Ο καιρός περνά και τα δισεκατομμύρια γύρω μας σφυρίζουν σαν βροχή, αλλά η Ελλάδα δεν καρπούται πολλά.
Χθες είχαμε δυο σημαντικές οικονομικές ειδήσεις. Μια εταιρεία ελληνικών συμφερόντων η Energean Oil άντλησε 330 εκατ. λίρες από την αγορά του Λονδίνου, ενώ ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης πώλησε έναντι 1,6 δισ. ευρώ την ρωσική εταιρεία του.
Η Energean διαθέτει δυο κοιτάσματα φυσικού Αερίου στο Ισραήλ, μια εξόρυξη πετρελαίου στην Ελλάδα, όπως κι άλλα κοιτάσματα σε Ελλάδα, Μαυροβούνιο.
Προσέξτε. Η εταιρεία η οποία διαθέτει κι ένα Αμερικάνο μέτοχο δεν απευθύνθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Υπό διαφορετικές οικονομικές συνθήκες θα μπορούσε να γίνει έστω μια παράλληλη εγγραφή με το Λονδίνο.
Για τον κ. Σαββίδη τα διαβάσατε επίσης. Ο ίδιος αν και ήταν αγαπημένος της κυβέρνησης Σύριζα – ΑΝΕΛ σε διάφορες περιπτώσεις αισθάνεται «κυνηγημένος» μετά το επεισόδιο της Τούμπας, όπως και χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ (σ.σ πέρυσι η ομάδα του όταν κατακτούσε το κύπελλο αισθανόταν καλά έναντι του Αθηναϊκού κατεστημένου δίχως ενοχή για τον τρόπο κατάκτησης του).
Εν πάσει περιπτώσει, το θέμα μας δεν είναι ο κ. Σαββίδης. Εάν τηρεί τους κανόνες είναι καλοδεχούμενος, ιδιαίτερα επειδή προέρχεται από ιστορικές περιοχές του Πόντου.
Αυτό που μας καίει είναι το γεγονός ότι, στην ελληνική αγορά : «όλοι κυνηγάμε την ουρά μας» όπως είπε σωστά ένας οικονομικός διευθυντής λιανικού ομίλου. Με άλλα λόγια, οι εταιρείες λόγω της ασθενικής ανάπτυξης δεν μπορούν να κάνουν πολλά, διότι δεν γίνονται μεγάλες κινήσεις στην οικονομία.
Να μειωθεί η προσωπική φορολογία από το υπέρογκο 43% ( Στην Ελλάδα η αντιπολίτευση της ΝΔ υπόσχεται μείωση στο 20% του εταιρικού φόρου, αλλά γιατί να επιχειρήσει κάποιος όταν θα φορολογηθεί με 43% ;), να επανεξεταστούν οι εισφορές των εταιρειών για τους εργαζόμενους και το ασφαλιστικό, να θεσπιστεί μόνιμο φορολογικό πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις ώστε να ανταγωνιστούμε την Ιρλανδία, Κύπρο κτλ, Να έλθουν 4-5 ιδιωτικά πανεπιστήμια, Να μειωθούν τα έξοδα μεταβίβασης ακινήτων, να θεσπιστούν άμεσα κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων. κτλ Προτάσεις υπάρχουν ακόμη περισσότερες και από πιο αρμόδιους.
Ο καιρός περνά, και χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε πως εταιρείες όπως η Energean ή Jt International θα μπορούσαν να αφήσουν κάτι παραπάνω από την Ελλάδα. Δεν έχουμε ούτε σωστό τρόπο υποδοχής, ούτε συμπεριφορές οι οποίες είναι ικανές για να προσελκύσουν κάποιους επενδυτές.