Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ήδη αποδιοργανώσει τον πλανήτη, δοκιμάζοντας τις αντοχές ατόμων, κοινωνιών, οικονομιών καθώς και την συνοχή της ίδιας της Ε.Ε. Ο φόβος για το παρόν και η αβεβαιότητα για το εγγύς και απώτερο μέλλον είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που προσδιορίζονται ως απότοκα της προκείμενης μάστιγας.
Είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που άπαντες αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την ίδια απειλή τόσο για την υγεία όσο και για την οικονομία, ενώ επί του παρόντος οι αρμόδιοι επιστήμονες είναι εξαιρετικά συγκρατημένοι και φειδωλοί ως προς τις προβλέψεις τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η αδυναμία της ΕΕ στη λήψη δραστικών μέτρων προς οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων χωρών, αποδεικνύει ότι η πραγματική σύγκλιση και ολοκλήρωση της Ευρώπης, έχει ακόμα δρόμο να διανύσει. Η Ελλάδα που έδωσε την σκληρότερη μάχη για να παραμείνει στην Ε.Ε., καταθέτοντας υψηλότατο τίμημα σε ύφεση, χαμένο πλούτο, ανεργία και πολιτική ένταση, επλήγη την ώρα που εμφανώς ανέκαμπτε.
Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε από νωρίς το πρόβλημα που ερχόταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενήργησε με αποφασιστικότητα, πρώτος από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η αναποτελεσματικότητα και η κωλυσιεργία έδωσαν τη θέση τους στην γρήγορη και αποτελεσματική δράση.
Και παρά το γεγονός ότι το σύστημα της δημόσιας υγείας έχει απογυμνωθεί από την πρόσφατη λιτότητα, τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι ομολογουμένως εντυπωσιακά, καθώς η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλότερο ποσοστό κρουσμάτων ή θανάτων από ό,τι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα πολλά ΜΜΕ του εξωτερικού να χαρακτηρίζουν την χώρα μας ως παράδειγμα προς μίμηση, εν αντιθέσει με την εποχή της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπιζόταν ως το μαύρο πρόβατο.
Εκτός όμως από τα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και για την συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών στην πιστή εφαρμογή δυσάρεστων όσο και αναγκαίων μέτρων. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να κρατήσει επιχειρήσεις αλλά και επαγγελματίες στην «οικονομική ζωή» ανακοινώνοντας μέτρα ύψους άνω των 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει και θα αποτελεί μία δυσάρεστη ανάμνηση του παρελθόντος. Τι μας επιφυλάσσει όμως το μέλλον; Πράγματι, η εμφάνιση του νέου ιού, που επικαλύπτει ως σκιά θανάτου όλη την ανθρωπότητα, θα ανατρέψει δεδομένα που ίσχυαν έως τώρα.
Ο κορωνοϊός θα αλλάξει (και εν μέρει το έχει κάνει ήδη) πολλά πράγματα της καθημερινότητάς μας, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα μέτρα της κυβέρνησης θα αντισταθμίσουν την αναπόφευκτη μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης, ενώ σίγουρα θα βοηθήσει και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Γερμανία θα αποφασίσει να οδηγήσει την Ευρώπη εκ του ασφαλούς στην επόμενη ημέρα. Οι Έλληνες από την πλευρά τους γνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι εξωγενές και παγκόσμιο και ότι δεν ενεπλάκησαν στην δίνη αυτού του υγειονομικού κυκλώνα από κυβερνητικές αστοχίες.
Θα χρειαστεί σχέδιο που ήδη ξεδιπλώνεται αλλά και κάτι περισσότερο:
Υπομονή, κοινωνική ανοχή και συνοχή για την διαχείριση της επόμενης μέρας. Γιατί –σχεδόν- τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.
Είναι μια περίοδος προκλήσεων όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά για όλους μας.
Μια περίοδος στην οποία ο λαϊκισμός περιττεύει. Όπου άπαντες αναμετρούμαστε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Μια κρίση εντελώς διαφορετική με ό,τι ζήσαμε στην περίοδο 2010 – 2019.
Οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες και αναμφισβήτητα έχουμε μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία να αλλάξουμε. Να αντιμετωπίζουμε εφεξής τις προκλήσεις του μέλλοντος με ρεαλισμό, σύνεση και πολιτική ωριμότητα, με σχέδιο και με αποφασιστικότητα, με χρήση της λογικής και τήρηση των κανόνων που επιβάλλουν οι καιροί. Να σεβόμαστε όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον.
Να αφήσουμε για πάντα πίσω μας τον φθηνό λαϊκισμό, τις κοντόφθαλμες μικροκομματικές σκοπιμότητες και τις δήθεν μαγικές λύσεις ψηφοθηρίας, που τόσο ακριβά πλήρωσε ο τόπος κατά το πρόσφατο παρελθόν. Εάν το παρόν αποτελεί οδηγό του μέλλοντος, υπάρχει πλέον η μαγιά για να ατενίζουμε το αύριο με αισιοδοξία.
*Βουλευτή Β Πειραιά με τη ΝΔ