Από την πρώτη στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης άρχισε να βομβαρδίζει το Μέγαρο Μαξίμου με ερωτήματα για την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου, ενώ έκανε τις κινήσεις του προς τον Άρειο Πάγο και την ΑΔΑΕ. Προσπάθησε να δείξει, με άλλα λόγια, ότι θέλει να φτάσει την υπόθεση μέχρι το τέλος κι ότι δεν πρόκειται παρά να δεχθεί επίσημη και δημόσια ενημέρωση. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τα περί σεβασμού του απορρήτου, που επικαλείται το Μέγαρο Μαξίμου – ζήτησε δε, μόλις χθες, μέσω της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ να διαβιβαστεί όλος ο φάκελος της ΕΥΠ στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα. Ζήτησε ακόμη, με την πρώτη για το θέμα δήλωσή του, να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή και την συμπλήρωσε καλώντας εκεί τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει σαφείς απαντήσεις για τους λόγους της «νόμιμης επισύνδεσής του». Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιλέγει τις βήμα-βήμα σφοδρές επιθέσεις στην ηγεσία της κυβέρνησης και ότι εμφανίζεται αποφασισμένος να κρατήσει ψηλά το θέμα και στο ευρωπαϊκό πεδίο. Μαζί και δίπλα στο Νίκο Ανδρουλάκη, βρίσκονται και οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε εξαρχής σε ένα σφυροκόπημα εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου με αφορμή την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και την απόπειρα παγίδευσής του από το Predator. Απαίτησε και εκείνος συγκεκριμένες απαντήσεις- όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στην ανάγκη της πλήρης διαλεύκανσης της υπόθεσης και της προστασίας των θεσμών και της Δημοκρατίας.
Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την περασμένη Παρασκευή ότι ό,τι έγινε δεν έπρεπε να γίνει, ότι δεν γνώριζε προφανώς κι ότι υπάρχουν πάντα οι προβλέψεις του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της βουλής. Το Μέγαρο Μαξίμου ακολουθεί συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, υπενθυμίζει κάθε φορά ότι κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες κι ότι στηρίζει κάθε πρωτοβουλία για να έρθουν όλα στο φως. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε με την πρόσφατη ομιλία του στη βουλή ότι για τον χειρισμό της υπόθεσης -που να σημειωθεί αποκαλύφθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης- έχει την στήριξη όλων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Από την σχετική προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή, απουσίαζαν πάντως οι δυο πρώην πρωθυπουργοί-νυν βουλευτές, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώτος πήγε χθες στα Ανώγεια της Κρήτης και με αφορμή την εκδήλωση στη μνήμη του πρώην υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη μίλησε -κάτι που δεν συνηθίζει τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια- ανοιχτά και δημοσίως για την υπόθεση. Αρκετοί, μετά από μια πρώτη «ανάγνωση» της παρέμβασής του, έκαναν λόγο για μια ανταλλαγή … sms στη «γαλάζια πολυκατοικία». Είναι έτσι;
Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι σε τέτοιου είδους καταστάσεις- ζητήματα, όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη- η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Διαφωνεί επ’ αυτού το Μέγαρο Μαξίμου; Όχι- ούτε διατηρεί, όπως ακούγεται, επιφυλάξεις στο άκουσμα της φράσης ότι «το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα». Διαφωνεί αναμφίβολα με την επισήμανση του πρώην πρωθυπουργού που φανερώνει και την διαφορετική επιχειρηματολογία τους: «Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου». Για τον πρώην πρωθυπουργό παραμένει, όπως είπε, επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν.
Είναι ενδιαφέρον ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησε να σχολιάσει επισήμως την δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού- όμως κυβερνητικά στελέχη που διέκριναν αιχμές και υπονοούμενα, έσπευσαν να υπενθυμίσουν ότι «με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη» κι ότι από την πρώτη στιγμή τονίστηκε η ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση το ότι ο πρώην πρωθυπουργός- παρότι αποφεύγει επί χρόνια να σχολιάσει σημαντικά γεγονότα- έκανε βήμα ηχηρής δημόσιας παρέμβασης δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, τόσο για τις προθέσεις, όσο και για τις διεργασίες στη γαλάζια παράταξη…