Πριν πολλά χρόνια, κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν μια βόλτα με μια μαύρη Mercedes στο εργοστάσιο χυτοσίδηρου της Λαυρεωτικής και φρόντισαν να ανάψουν και το φουγάρο της, όπως διηγούνται κάποιοι.
Το χρηματιστήριο βρισκόταν ακόμα στα πρώτα βήματα του. Οι επενδυτές κουβαλούσαν τις χάρτινες μετοχές με καρότσια ενώ στα χρηματιστηριακά γραφεία προμηθεύονταν μωβ λάμπες για να ξεχωρίσουν τις πλαστές μετοχές.
Τα νέα της λειτουργίας της Λαυρεωτικής τα διέδιδαν αρμοδίως και η μετοχή ανέβηκε 1000% μέσα σε μερικές εβδομάδες προκαλώντας παροξυσμό. Ομάδες “επενδυτών” που έμοιαζαν νομάδες έμπαιναν στα γραφεία ζητούσαν τις “Λαυρεωτικές” ακόμα και με απειλές.
Τότε, μετά την άνοδο στην παλιά αίθουσα του χρηματιστηρίου εισήλθε ένας γνωστός αντικρυστής και πληκτρολόγησε αγορά 660.600 μετοχών ενώ δεν είχε την δικαιοδοσία. Ξέσπασε το σκάνδαλο με ζημιά 1,4 δισ. δρχ. Δεν έχει πολλή σημασία η κατάληξη. Κάποιοι εμπλεκόμενοι καταδικάστηκαν κι άλλοι αθωώθηκαν.
Αρκετές δεκαετίες μετά τα σκάνδαλα εξελίχθηκαν. Συμμετέχουν ιδιοκτήτες εταιρειών, λογιστές, χρηματιστές.
Tο σκάνδαλο της Folli – Follie προκαλεί ακόμα ζημιά στο χρηματιστήριο καθώς δεν έχει επέλθει κάθαρση. Διότι πάνω σε ψευδείς πληροφορίες δόθηκαν δάνεια, πωλήθηκαν μετοχές και τελικά, χάθηκαν περιουσίες. Η Λαυρεωτική και οι εμπνευστές της πήγαν στα δικαστήρια και υπό μια έννοια ίσως ήταν μπροστά και από την εποχή τους.
Ο κίνδυνος, όμως, κάποιοι να ονειρεύονται νέες χρηματιστηριακές “δόξες” χρησιμοποιώντας ψευδείς πληροφορίες είναι υπαρκτός.
Αρκούν μερικές πληροφορίες για πωλήσεις και κέρδη που δεν υπάρχουν, μια ανταλλαγή πακέτων μετοχών, είτε με τόκο, είτε με έκπτωση κ.λπ. Και η παγίδα στήνεται.
Το πως αποτρέπονται αυτές οι παγίδες στις ημέρες μας, επαφίεται στην συνείδηση όσων συμμετέχουν: Τραπεζικοί, εταιρείες, χρηματιστές, λογιστές και μερικές φορές και επενδυτές. Διότι οι υψηλοί τόκοι ή οι μετοχές-πύραυλοι εξαφανίζονται.
Από τις οθόνες αυτή τη φορά.