Μπορεί η οικονομία, δεδομένων των συνθηκών και των συγκυριών, να δείχνει μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, όμως, όπως και να το κάνουμε, η κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδανική, ούτε μπορεί κανείς να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για τον επόμενο χρόνο. Ήδη εκεί που πιστέψαμε απατηλά για άλλη μία φορά πως όπου να ’ναι και με την αύξηση των εμβολιασμών η κατάσταση θα ελεγχθεί στους επόμενους μήνες, να σου τώρα μια άγνωστη επί του παρόντος απειλή με τη μετάλλαξη «Όμικρον».
Άντε πάλι όλη η Ευρώπη σε συναγερμό και επαναφορά μέτρων που είχαν αποσυρθεί μόλις προ ολίγου χρόνου. Άντε πάλι όλη η δημόσια συζήτηση να επανέρχεται στους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονεί η ταχύτατη διάδοση του μεταλλαγμένου ιού και τους επιστήμονες να μην ξέρουν προς το παρόν για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητά του, αλλά ούτε και κατά πόσο μας καλύπτουν τα υπάρχοντα εμβόλια. Και φτου κι απ’ την αρχή οι προβληματισμοί για το αν πρέπει να επανέλθουν κάποια μέτρα, και μέχρι πού μπορούν να φτάσουν αυτά, κι αν υπάρχει στο τραπέζι η συζήτηση για νέο κλείσιμο της οικονομίας εφόσον η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Ένα τέτοιο κλίμα, όμως, επ’ ουδενί βοηθά την οικονομία, η οποία επιπρόσθετα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρωτοφανή ενεργειακή ακρίβεια και την τεράστια αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα.
Όταν λοιπόν η πρωταρχική έγνοια είναι να μην κλείσει η οικονομία αλλά και να βρεθούν κονδύλια για τη στήριξη των νοικοκυριών από τη συνεχώς διογκούμενη αύξηση του ενεργειακού κόστους, μοιραία περνούν σε δεύτερη μοίρα οι υποσχέσεις για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών μέσω φορο-εισφορο-ελαφρύνσεων. Ήδη τα 40 δισ. που έχουν μοιραστεί μέχρι τώρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι πάρα πολλά για τις αντοχές της εύθραυστης οικονομίας μας, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι από δάνεια που έχουν προστεθεί στο ήδη υπέρογκο χρέος της χώρας. Χώρια που οι πολίτες με τη νέα χρονιά θα πρέπει να αρχίσουν να επιστρέφουν μέρος των χρημάτων που πήραν ως έκτακτα επιδόματα, δάνεια και επιστρεπτέες προκαταβολές.
Και μπορεί ευθύς εξαρχής να είχε διαμηνυθεί ότι μέρος αυτών των επιδοτήσεων θα επιστραφεί έστω και με δόσεις, αλλά κατά βάθος όλοι πίστεψαν πως αυτά τελικά δεν θα επιστραφούν. Ωστόσο, τα δημοσιονομικά περιθώρια, με δεδομένο και τις νέες τρύπες που δημιουργεί η στήριξη με τα ενεργειακά προϊόντα, είναι πλέον περιορισμένα. Και όσο κι αν η αλματώδης ανάπτυξη που θα καταγραφεί για τη χρονιά που φεύγει είναι ένα θετικότατο γεγονός, από μόνο του δεν μπορεί να κλείσει όλες τις τρύπες που ξεφυτρώνουν σαν τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας.
Ο τουρισμός και τα έσοδα που έφερε ήταν μια θετική έκπληξη και όλοι πιστέψαμε ότι η επόμενη χρονιά θα πάει για ρεκόρ. Τώρα με τις εξελίξεις της «Όμικρον», οι τουριστικοί φορείς κάνουν λόγο για φρένο και επιφυλακτικότητα στις κρατήσεις, τρέμουν δε στην ιδέα αν μέσα στις γιορτές, στις οποίες ποντάρει ο χειμερινός τουρισμός, επιβληθούν κάποιου είδους περιορισμοί στις μετακινήσεις. Hδη λένε πως το τεστ PCR 48 ωρών που έχει ανακοινωθεί για όλους τους εισερχόμενους επιβάτες θα αναστείλει πολλά προγραμματισμένα ταξίδια.
Με άλλα λόγια, όλα και πάλι βρίσκονται στον αέρα και Κύριος οίδε τι μας περιμένει! Και αντί το πολιτικό προσωπικό εν σώματι να δίνει καθημερινά αγώνα να πειστεί και ο τελευταίος ανεμβολίαστος να κάνει το εμβόλιο, η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει ψηφίσει ούτε ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης, επιδίδεται τώρα σε έναν αγώνα να παραιτηθεί η κυβέρνηση γιατί, λέει, αφήνει ανθρώπους εκτός ΜΕΘ να πεθαίνουν. Την καταγγέλλει, επίσης, γιατί δεν φρόντισε να δημιουργήσει κι άλλες τόσες παραβλέποντας σκόπιμα ότι ΜΕΘ δεν είναι τα μηχανήματα μόνα τους, αλλά κυρίως το εξειδικευμένο προσωπικό. Προσωπικό, όμως, που δεν υπάρχει, καθώς σε όλες τις σχετικές προκηρύξεις προσλήψεων δεν εμφανίζονται όχι μόνο ειδικευμένοι γιατροί, αλλά ούτε απλοί νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, γιατί απλώς δεν υπάρχουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα!
Η «επένδυση», όμως, στην καταστροφή και στο θανατικό δεν ωφελεί κανέναν και πλήττει βαριά το οικονομικό κλίμα.