‘Η με την έγκριση, διανομή και χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έγιναν εγκληματικά σφάλματα και συστηματικές παραλείψεις για τα οποία πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες ή τώρα η προσωρινή αναστολή του εμβολιασμού στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες είναι ένα ακόμη επεισόδιο στον πόλεμο των εμβολίων. Δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο, ούτε μπορεί η Μ. Βρετανία να συνεχίζει μετά τον θόρυβο να εξοντώνει τον πληθυσμό της καθώς δεν διακόπτει το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση -προφανώς βασιζόμενη στη γνώμη έμπειρων και ικανών επιστημόνων, αλλά και έχοντας επίγνωση του πολιτικού – οικονομικού παρασκηνίου που παίζεται στις Βρυξέλλες- αποφάσισε να μη διακόψει τους εμβολιασμούς της AstraZeneca στην Ελλάδα.
Και πολύ σωστά, γιατί από την πορεία των εμβολιασμών εξαρτάται πώς θα εξελιχθεί η φετινή τουριστική περίοδος. Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν πως αν το 2021 ο τουρισμός αποφέρει το 40% των εσόδων του 2019, ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει αισθητά κάτω από το 3%. Αν όμως η φετινή επίδοση φτάσει στο 60% των εσόδων του 2019, τότε η ανάπτυξη θα κινηθεί σε επίπεδα άνω του 3%, καθώς η διαφορά του 20% αντιστοιχεί σε επιπλέον έσοδα που υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ.
Η Goldman Sachs, σε έκθεση που επεξεργάζεται σενάρια για τον τουρισμό στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, θεωρεί ως βασικό σενάριο ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια που ισχύουν σήμερα δεν θα αλλάξουν ή και θα χαλαρώσουν κάπως, από τον Ιούνιο και έπειτα. Σε αυτή την περίπτωση προβλέπει για την Ελλάδα άνοδο του ΑΕΠ περίπου 1%. Το δυσμενές σενάριο (καθυστέρηση του εμβολιαστικού προγράμματος, αύξηση κρουσμάτων και επέκταση των περιορισμών στα ταξίδια και κατά την καλοκαιρινή περίοδο) θα στοίχιζε στην ελληνική οικονομία -1,2% του ΑΕΠ.
Συνεπώς, αν θέλουμε να περιορίσουμε τις οικονομικές απώλειες της πανδημίας, που σημαίνει λιγότερες απολύσεις, λουκέτα, κόκκινα δάνεια κ.λπ., πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος. Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχουν απτές και συγκεκριμένες επιστημονικές αποδείξεις για τα προβλήματα των εμβολίων της AstraZeneca.