Με βάση τη λογική και τον συσχετισμό των δυνάμεων ο πόλεμος στην Ουκρανία το πιθανότερο είναι τις επόμενες ημέρες να πλησιάσει κοντά στη λήξη του με επικράτηση, σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση, της Ρωσίας.
Ωστόσο, παρακολουθούμε μια σύγκρουση που κλιμακώθηκε και εξελίσσεται πέραν της λογικής και για αυτό κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.
Όμως, υπάρχουν δυο γεγονότα – προπομποί της νέας τάξης πραγμάτων που θα διαμορφωθεί όταν ο πόλεμος λήξει. Το πρώτο είναι το εύρος των κυρώσεων που πήρε η Δύση κατά της Ρωσίας. Ένα πρωτοφανές πακέτο μέτρων που δεν είμαστε ακόμη σε θέση να αποκωδικοποιήσουμε το πλήρες εύρος των επιπτώσεων που θα έχει. Το πιο σοβαρό και ισχυρό μέτρο που έλαβε η Δύση είναι το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί, πια, να υποστηρίξει τις ρωσικές τράπεζες ούτε και το ρούβλι. Θα χρειαστεί να περάσει χρόνος για να διαπιστώσουμε πλήρως όλες τις συνέπειες.
Για παράδειγμα, όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις στο Ιράν, τα ΕΛΠΕ δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν οφειλή που είχαν ύψους περίπου 700 εκατ. δολαρίων και η οποία έμεινε σε εκκρεμότητα για μεγάλο διάστημα, μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις. Τα ΕΛΠΕ στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαν την τύχη με το μέρος τους, γιατί πάγωσε η οφειλή τους. Προφανώς θα υπήρχαν και άλλες συναλλαγές με εταιρίες που ανέμεναν να εισπράξουν από το Ιράν.
Θα περιμένουμε σε πρώτη φάση να διαπιστώσουμε την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία και σε δεύτερη φάση τα τυχόν προβλήματα από μεγάλους πελάτες που η οικονομική τους αδυναμία θα τα καταστήσει και τραπεζικά προβλήματα. Τα στελέχη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IΙF) τώρα θεωρούν εξαιρετικά πιθανό η Ρωσία να φτάσει σε χρεοκοπία λόγω του εξωτερικού χρέους της, εάν η κρίση στην Ουκρανία συνεχίσει να επιδεινώνεται. Ταυτόχρονα, όμως, προειδοποιούν για ύπαρξη σημαντικών εμπορικών και οικονομικών κινδύνων μετάδοσης στις οικονομίες της Δύσης. Είναι η ώρα που θα αρχίσουμε να διαπιστώνουμε τις επιπτώσεις της συστημικής αλληλεξάρτησης των οικονομιών.
Το δεύτερο μείζον γεγονός είναι η απόφαση της Γερμανίας να δαπανήσει 100 δισ. για να δημιουργήσει στρατό. Μιλάμε για τεράστιας σημασίας μεταστροφή, με άγνωστες πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις. Η Γερμανία, για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα αποκτήσει στρατό και έχει αποφασίσει για αυτόν τον λόγο να δαπανήσει 100 δισ. ευρώ. Είναι μια γεω-οικονομική εξέλιξη που ανοίγει νέο κεφάλαιο στην Ευρώπη και περιμένουμε το επόμενο διάστημα να διαπιστώσουμε αν επηρεάζει και πώς τη συζήτηση που είναι ανοικτή για τους όρους του Σύμφωνου Σταθερότητας.