Οι τράπεζες τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών τους.
Η θετική προοπτική που προδιαγράφεται για την ελληνική οικονομία με τη βοήθεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τις κυβερνητικές ενέργειες που επαναφέρουν το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις τις οποίες οι τράπεζες εκμεταλλεύονται με επιτυχία ενισχύοντας τα κεφάλαιά τους.
Επιπλέον με τα δύο προγράμματα υποβοήθησης των τιτλοποιήσεων ΗΡΑΚΛΗΣ που επιτρέπουν την παροχή κρατικών εγγυήσεων, δόθηκε ώθηση στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων. Από τα 106,8 δισ. που έφτασε στην κορύφωσή του το απόθεμα των προβληματικών δανείων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, σήμερα έχει υποχωρήσει κάτω από τα 50 δισ. Ταυτόχρονα με τον Ηρακλή ΙΙ δρομολογούνται πωλήσεις χαρτοφυλακίων οι οποίες θα οδηγήσουν μέχρι το τέλος του 2022 (και νωρίτερα για κάποιες τράπεζες) στην υποχώρηση των προβληματικών δανείων σε μονοψήφια ποσοστά στα χαρτοφυλάκια.
Η κακή κληρονομιά της οικονομικής κρίσης απομακρύνεται από τους ισολογισμούς των τραπεζών και η μείωση αυτού του βάρους επιτρέπει στο τραπεζικό σύστημα να αυξήσει τα ρίσκα που αναλαμβάνει ώστε να χρηματοδοτήσει περισσότερο και αποτελεσματικότερα την αναπτυξιακή προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, το ζήτημα των προβληματικών δανείων είναι πολύ κοντά στην επίλυσή του ως ζήτημα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά παραμένει υπαρκτό και πιεστικό ως πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα.
Τα προβληματικά δάνεια βγαίνουν με τις τιτλοποιήσεις από τους τραπεζικούς ισολογισμούς και μεταφέρονται στα βιβλία των διαφόρων funds και εταιριών διαχείρισης. Η πρόκληση των πλειστηριασμών παραμένει ακέραια, όπως και η υπερχρέωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Μέχρι στιγμής και με διάφορες αφορμές (νέος πτωχευτικός, δημιουργία νέου φορέα κ.λπ.) η πίεση των πλειστηριασμών συγκρατήθηκε με πολιτικές πρωτοβουλίες.
Ωστόσο, αυτή η ισορροπία δεν μπορεί να διατηρηθεί εσαεί.
Τράπεζες και servicers πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να προσφέρουν στους συνεργαζόμενους δανειολήπτες βιώσιμες λύσεις και δεύτερη ευκαιρία οριστικής εξυγίανσης, ώστε όταν ξεσπάσει το κύμα των πλειστηριασμών, ο αριθμός των προσώπων που θα πληγούν να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένος.