Είναι κοινό μυστικό ότι το υπουργείο Οικονομικών και γενικότερα η Κυβέρνηση ασκούν συστηματικά πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα για να αυξηθεί ο ρυθμός των χορηγήσεων και να στηριχθεί χρηματοδοτικά η ανάκαμψη της οικονομίας.
Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί νέα τάξη πραγμάτων και στην πιστωτική επέκταση, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα αρχίσει να γίνεται περισσότερο αισθητό από τις αρχές του νέου έτους.
Όπως συμβαίνει πάντοτε, οι μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι οικονομικά επιχειρηματικοί όμιλοι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να εκμεταλλευτούν την περίσταση.
Οι τράπεζες έχουν ήδη ετοιμαστεί να υποστηρίξουν τις σχετικές πρωτοβουλίες ενώ σύμφωνα με την ειδησεογραφία έχουν δεχθεί και επεξεργάζονται επενδυτικά σχέδια ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ. Αρκετά από αυτά τα σχέδια φέρεται να είναι σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα θα ξεκινήσουν οι χρηματοδοτήσεις.
Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων δεν είναι απλή υπόθεση καθώς χρειάζεται κατ΄ αρχήν να αξιολογηθεί αν είναι συμβατές με τους στόχους του Ταμείου και στη συνέχεια οι τράπεζες πρέπει να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων.
Ειδικά οι τράπεζες καλούνται να παρακολουθήσουν στενά τις σχετικές διαδικασίες, ενώ και οι επιχειρήσεις δεσμεύονται για τις επιλογές τους καθώς διακινδυνεύουν την ίδια συμμετοχή στο κεφάλαιο.
Όλο αυτό ωθεί σε φιλόδοξα και κυρίως σοβαρά επενδυτικά σχέδια σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και δημιουργώντας προσδοκίες ισχυρής ανάπτυξης.
Αν για τους μεγάλους παίκτες της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής τα περισσότερα ερωτήματα για το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν απαντηθεί, δεν ισχύει το ίδιο και για τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Τραυματισμένες από την κρίση πολλές από αυτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις χρηματοδότησης.
Χρειάζεται να γίνουν συμπράξεις δυνάμεων ή και συγχωνεύσεις που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα και πιο υγιή σχήματα τα οποία θα ανταποκρίνονται στα ζητούμενα κριτήρια. Και αυτή είναι εργασία στην οποία πρέπει να πρωτοστατήσουν και να υποστηρίξουν ουσιαστικά οι τράπεζες, ώστε οι επενδύσεις να διαχυθούν σε όλο το φάσμα της αγοράς.
Έχουμε μπροστά μας μια σπάνια ευκαιρία για την ελληνική οικονομία και δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθούν πόροι. Άλλωστε, μόνον οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να καταφέρουν να απορροφήσουν το σύνολο των κεφαλαίων του Ταμείου που παίρνει η χώρα μας.