search icon

Γνώμες

Aμέσως ξεκαθάρισμα γιατί η χώρα δεν αντέχει

Σενάρια μπορεί, λοιπόν, να γραφτούν πολλά και τις επόμενες ημέρες να κυκλοφορήσει... ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί

Το ερώτημα που πλανάται τις τελευταίες ημέρες στο πολιτικό-οικονομικό «στερέωμα» της χώρας είναι πού θα οδηγήσει το πολιτικό σκηνικό η υπόθεση Ανδρουλάκη, της νόμιμης μέσω ΕΥΠ και εισαγγελέα παρακολούθησης του κινητού του, η οποία όμως χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη από την πρώτη στιγμή από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η απάντηση αυτή την ώρα είναι άκρως επισφαλής, γιατί εμείς τουλάχιστον που αρθρογραφούμε δεν έχουμε όλα τα δεδομένα, ενδεχομένως να μην τα έχει και κανείς, γιατί σε τέτοιες περίπλοκες και σκοτεινές υποθέσεις που εμπλέκονται πιθανώς αρκετές μυστικές υπηρεσίες, εισαγγελείς και ισχυροί προβολείς της δημοσιότητας, αναπτύσσονται δυναμικές, πολλές φορές απρόβλεπτες.

Σενάρια μπορεί, λοιπόν, να γραφτούν πολλά και τις επόμενες ημέρες να κυκλοφορήσει… ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Φρέσκες λίστες με «νόμιμες επισυνδέσεις», άλλες λίστες με παράνομες παρακολουθήσεις, καθώς και το ίδιο «μενού» με πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες από το παρελθόν. Δεν γνωρίζω, μπορεί και ν’ ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» την τελευταία εικοσαετία και να «συνθέσουμε» όλοι μαζί μια ωραία ατμόσφαιρα από το παρελθόν της χώρας, με τον Τόμπρα, τον Μαυρίκη, το «βρώμικο ’89», ό,τι φαντάζεται ο καθένας.

Σύμφωνοι, ό,τι και να λέμε εδώ, έχει συμβεί ένα γεγονός, η κυβέρνηση βρίσκεται και μάλιστα κοντά στο τέλος της θητείας της, στην πρώτη αμιγώς πολιτική της κρίση. Γιατί η πανδημία ήταν διεθνές θέμα, οι πυρκαγιές συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι και τα ελληνοτουρκικά επεισόδια σχεδόν ανά διετία. Απαντήσεις λοιπόν πρέπει να δοθούν, έρευνα να γίνει, ευθύνες να αποδοθούν όπου υπάρχουν και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ορισμένα πολύ βασικά ζητήματα από αυτή την υπόθεση ώστε να αισθάνονται ασφαλείς.

Πρώτον, να ολοκληρωθεί τάχιστα η έρευνα και «ό,τι υπάρχει» να ξεκαθαρίσει γιατί πρόκειται ξεκάθαρα για μια υπόθεση που βλάπτει σοβαρά τη χώρα διεθνώς σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Ας μην ξεχνάμε ότι ενίοτε οι «θεωρίες συνωμοσίας» κάπου εδράζονται και το διεθνές περιβάλλον ευνοεί τέτοιες υποθέσεις.

Δεύτερον, δεν γνωρίζω τα νομικά του κ. Βενιζέλου, αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές δεν μπορεί να είναι πάνω από τους πολίτες, άρα το κράτος Δικαίου επιτάσσει ισονομία για όλους. Αν ήταν έτσι και εξαιρούνται από τις, επαναλαμβάνω, νόμιμες και πλέον με άδεια δύο εισαγγελέων παρακολουθήσεις τηλεφώνων οι βουλευτές, ας τους εξαιρέσουμε και από το άνοιγμα των λογαριασμών τους ή από οποιαδήποτε άλλη λογοδοσία. Αν άκουγαν τον Τσοχατζόπουλο μπορεί και να είχαμε γλιτώσει τις μίζες. Δεν κατάλαβα, ένας βουλευτής δεν ελέγχεται για όλων των ειδών τα αδικήματα ή υπάρχει «όριο αδικημάτων» που απαγορεύει τη νόμιμη παρακολούθηση; Δηλαδή αν η ΕΥΠ έχει αύριο πληροφορίες ότι κάποιος Ελληνας βουλευτής «συνομιλεί και βρίσκεται υπόπτως» με κάποιον παράγοντα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, θα τον «ακούσει» ή απαγορεύεται; Η άποψη του κ. Βενιζέλου αποτελεί την απόλυτη δυσφήμηση του πολιτικού συστήματος. «Εμείς στο απυρόβλητο»… με το καλό και ο Κασιδιάρης σε λίγο.

Οσο δεν χωράνε «εκπτώσεις» και κουκουλώματα σε παρακολουθήσεις τηλεφώνων και προσωπικών δεδομένων, άλλο τόσο δεν επιτρέπονται και πολιτικές σπέκουλες για κομματικά οφέλη. Η χώρα χρειάζεται ίσως όσο λίγες φορές στην ιστορία της μια σταθερή κυβέρνηση, γιατί απλά είμαστε ανάμεσα σε πόλεμο και μια σοβαρότατη ενεργειακή κρίση.

Δεν αντέχουμε μια μακρά δυσώδη περιπέτεια, που σε τέτοια χρονική συγκυρία ούτε ο χειρότερος εχθρός μας δεν θα μπορούσε να την κατασκευάσει.

Exit mobile version