Τα μαντάτα που μας έστειλε η νέα έρευνα της Eurostat δεν είναι καθόλου καλά. Οι αριθμοί, δυστυχώς, (και) εδώ λένε την αλήθεια όπου τα νέα στατιστικά δεδομένα -τα οποία αφορούν το έτος 2023- καταδεικνύουν πως οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι φτωχότεροι καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία – στο Λουξεμβούργο και στην Ιρλανδία ζουν οι πλουσιότεροι καταναλωτές.
Ειδικότερα, χωρίς να θέλω να σας ζαλίσω με νούμερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης διαμορφώθηκε στην Ελλάδα το 2023 σε 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου ή, αν θέλετε, 33% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και κάπως έτσι η χώρα μας καταλαμβάνει την 26η θέση μεταξύ των «27». Εδώ θα πει κάποιος πως «λογικό, ακόμα προσπαθούμε να συνέλθουμε από τη δεκαετή οικονομική κρίση που περάσαμε». Σωστό, εν μέρει, όμως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που βρέθηκαν επίσης στη δίνη της οικονομικής κρίσης την προηγούμενη δεκαετία -όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία- βρίσκονται σε πολύ υψηλότερη θέση από εμάς, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης να διαμορφώνεται το 2023 στο 83%, 89% και 97% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το θέμα είναι πως η Ελλάδα κατατάσσεται κάτω και από πολλές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, ενώ ακόμη και η Λετονία -που βρίσκεται στην 25η θέση- έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης πάνω από το 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και συγκεκριμένα στο 71% αυτού. Και πάνω από εμάς…
Επίσης, πάντα στη χώρα μας, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού -κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, αλλά και πολίτες με μικρά και μεσαία εισοδήματα- έχει εξαιρετικά μειωμένη αγοραστική δύναμη. Αυτό συμβαίνει και επειδή οι μισθοί και οι συντάξεις -που καταποντίστηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας- δεν έχουν επανέλθει στα προ του 2010 επίπεδα, αλλά και γιατί ο πληθωρισμός «κατασπαράζει» το διαθέσιμο εισόδημά τους. Οι τιμές στην Ελλάδα, το 2022, βρίσκονταν στο 88,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με τη χώρα μας να κατατάσσεται στη 18η θέση μεταξύ των «27» -για παράδειγμα πάνω από την Πορτογαλία, που έγραφα πριν- και κοντά σε χώρες όπως η Κύπρος και η Ισπανία, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ υψηλότερο.
Δεν χρειάζεται να εξετάσεις ενδελεχώς τα διαχρονικά στοιχεία του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και του επιπέδου στις τιμές για να συμπεράνεις πως στην Ελλάδα σήμερα, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας τα φέρνει πολύ δύσκολα πέρα. Πολλοί συμπολίτες μας πηγαίνουν, για παράδειγμα, στο σούπερ μάρκετ με τσέπες και πορτοφόλια Βαλκανίων και αναγκάζονται να πληρώσουν προϊόντα που έχουν ευρωπαϊκές τιμές. Το θέμα είναι πως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρά το γεγονός πως το ζήτημα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα για τους καταναλωτές και, ταυτόχρονα, ένα από τα πιο «ακανθώδη» για την κυβέρνηση, δεν προβλέπονται -τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον- νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο στις τιμές. Κάνα καλάθι Πάσχα και αντίστοιχα νονού ναι, αλλά μέχρι εκεί.
Δεν χρειάζεται να έχεις κάνει μεταπτυχιακό στις μονάδες αγοραστικής δύναμης για να κατανοήσεις πως το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι επιζήμιο για τους κατοίκους της Ελλάδας, αντίστοιχα δεν χρειάζεται μάστερ πολιτικής επικοινωνίας για να καταλήξεις στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να αλλάξει αυτή την κατάσταση, προς όφελος όλων μας. Καλά τα επιδόματα και τα λογής vouchers, διόλου αμελητέα τα διάφορα «καλάθια» και η αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά είναι σαν να χορηγείς παρακεταμόλη για ίαση από τον καρκίνο – αυτό μπορεί να στο εξηγήσει καλύτερα ένας μοριακός βιολόγος στο ελληνικό Παστέρ, που έτσι κι αλλιώς δεν αμείβεται ικανοποιητικά για το παραγόμενο έργο του, όπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι στην πατρίδα μας. Και σίγουρα όλα αυτά δεν μπορούν να αντιστρέψουν το ότι η Ελλάδα, πάντα βάσει Eurostat, είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ, παρά μόνο η πολιτική βούληση και οι κατάλληλες ενέργειες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Οι ευρωεκλογές 2024 έρχονται και εάν το κομμάτι της ακρίβειας δεν μεταβληθεί προς το καλύτερο -μαζί με τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά μας- το «καμπανάκι» που θα ηχήσει στο Μαξίμου θα είναι εκκωφαντικό…