Η ακρίβεια και η ασφάλεια με διακριτή διαφορά από το τρίτο πρόβλημα, που είναι συνήθως η υγεία και η περίθαλψη.
Η ακρίβεια είναι μακράν το πρώτο γιατί φυσικά αφορά την τσέπη του καθενός και αντανακλά άμεσα στους όρους διαβίωσης των πολιτών. Οι κοινωνίες και όχι μόνο στην Ελλάδα ήταν ασυνήθιστες από το φαινόμενο του πληθωρισμού, ειδικά οι νέοι άνθρωποι γιατί οι οικονομίες είχαν υψηλές πληθωριστικές πιέσεις πριν από 30-40 χρόνια και μάλιστα δεν ήταν οι όροι διαβίωσης οι ίδιοι τότε με τώρα. Τα επιτόκια καταθέσεων ήταν περίπου αντίστοιχα με τον μακροχρόνιο πληθωρισμό κι έτσι «βόλευαν» τον κόσμο που, σε πολλές περιπτώσεις, ζούσε από τον τόκο. Ποιος δεν θυμάται -αν είναι πάνω από 50 ετών- τα περίφημα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου που έδιναν ετήσιο τόκο 20% στη δραχμή τη δεκαετία του ’80 με πληθωρισμό περί το 10% ή την ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) που κρατούσαν τα λαϊκά εισοδήματα και το επίπεδο διαβίωσης σε ένα σχετικά ανεκτό όριο.
Οι εποχές βεβαίως έχουν αλλάξει δραματικά, το εθνικό νόμισμα της χώρας είναι το ευρωπαϊκό, άρα δεν γίνονται… τρικ με υποτιμήσεις της δραχμής, ούτε φυσικά τα επιτόκια μπορούν να αναπροσαρμοστούν τόσο γρήγορα με τον πληθωρισμό. Η ακρίβεια λόγω πληθωρισμού είναι ένα φαινόμενο που και τώρα κατατρώει το εισόδημα του κόσμου και οι αναπροσαρμογές των μισθών προς τα πάνω θα πάρουν χρόνια ή μάλλον δεν θα γίνουν ποτέ στο ίδιο επίπεδο, πιο σύντομα φαίνεται ότι θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός.
Ομως παρά ταύτα η κοινή γνώμη, έστω και αργά, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες της κοινής γνώμης, δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι τόσο εσωτερικό μας θέμα, δηλαδή δεν ευθύνονται τόσο οι εθνικές κυβερνήσεις, όσο ότι είναι γενικό πρόβλημα και συμβαίνει παντού. Στις αρχές της πληθωριστικής κρίσης το 60% της κοινής γνώμης πίστευε ότι φταίει η κυβέρνηση, ενώ τώρα περίπου το ίδιο ποσοστό την αποδίδει στη διεθνή συγκυρία και ορθώς.
Αντιθέτως με την ακρίβεια, η ασφάλεια στους δρόμους, στα σπίτια, στα γήπεδα, παντού, είναι κυριολεκτικά αυτό που λέμε άλλο θέμα. Η κοινή γνώμη δεν μπορεί εύκολα να κατανοήσει την ανεπάρκεια της αστυνόμευσης, τρομάζει με τις ληστείες και τους φόνους μέρα μεσημέρι, με τους μπράβους που κυκλοφορούν και «ρυθμίζουν» την εμπορική, ακόμα και την κοινωνική δραστηριότητα της χώρας στα μαγαζιά και στους δρόμους.
Προσφάτως είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι καθημερινά περιπολούν στην Αττική μόλις 28 περιπολικά, κάτι που δεν διαψεύστηκε ποτέ, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων, το 70% των 55.000 υπηρετούντων στην ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται στην επαρχία γιατί… έτσι τους βολεύει, αφού οι περισσότεροι προέρχονται από εκεί. Μάλιστα υπάρχει και σχετικός νόμος που προβλέπει τη διευκόλυνση αυτή, γεγονός που, όπως γίνεται αντιληπτό, εξηγεί κάπως το γιατί στην Αθήνα κυριαρχούν η αταξία και η ανομία.
Σε αυτή την εικόνα οι κατά καιρούς έρευνες εσωτερικών υποθέσεων, η γνωστή υπόθεση της «Μαφίας της Αστυνομίας» και οι συχνές αναφορές ανθρώπων που υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν σημάδια διαφθοράς στο Σώμα. Για να είμαστε ειλικρινείς, βοά ο τόπος ότι αξιωματικοί της Αστυνομίας, κυρίως στα υψηλά κλιμάκια, είναι βουτηγμένοι στη μίζα και μιλάνε για εκατοντάδες χιλιάδες μαύρου χρήματος που παίρνουν για να καλύπτουν πορνεία, ναρκωτικά, λαθρεμπόριο καυσίμων, προστασία καταστημάτων κ.λπ. Με κορωνίδα το καλοκαίρι τη Μύκονο αλλά και άλλα τουριστικά θέρετρα.
Ολα αυτά που γράφονται εδώ αποτελούν κοινό τόπο σε όλους και για όλους, κυρίως την κυβέρνηση. Τα ξέρουν όλοι χρόνια τώρα και επί Τσίπρα και μετά επί Μητσοτάκη, αλλά δεν έχουν καταφέρει να κάνουν και πολλά ή μάλλον όσο πάει η κατάσταση χειροτερεύει. Οταν διώχνουν ένα «μπουκέτο» από διεφθαρμένους αστυνομικούς, εκείνοι τους εκδικούνται και σπέρνουν το χάος και τον φόβο στην κοινωνία με χειρότερες εγκληματικές δράσεις, με αποτέλεσμα το κακό να ανακυκλώνεται και να διαιωνίζεται.
Σε αυτή την υπόθεση πρέπει να μπει ένα τέλος και το οφείλει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον κόσμο που τον ψήφισε δύο φορές με πολύ υψηλό ποσοστό και του έδωσε εντολή ορθής διακυβέρνησης. Προχθές έγινε μια καλή συμβολικά αρχή με την παρουσία Μητσοτάκη, Φάμελλου, Ανδρουλάκη στην κηδεία του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του από χούλιγκαν.
Η ασφάλεια δεν είναι ακρίβεια να ευθύνεται η παγκόσμια κρίση και όποιος νομίζει ότι ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά και δεν το χρεώνει στην κυβέρνηση και μόνο, κάνει λάθος που θα το βρει μπροστά του. Και η κυβέρνηση είναι ίδια από το 2019, άρα βρίσκεται στο πέμπτο έτος της, άρα κάτι δεν πάει καλά.