Οι επενδυτές στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με επενδυτές στη Νέα Υόρκη (Bank Of America, Morgan Stanley) αν δεν απόρησαν θα έμειναν έκπληκτοι.
Tους είπε για τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας. Σε μια προσπάθεια να προσθέσει και γεωπολιτική πινελιά στην παρουσίαση είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών προσφέρει σταθερότητα και οικονομική συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια!
Δημιουργήθηκαν τόσες θέσεις εργασίας επί τρία χρόνια και πλέον ώστε οι επενδυτές δεν γνωρίζουν που και πως να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους για να προλάβουν τις αποδόσεις. Ας πάμε, όμως, και στην συμφωνία των Πρεσπών.
Ποιά θα είναι η οικονομική συνεργασία με το κρατίδιο των Σκοπίων; Ελληνικό διυλιστήριο υπάρχει και ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται επί χρόνια. Αντίθετα, θα μπορούσε να εικάσει κανείς ότι, η αγκούσα (βιασύνη) της Γερμανίας να περάσει την συμφωνία σημαίνει ότι, θέλει και ένα εμπορικό δρόμο. Δηλαδή, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν ισχυρό ανταγωνισμό. Και ωραία τα όσα άκουσαν οι επενδυτές.
Όταν θα γύρισαν στα μόνιτορ τους είδαν ότι, τα ελληνικά ομόλογα εκτοξεύθηκαν στο 4,20% εξαιτίας των δηλώσεων του Τσίπρα σε αμερικανική εφημερίδα ότι θα συνεχίσει μέχρι το τέλος την πολιτική του ( σ.σ τόσο επιτυχημένη) την ώρα που ο προϋπολογισμός της Ιταλίας άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στην Ευρώπη. Ήξεραν ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτή η άνοδος και πόσο θα κερδίσουν απο ένα ακριβό πενταετές ομόλογο που θα εκδοθεί.
Για να πατήσουν τα κουμπιά των επενδύσεων τα παιδιά με τα κουστούμια και τα μαύρα γυαλιά πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κερδίσουν. Να έχουν ένα χειροπιαστό παράδειγμα ενός άλλου επενδυτή ο οποίος κέρδισε. Αν ρωτήσουν, όμως, τους παλαιούς επενδυτές των τραπεζών ( Paulson, Watsa κλπ ) ή τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου W. Ross καταλαβαίνουν ότι ο Τσίπρας τους παραπλάνησε επί τρία χρόνια δημιουργώντας μια ζόμπι οικονομία.
Μια οικονομία που θα μοιράσει επιδόματα από το πλεόνασμα των φόρων και των χρημάτων τα οποία δεν πληρώνει το Δημόσιο προς τους ιδιώτες. Την βόλτα, λοιπόν, στην Time square, του “αριστερού” πρωθυπουργού της κυβέρνησης και ορισμένων ολίγιστων καθηγητών, θα την θυμούνται μόνο οι Αμερικανοί ως ένα παράδειγμα οικονομικών πολιτικών προς αποφυγή.
Συμπερασματικά, το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο θα κοστίσει το 5ετες ομόλογο που θέλει να εκδώσει η Ελλάδα για να κοροϊδέψει ότι δήθεν πάει καλά η οικονομία ; Oι επόμενοι μήνες θα δείξουν τι συμφώνησε ο Σύριζα για το ομόλογο της βόλτας στην Times Square, όπως πρέπει να ονομαστεί. Οι επενδυτές αυτοί γνωρίζουν πως να αποτιμούν χώρες σαν την Ελλάδα και πρωθυπουργούς σαν τον Τσίπρα.
Μπορούν να παίξουν το ίδιο, και τα ομόλογα μια φυλής ζουλού ή τα ελληνικά ομόλογα.