώς για την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων, που έλαβε (και οι πολίτες τήρησαν) έγκαιρα στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Και μόνο, που σε ελάχιστες εβδομάδες η κυβέρνηση κατάφερε με τις δικές της ενέργειες να δυσαρεστήσει τόσες κοινωνικές ομάδες, πρέπει να ανησυχεί το Μαξίμου. Φανταστείτε να γίνουν και δυσκολότερα τα πράγματα – που θα γίνουν, κατά πώς φαίνεται.
Πιθανόν γι’ αυτό, αρχίζουν να κυκλοφορούν σενάρια για εκλογές σύντομα – για τα περί ανασχηματισμού ούτε συζήτηση.
ΥΓ1. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πέντε προαναφερόμενοι υπουργοί συνήθως εντοπίζονται σε χαμηλές ή στις χαμηλότερες θέσεις της αξιολόγησης στα περισσότερα γκάλοπ.
*ΥΓ2: εκεί στο υπουργείο Υγείας θα δεήσουν να κάνουν κανονική ενημέρωση, με τους δημοσιογράφους στην αίθουσα και με διαδικασία «ζωντανών» ερωτοαπαντήσεων, ή θα επιμείνουν στην παρωδία με τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων και τις γραπτές, εκ των προτέρων, ερωτήσεις, χωρίς δυνατότητα διευκρινίσεων. Δηλαδή, αν ανακοινώσουν οι αρμόδιοι κάποια μέρα ότι βρέθηκαν πυρηνικές βόμβες στη λίμνη Τριχωνίδα, που ενδεχομένως έχουν σχέση με τον κορωνοϊό, στη συνέχεια θα απαντούν για το εάν το φάρμακο για τον περονόσπορο μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση εμβολίου ας πούμε;; Σημείωση: η καταφυγή στη δύναμη της υπερβολής γίνεται για να καταδειχθεί η γελοιότητα της διαδικασίας που επιβλήθηκε για την «προστασία» δήθεν της υγείας δημοσιογράφων και αρμοδίων.