Θετική ήταν η εβδομάδα που πέρασε για την οικονομία, και αποτυπώνεται καλύτερα σε δυο συγκεκριμένες οικονομικές ειδήσεις.
H ανακοίνωση της Blackstone για εξαγορά πέντε ξενοδοχείων στην Ελλάδα, έναντι 178 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και θα κινητοποιήσει νέα κεφάλαια απο το εξωτερικό. Το private equity της Αμερικανικής Blackstone δεν είναι τυχαίο καθώς διακρίνει ότι, έχει να κερδίσει απο την Ελλάδα και συνήθως προηγείται των ανταγωνιστών του. Δεν συνηθίζει να κάνει χάρες. Είδε μια ευκαιρία και έδωσε τα κεφάλαια για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις.
Φανταζόμαστε ότι, η αμερικανική εταιρεία θα αναζητήσει δανεισμό στην Ελλάδα για να αποσβέσει πιο γρήγορα τα κεφάλαια της. Επιπλέον, δεκάδες άλλα fund θα αναζητήσουν συμφωνίες στην χώρα προκειμένου να εκμεταλλευθούν την συγκυρία καθώς διαθέτουν ρευστότητα και εφόσον οι αποδόσεις, τους συμφέρουν θα σπεύσουν να εξαγοράσουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Βεβαίως, για να διατηρηθεί αυτό το θετικό κλίμα στον Τουρισμό απαιτείται εγρήγορση καθώς λ.χ μια αύξηση στα αεροπορικά καύσιμα λόγω των νέων περιβαλλοντικών απαιτήσεων, αρκεί να για να αλλάξει η ροή τουριστών απο διάφορους προορισμούς. Και για αυτό θέμα, η αύξηση του ανταγωνισμού στις αεροπορικές μεταφορές θα έδινε διέξοδο. Όσο λοιπόν αυξάνεται, η ανταγωνιστικότητα και εισρέουν κεφάλαια, ο τουρισμός θα παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού ΑΕΠ.
Η δεύτερη είδηση πιο σημαντική ίσως, προήλθε απο τον ΟΤΕ. Το κουπόνι που έλαβε για το ομόλογο του * 0,875%* είναι εξωπραγματικό, ακόμη και για μεγάλους ομίλους του εξωτερικού και απόρροια της ποσοτικής χαλάρωσης της Εκτ, των αρνητικών επιτοκίων και της μείωσης ρίσκου της χώρας που επέφερε η εκλογή της νέας διακυβέρνησης υπο τον Κ. Μητσοτάκη. Οι απανταχού ραντιέρηδες ακούνε αυτα επιτόκια και τρέμουν τρέχοντας να κρύψουν αλλού τα χρήματα.
Η αγορά ομολόγων, όμως, είναι για “μεγάλα” παιδιά και οι επενδυτές χρειάζονται να είναι προσεκτικοί καθώς τα αρνητικά επιτόκια τείνουν να δημιουργήσουν μια φούσκα. Εαν η Ελλάδα δανείζεται φθηνά και επιχειρήσεις και ο ΟΤΕ φθηνότερα – ελέω και της Deutsche Telecom- αυτό δεν σημαίνει ότι, θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Το κρίσμο στοιχείο για την περίοδο είναι οι μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις να βρούν αντίστοιχες πηγές φθηνού δανεισμού είτε απο τις αγορές, τις τράπεζες, είτε και το χρηματιστήριο. Η “μηχανή” δείχνει να ξεκινά και πάλι, έστω κι αν το διεθνές περιβάλλον παραμένει αβέβαιο. Αφού ξεκίνησε η ροή χρήματος, έστω και μικρή θα ακολουθήσουν κι άλλες, για όσο διάστημα παρέχουμε πλεονεκτήματα ως χώρα.