Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 με το εντυπωσιακό 16,2% και ρυθμό ανάπτυξης κοντά 7% για το πρώτο εξάμηνο, διευρύνουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για νέες παροχές.
Η ισχυροποίηση και ανθεκτικότητα της οικονομίας δημιουργεί σταδιακά τον απαραίτητο χώρο για να φύγει η Κυβέρνηση από τα προσωρινά που εφαρμόζει μέσω της ρήτρας προσωρινής διαφυγής για το 2021-2022 και να προχωρήσει σε μόνιμα μέτρα.
Το ζήτημα δεν είναι μόνον οι παρεμβάσεις που αφορούν το κόστος ενέργειας, τις οποίες άλλωστε δρομολογεί η Κυβέρνηση και θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Εύλογο θα ήταν επίσης να ληφθούν και στοχευμένα μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων καταναλωτών από το κύμα ακρίβειας, αν και οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο.
Αν το επιτρέψει και η πορεία των εσόδων, που είναι ο καθοριστικός συντελεστής για τις αποφάσεις της οικονομικής πολιτικής, η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει έμφαση σε μόνιμου χαρακτήρα φορολογικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη.
Χρήσιμα και αναγκαία τα αντισταθμιστικά μέτρα λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, αλλά η οικονομία χρειάζεται εξίσου, αν όχι και περισσότερο, τολμηρές μόνιμες παρεμβάσεις για τους έμμεσους φόρους, για τον ΦΠΑ, για τον ΕΝΦΙΑ, για τις ασφαλιστικές εισφορές κά.
Η ελληνική οικονομία, όπως απέδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ, παρουσιάζει ήδη εντυπωσιακές επιδόσεις.
Ο όγκος των εξαγωγών στο εξάμηνο έφτασε στα 18,1 δισ., μέχρι τώρα δημιουργήθηκαν 275.000 περισσότερες θέσεις εργασίας από τις απολύσεις που καταγράφηκαν, τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρέθηκε στο 113,0, ο τουρισμός εξελίσσεται απροσδόκητα θετικά, οι τράπεζες ισχυροποιούνται, οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν ελληνικές επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υγειονομική κρίση δημιούργησε συνθήκες αβεβαιότητας, αλλά τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια, αφενός για να οργανώσουμε σωστά το κράτος κι αφετέρου για να εκλογικεύσουμε το φορολογικό πλαίσιο, δημιουργώντας και την αναγκαία σταθερότητα.