O πόλεμος της Ουκρανίας συνεχίζεται, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως ενισχύει ισχυρές στασιμοπληθωριστικές πιέσεις στη διεθνή οικονομία. Για τις περισσότερες χώρες, οι άμεσες οικονομικές συνέπειες του πολέμου είναι η άνοδος του πληθωρισμού, η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η χρηματοπιστωτική αστάθεια. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν τώρα για το εφιαλτικό ενδεχόμενο να συμπέσουν η οικονομική ύφεση με την ενεργειακή και διατροφική κρίση, ταυτόχρονα με μια κρίση χρέους σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι χώρες βιώνουν διαφορετικά τις επιπτώσεις του πολέμου και τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στον αναπτυγμένο Βορρά διαμαρτύρονται για την άνοδο του κόστους ζωής, ενώ σε ορισμένες αναπτυσσόμενες οικονομίες και φτωχότερα κράτη αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα επιβίωσης. Πριν από λίγες ημέρες ξέσπασαν διαδηλώσεις στο Ιράν που οδήγησαν σε συλλήψεις επειδή η Κυβέρνηση σταμάτησε τις επιδοτήσεις και ανέβηκαν οι τιμές στα τρόφιμα. Στη Σρι Λάνκα οι διαδηλώσεις για τα τρόφιμα εξελίχθηκαν σε αιματηρές συγκρούσεις με τους διαδηλωτές να καίνε τα σπίτια 38 πολιτικών, τις αρχές να ανοίγουν πυρ και τον Πρωθυπουργό να παραιτείται.
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η άνοδος στις τιμές των τροφίμων απελευθερώνει αποσταθεροποιητικές δυνάμεις για τα φτωχότερα κράτη που δεν έχουν δίχτυ κοινωνικής προστασίας, λέγοντας ωστόσο ότι ο αντίκτυπος της επισιτιστικής κρίσης δεν θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν της ενεργειακής. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, όπου μεταβάλλονται ραγδαία οι συνθήκες χρηματοδότησης, τα υπερχρεωμένα φτωχά κράτη καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτα και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να χρεοκοπήσουν ξεκινώντας μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.
Η Ελλάδα -αν και υπερχρεωμένη- βρίσκει (και πάλι) προστασία κάτω από την ασπίδα της Ευρώπης και της αναδιάρθρωσης που έγινε στο χρέος με κλειδωμένα σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια. Ωστόσο, με τα επιτόκια του ευρώ σε ανοδική τροχιά και το spread στην περιοχή του 3,5%, η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερες επιλογές για τις αγορές ομολόγων, όπως άλλωστε φάνηκε και στην τελευταία έκδοση. Ευτυχώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 32 δισ. δεν αφήνει περιθώρια πανικού στις αγορές ομολόγων για την Ελλάδα.
Η Κυβέρνηση όμως καλείται αφενός να στηρίξει τους πολίτες στις πιέσεις που δημιουργεί για το εισόδημά τους ο πληθωρισμός και ταυτόχρονα να τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία. Γιατί αν χαθεί η δημοσιονομική ισορροπία η χώρα θα βρεθεί ταχύτατα στη δίνη μιας νέας κρίσης και αυτή τη φορά δεν ξέρουμε αν οι Γερμανοί θα πεισθούν (όπως συνέβη στην κρίση χρέους, με την πίεση των ΗΠΑ) να βοηθήσουν.
Άλλωστε, τώρα οι Γερμανοί έχουν πολλά να σκεφτούν, καθώς αυτή τη φορά δεν είναι μέρος της λύσης, αλλά του προβλήματος.