Επί τρία χρόνια ο σημερινός υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος δεν είχε ασχοληθεί ούτε με τις τράπεζες, ούτε με το χρηματιστήριο. Το δίδυμο του οικονομικού επιτελείου (Τσακαλώτος – Χουλιαράκης) ήταν συνεχώς απασχολημένοι με την μεταφορά των νόμων από τους δανειστές.
Άλλωστε, ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας γι αυτή την δουλειά τους είχε. Ο καθένας, όμως, σ αυτό το συνονθύλευμα έχει από μια δουλειά. Σ’ ένα άλλο επίπεδο της κυβέρνησης οι κ. κ Πολάκης, Καρανίκας κλπ ανέλαβαν το έργο της συσκότισης βρίζοντας καθημερινά την αντιπολίτευση και όποιον άλλο είχε διαφορετική γνώμη. Και ποιός έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης, ποιος ασκεί την διοίκηση αυτού του δύσμοιρου κράτους; Κανείς, όπως αποδείχθηκε εκείνο το μοιραίο βράδυ στο Μάτι. Διότι η διακυβέρνηση των Σύριζα – Ανελ είναι μόνο τα κονδύλια, οι διαγωνισμοί, τα “χατίρια” που επιτρέπουν σε λίγες εταιρείες να μονοπωλούν τις αγορές που λειτουργούν.
Πριν όμως μια ημέρα ο κ. Τσακαλώτος αποφάσισε να επισκεφθεί τους επενδυτές στο Λονδίνο και τα όσα είπε προσθέτουν νέες αβεβαιότητες στις τράπεζες. “Έχουμε σχέδιο για να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια μεσοπρόθεσμα”. Και οι ξένοι επενδυτές έφυγαν από την συνάντηση πιο ανήσυχοι, διότι καταλαβαίνουν ότι η διαδικασία θα είναι αργή.
Και οι τιμές των τραπεζικών μετοχών συνεχίζουν να βρίσκονται πολύ χαμηλότερα απο το 2015, όταν ξεπουλήθηκαν σε μια τιμή 0,30 φορές την λογιστική τους αξία. Σ αυτά τα τρία χρόνια οι τράπεζες μίκρυναν ξεπουλώντας τις θυγατρικές των Βαλκανίων, όπως διέταξαν οι δανειστές (σ.σ με εξαίρεση μια τράπεζα που έχει ξένο ιδιώτη).
Την ώρα που όλα στα Βαλκάνια διευθετούνται και οι Σύριζα – Ανελ θα φέρουν την ειρήνη με την ιστορική συμφωνία, η Ελλάδα δεν έχει ισχυρές τράπεζες για να είναι η δύναμη σταθερότητας.
Ο κ. Τσακαλώτος, όμως, ο οποίος γνωρίζει καλά αγγλικά δεν απέφυγε την γκάφα και είπε στους ξένους επενδυτές να μην ανησυχούν για το ασφαλιστικό καθώς μέχρι το 2030 οι σημερινοί συνταξιούχοι θα έχουν πεθάνει! Λες και οι ξένοι είναι τίποτα παιδάκια και χρειάζονται τον Τσακαλώτο για να κάνει τους υπολογισμούς . Και η απάντηση ήλθε από την Moodys, η οποία ανέβαλε την αναβάθμιση της χώρας εξαιτίας των τραπεζικών προβλημάτων.
Πορεία στο άγνωστο για την Ελλάδα λοιπόν σ ένα οικονομικό περιβάλλον που θα γίνεται ολοένα και χειρότερο καθώς σταματά η φθηνή ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών…