Είναι η πιο αισιόδοξη δήλωση που έχουμε ακούσει, από επίσημα χείλη, το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ η οποία, μιλώντας στο Bloomberg, δήλωσε ότι «προς το παρόν, δεν βλέπουμε ύφεση στην ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι «δεν το έχουμε ως βασικό σενάριο». Μάλιστα, η Πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε την πρόβλεψή της κάνοντας αναφορά στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, στην υποχώρηση της ανεργίας, στις προσδοκίες για δυνατή τουριστική σεζόν, εξελίξεις που -όπως είπε- θα αντισταθμίσουν τους κλυδωνισμούς που προκαλεί ο πόλεμος και οι πληθωριστικές πιέσεις.
Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις της Κ. Λαγκάρντ και ταυτόχρονα μέσα στους επόμενους μήνες έχουμε το τέλος του πολέμου, μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι οικονομικές συνθήκες θα αρχίσουν να βελτιώνονται από το 2023. Στο μεταξύ, είμαστε σε αναμονή του Eurogroup της 16ης Ιουνίου, το οποίο θα εγκρίνει επίσημα την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο. Μια εξέλιξη η οποία -παρά τους όποιους περιορισμούς μάς επιβληθούν στη δημοσιονομική πολιτική, λόγω του υψηλού μας χρέους- σηματοδοτεί το τέλος της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που σάρωσε τη χώρα. Κυρίως όμως με τις αποφάσεις του Eurogroup της 16ης Ιουνίου αίρεται ένα ακόμη εμπόδιο και πλησιάζουμε ακόμη πιο κοντά στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Αν τελικά η ύφεση δεν είναι το βασικό σενάριο για την Ευρώπη, όπως προέβλεψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, τότε θα είναι ηπιότερες και οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία. Μια τέτοια εξέλιξη απομακρύνει το ενδεχόμενο να υποβληθεί το τραπεζικό μας σύστημα στο μαρτύριο του Σίσυφου, να βρεθεί δηλαδή αντιμέτωπο και πάλι με μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία επανέρχεται συστηματικά και προειδοποιεί για τον κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.
Η ανησυχία της ΤτΕ επικεντρώνεται αφενός στις τυχόν επιπτώσεις από την πλήρη απόσυρση των μέτρων στήριξης που λήφθηκαν στην πανδημία και, αφετέρου, στα ρυθμισμένα δάνεια τα οποία ξανακοκκινίζουν, με αυξανόμενο ρυθμό. Οι τράπεζες δεν συμμερίζονται στον ίδιο βαθμό τις ανησυχίες της κεντρικής τράπεζας και υπολογίζουν ότι τα νέα κόκκινα δάνεια θα είναι της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Πιθανόν μάλιστα, τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση να συμβάλλουν στον περιορισμό της αθέτησης δανεικών οφειλών.