Η οργή που προκαλούν οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί με τις αποφάσεις που μεθοδεύουν στην Ευρώπη διχάζει ξεκάθαρα τους Ευρωπαίους και τα κράτη- μέλη.
Απαντώντας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Scholz για την κοινή έκδοση χρέους (ευρώ- ομόλογα) είπε δίχως να αναφέρει την λέξη ευρω-ομόλογο ότι, η Αμερική είναι ομοσπονδία υπονοώντας ξεκάθαρα ότι, για να πραγματοποιηθεί η κοινή έκδοση χρέους πρέπει να χαθεί το δικαίωμα του κάθε κράτους να εκδίδει το χρέος του.
Πιθανότατα, να επιδιώκει μάλιστα η Γερμανία να κατέχει αυτό το κοινό δικαίωμα ορίζοντας τον κοινό υπουργό Οικονομικών.Ας γυρίσουμε, όμως, στο θέμα μας και συγκεκριμένα στα οικονομικά εργαλεία που διαθέτουμε ως Ευρώπη.
Η ζημιά στην Ευρώπη έγινε όταν στις 13 Μαρτίου, η επικεφαλής της ΕCB κ. Λανγκάρντ είπε ότι, δεν είναι δουλειά της να μειώνει το spread των κρατών – μελών άρχισε να ανεβαίνει η απόδοση των ιταλικών ομολόγων (Μαζί και των ελληνικών ). Μπορεί αργότερα οι αποδόσεις να μειώθηκαν όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των 750 δισ. ευρώ, αλλά ήδη η ζημιά είχε γίνει.
Ας πάμε τώρα στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας FED κ. Jerome Powell και σε μια ιστορική ομιλία που πραγματοποίησε στις 9 Απριλίου.
Ο κ. Powell πρώτα αναφέρθηκε στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοϊού και τόνισε ότι, όσα δίνει η FED είναι και επένδυση για την υγεία. Μια άλλη λεπτομέρεια της ομιλίας του είναι, όμως, χαρακτηριστική.
Η Fed, δεν έχει το δικαίωμα να μοιράσει χρήματα απευθείας στους δικαιούχους. Οι οικονομικές δυνάμεις της FED, όπως είπε δεν είναι δυνάμεις δαπανών, αλλά δανειστικές δυνάμεις. Δίνει τα χρήματα σε οντότητες που μοιράζουν τα χρήματα και προσδοκά να τα πάρει πίσω όταν η οικονομία επανέλθει. Δίχως Μνημόνια.
Tα εργαλεία αυτά δανεισμού θα εξαφανιστούν όταν λήξει η κρίση. Απλά και ξεκάθαρα. Με άλλα λόγια, ο κ. Powell δεν μπέρδεψε τον ρόλο του και δεν έκανε πολιτικές δηλώσεις, όπως η Λαγκάρντ.
Η FED δεν καταφέρθηκε κατά της Πολιτείας της Νέας Υόρκης ή της Καλιφόρνιας ή οποιασδήποτε άλλης. Και η ΕΚΤ διαθέτει εργαλεία και οντότητες- πως η ΕΙΒ- που δανείζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και θα μπορούσε να πράξει ανάλογα, όπως η FED.
Η κ. Λανγκάρντ με τις δηλώσεις της υπονόμευσε την ΕΚΤ και έδρασε ως πολιτικός δίνοντας επιχειρήματα στους Γερμανούς και Ολλανδούς να συμπεριφερθούν αναίσχυντα στο Eurogroup.
Τι θα μπορούσαν να ισχυριστούν τότε οι Ολλανδοί λ.χ εάν η EIB δάνειζε περισσότερο ιταλικές ή ελληνικές επιχειρήσεις ; Τι θα έλεγαν αν η ΕΙΒ, όπως και η ΕΚΤ έπαιρνε τα κεφάλαια πίσω δίχως Μνημόνια;
Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι οριοθετημένος, αλλά θα μπορούσε να γίνει πιο ισχυρός αφαιρώντας κάθε σκέψη Μνημονίων.
Στην Ελλάδα, όμως, ξεκίνησε ήδη η σπέκουλα από ορισμένους «αντιστασιακούς» που ποντάρουν να επαναφέρουν την γραμμή «αντιμνημόνιο» διαδικτυακά.
Απειλούν δε τους… φιλελέδες όταν οι ίδιοι υπέγραφαν τα Μνημόνια του 2015 και τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Καλή ώρα, όπως ο αντιστασιακός της Αίγινας με την πισίνα.
Καλή Εβδομάδα – Καλό Πάσχα