«Not too hot, nor too cold, but just right»: αυτή είναι η φράση που έχουν δανειστεί από το παραμύθι της Χρυσομαλλούσας (Goldilocks) οι οικονομολόγοι για να περιγράψουν τις ιδανικές συνθήκες σε μία οικονομία:
σταθερή -αν και όχι ιδιαίτερα υψηλή- ανάπτυξη, χαμηλός πληθωρισμός και αποτιμήσεις στα χρηματιστήρια που κυμαίνονται σε επίπεδα μεταξύ bull και bear αγορών.

Από τις αρχές του 2024, η θεωρία της «οικονομίας της Χρυσομαλλούσας» – σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις περί «ήπιας προσγείωσης»- επανέρχεται συχνά στις οικονομικές συζητήσεις, στην προσπάθεια να εξηγηθούν οι υψηλές αποτιμήσεις και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη, κυρίως της αμερικανικής οικονομίας, παρά τα υψηλά επιτόκια.

Η θεωρία της Χρυσομαλλούσας επανήλθε τις τελευταίες ημέρες, όταν οι αγορές άφησαν πίσω τους την πρόσκαιρη καταιγίδα που προκάλεσε το ιαπωνικό carry trade και η ισχυρή πτώση των διεθνών δεικτών. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια οικονομία ‘Goldilocks’», δήλωσε ο Gene Goldman, επικεφαλής επενδύσεων στην Cetera Financial Group στο CNBC.

«Οι μειώσεις των επιτοκίων έρχονται» έγραψε στο Forbes ο οικονομολόγος Robert Barone την προηγούμενη εβδομάδα. «Σύμφωνα με τον οικονομολόγο David Rosenberg, όταν έχουμε μειώσεις επιτοκίων σε μια ύφεση, ο S&P 500 υποχωρεί κατά μέσο όρο -27% στα θεμελιώδη χαμηλά. Αλλά αν ξεφύγουμε από την ύφεση και η Fed κάνει περικοπές, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι ο δείκτης σημειώνει ράλι +18% κατά τη διάρκεια του έτους που ακολουθεί την πρώτη αυτή κίνηση.

Οι αγορές φαίνεται να τιμολογούν αυτό το σενάριο «Goldilocks» που περιγράφει ο Rosenberg, στο οποίο ο πληθωρισμός «μαραίνεται», η Fed μειώνει τα επιτόκια στο ουδέτερο επίπεδο (2,75%) και η οικονομία αποφεύγει την Ύφεση. Goldilocks Indeed!»

Την «προσγείωση» των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων σε μία «ζώνη Goldilocks» προβλέπει και ο Jimmy Chang, επικεφαλής επενδύσεων του Rockefeller Global Family Office σε δηλώσεις του στο Barron’s.

«Ο ακριβώς σωστός πληθωρισμός ανοίγει την πόρτα σε μια οικονομία Goldilocks» εκτιμούν και οι αναλυτές της Axios, μετά τα στοιχεία που καταγράφουν σταθερή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

«Ξαφνικά, τα πράγματα βελτιώνονται», δήλωσε στο Yahoo Finance ο επικεφαλής επενδύσεων της BMO Wealth Management US, Yung-Yu Ma. «Και αυτό που μοιάζει σχεδόν με ένα σενάριο Goldilocks είναι μια τεράστια μετατόπιση από αυτό που είχαμε πριν από μια εβδομάδα περίπου, όταν είχαμε το ξεπούλημα της αγοράς». Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η ήπια προσγείωση είναι σταθερά σε εξέλιξη».

«Εφόσον οι πιστωτικές αγορές (ιδίως οι πιστωτικές εκδόσεις) και οι αγορές εργασίας αντέξουν, θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι, αν και οι αποτιμήσεις δεν είναι αρκετά φθηνές ώστε να δικαιολογούν την αγορά περιουσιακών στοιχείων ανεξαρτήτως του κυκλικού αποτελέσματος, αυτή η πρόσφατη διόρθωση αφαιρεί λίγο από τον αφρό των αγορών και βελτιώνει τις προοπτικές των αποδόσεων καθώς οδεύουμε προς το φθινόπωρο» εκτιμά η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου Schroders, στο ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο “The Goldilocks market scenario – and the three bears”.

Τι λένε οι «Κασσάνδρες»

Όμως, εκτός από οπαδούς, η θεωρία αυτή έχει και αρκετούς αντιπάλους, που προειδοποιούν ότι το παραμύθι σύντομα θα τελειώσει.

«Χρειάζεται χρόνος ώστε το υψηλότερο κόστος του χρέους να περάσει στο σύστημα», προειδοποίησε ο δισεκατομμυριούχος Mark Spitznagel, ιδρυτής και CIO του hedge fund Universa Investments. «Έχουμε κολλήσει σε μια σύντομη ζώνη Goldilocks, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού “δουλεύει” μέσα στην οικονομία, αλλά αυτό θα τελειώσει σύντομα» υποστήριξε εκτιμώντας ότι «η μεγαλύτερη φούσκα της αγοράς στην ιστορία θα σκάσει σύντομα».

Η επικεφαλής στρατηγικής έρευνας της AlphaSimplex, Kathryn Kaminski, απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι αγορές θα επιστρέψουν στις ημέρες της Χρυσομαλλούσας των αρχών του έτους ανέφερε ότι «θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί μια τόσο ισχυρή κίνηση στις αγορές μετοχών» σε συνέντευξη στο Opening Bid της Yahoo Finance.

Διαβάστε ακόμη:

UBS: H πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές ήταν υπερβολική αλλά αποτελεί πλέον την κανονικότητα (γράφημα)

Κίνα: Ξεκινά έρευνα αντιντάμπινγκ για γαλακτοκομικά προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ

Arcadia Shipmanagement: H πρώτη ελληνική ναυτιλιακή που αλλάζει πορεία στα πλοία της για να προστατεύσει τις φάλαινες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ