Ο καπετάνιος του Βρετανικού Βασιλικού ναυτικού Ρ. Φιτζροϋ o οποίος πήρε τον Δαρβίνο στο περίφημο ταξίδι του Beagle, μετά από το ναυάγιο του Royal Charter σε μια τρoμερή καταιγίδα έγραψε προς τους Times “ Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει την οργή του ανέμου, αλλά μπορεί να την προβλέψει. Δεν μπορεί να ξεθυμάνει την καταιγίδα, αλλά μπορεί να ξεφύγει απο την βία της.”
Αυτή η πρόληψη έχει πολλές εφαρμογές πέραν από τη ναυτιλία. Στην περίπτωση της Ελλάδας και Κύπρου είναι η προληπτική διακυβέρνηση. Το κούρεμα των καταθέσεων το 2013 στην Κύπρο και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων το 2015 στην Ελλάδα αποτελούν δυο περιπτώσεις, όπου το πολιτικό και οικονομικό σύστημα σε Ελλάδα και Κύπρο δεν έδρασε προληπτικά ή πατροναρίστηκε από συγκεκριμένους πολιτικούς. Οι προειδοποιήσεις από την Ευρώπη για την Κύπρο έρχονταν σε πρωτοσέλιδα των Financial Times, σχετικά με τους τόκους που έδιναν οι κυπριακές τράπεζες προς Ρώσους και άλλους κεφαλαιούχους. Όσο για το 2015 στην Ελλάδα, όλα είναι γνωστά όσο κι αν θέλουν ορισμένοι να παραχαράξουν την πραγματικότητα.
Σήμερα το ψευδοκράτος και η Τουρκία συνεχίζει την ίδια πολιτική επί 45 χρόνια προκαλώντας Κυπρίους και Έλληνες. Μας δείχνουν φωτογραφίες τις παραλίες και τα ξενοδοχεία της εγκατελλειμένης Αμμοχώστου, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι ροές των προσφύγων και μεταναστών απο τα τουρκικά παράλια. Όλα αυτά εν μέσω των παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Απέναντι και στις δυο ενέργειες των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων, Ελλάδα και Κύπρος δρουν κατόπιν εορτής. Συσκέψεις για το μεταναστευτικό πρόβλημα, δηλώσεις για τις φωτογραφίες της Αμμοχώστου. Φαίνεται ότι, τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις αν και τα τελευταία χρόνια δείχνουμε να έχουμε βρει τον δρόμο της αντιμετώπισης με τις κατάλληλες συμμαχίες εναντίον της προκλητικής Τουρκίας. Αυτή λοιπόν, η προληπτική διακυβέρνηση σε κάθε επίπεδο της οικονομικής και πολιτικής ζωής σε Ελλάδα και Κύπρο είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε, τώρα που διεθνώς κυριαρχεί η αβεβαιότητα.
Πριν ξεσπάσει η όποια καταιγίδα, ας είμαστε έτοιμοι.