Με την Ελλάδα να αναμένει στο αμέσως επόμενο διάστημα την επιστροφή σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, στο προσκήνιο έρχεται και η επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις αναπτυγμένες αγορές και οι σχετικές αποφάσεις από πλευράς FTSE Russell και MSCI.
Στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της ΕΧΑΕ στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), παρουσία του Γιάννου Κοντόπουλου, CEO του Ομίλου, Νίκου Κοσκολέτου, Επιτελικού Διευθυντή Χρηματοοικονομικών & Σχέσεων με Εκδότριες και Νίκου Πορφύρη, Επιτελικού Διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών, αναφέρθηκε εκ νέου πως σε ότι αφορά τον FTSE τα τυπικά κριτήρια πλέον πληρούνται, ωστόσο ο χρόνος επιστροφής του Χ.Α. σε καθεστώς advanced markets αποτελεί συνάρτηση και άλλων δεδομένων.
Όπως σημειώσε ο κ. Πορφύρης, η διαδικασία για όλους τους index providers είναι η ίδια, θα πρέπει το Χ.Α. να πληρούμε όλα τα κριτήρια, με κυριότερα της επενδυτικής βαθμίδας (sovereign debt) και η σχέση διασποράς/κεφαλαιοποίησης (free float/market cap) και φυσικά τα κριτήρια που αφορούν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της αγοράς (stock lending κ.λπ. ). Από τη στιγμή που πληρούνται όλα τα κριτήρια, υπάρχει μια διαδικασία που ορίζει ότι γίνεται ένταξη σε watch list για αναβάθμιση και υπάρχει διάστημα ακόμη ενός – δύο ετών για την αναβάθμιση σε developed market status.
Σε ερώτηση για το χρόνο που δύναται να πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ο κ. Πορφύρης σημείωσε: «Για τον MSCI οι αλλαγές πραγματοποιούνται Ιούνιο και για τον FTSE το Σεπτέμβριο. Επομένως, θεωρούμε πως επειδή δύσκολα θα έχουμε εκπληρώσει το κριτήριο της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στον Ιούνιο και με δεδομένο ότι ο FTSE ήδη έχει κάνει αποδεκτά τα quality market criteria του X.A. και πληρούμε τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, τον προσεχή Σεπτέμβριο θα μπορούσε να είναι μια πρώτη κίνηση πιθανής αναβάθμισης από τον FTSE στην περίπτωση που η σχέση διασποράς/κεφαλαιοποίησης πληροί και αυτή τις προϋποθέσεις», με τον Γιάννο Κοντόπουλο, πάντως, να σημειώνει πως κάτι τέτοιο είναι λιγότερο πιθανό και όχι το πιο πιθανό. Όπως εξήγησαν οι επικεφαλής του ομίλου, ο λόγος για τον οποίο η διαδικασία είναι αργή έχει να κάνει με το ότι οι index providers δεν επιθυμούν να έχουν εκπλήξεις, ούτε αρνητικές, ούτε θετικές.
Από την πλευρά του ο Νίκος Κοσκολέτος, Επιτελικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών & Σχέσεων με Εκδότριες, αναφερόμενος στο trading velocity τόνισε πως η ειδοποιός διαφορά μεταξύ αναπτυσσόμενης και ανεπτυγμένης αγοράς συνίσταται στο ότι ως αναπτυσσόμενη αγορά κάνει trade ως χώρα, ενώ σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς κάνουν trade οι κλάδοι. «Η ιστορία έχει δείξει πως οι ανεπτυγμένες αγορές τείνουν να έχουν μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα», υπογράμμισε.
Οι νέες εισαγωγές
Από εκεί και πέρα η διοίκηση επανέλαβε τους πέντε πυλώνες της στρατηγικής για την ανάταξη του Χ.Α., με το βάρος να πέφτει, μεταξύ άλλων και στην ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς και στο ζήτημα της προσέλκυσης νέων εισαγωγών.
Όπως έχει αναφέρει το newmoney, για τους επόμενους μήνες έχει δρομολογηθεί η εισαγωγή της Optima Bank, ποσοστού 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς και αυτές που αφορούν τις ΑΕΕΑΠ και συγκεκριμένα τη Noval Property (Viohalco), την Trade Estates (Fourlis) και την Orilina Properties (Brevan Howard – Τρύφων Νάτσης). Η διοίκηση του ομίλου τόνισε πως υπάρχει αναθέρμανση του ενδιαφέροντος και για εισαγωγές στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) του Χ.Α.
«Η Κύρια Αγορά έχει pipeline, βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο που θα πρέπει να ξεπεράσουμε, να έχουμε έναν καταλύτη, όπως ένα μεγάλο float όπως το «Ελ. Βενιζέλος». Αυτό θα μας βοηθήσει να φέρουμε νέους επενδυτές, κυρίως από το εξωτερικό και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και του ελληνικού retail», υπογράμμισε ο κ. Κοντόπουλος.
«Βλέπει» ΕΝ.Α η MED AEBEE
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newnoney που ακολούθησε της χθεσινής παρουσίασης, αναμένεται να δρομολογηθεί η εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά των μετοχών της «MED ABEE», εταιρείας με έδρα στη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εμπορία ενδυμάτων (μαγιό, εσωρούχων, αξεσουάρ κ.α).
Η εταιρεία έχει ήδη τροποιήσει το καταστατικό της όπου και γίνεται αναφορά για την εισαγωγή της στην ΕΝ.Α. Για τη χρήση του 2022 η MED πραγματοποίησε πωλήσεις 4,54 εκατ. ευρώ (έναντι 4,1 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021), EBITDA 1,4 εκατ. (από 1 εκατ. το 2021) και κέρδη προ φόρων 370 χιλ. ευρώ (από 26 χιλ. το 2021), εμφανίζοντας παράλληλα πολύ χαμηλό καθαρό δανεισμό (170 χιλ. ευρώ). Διαθέτει παραγωγική δραστηριότητα στη Βουλγαρία, εμπορικό δίκτυο πάνω από 24 καταστημάτων σε μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, καθώς και παρουσία στην Ιταλία μέσω θυγατρικής.
Να σημειωθεί πως τη θέση του CEO στη MED κατέχει ο Λεωνίδας Ζησιάδης, γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης και βασικός μέτοχος της ΑΡΕΧ Holdings, στην οποία έχει περάσει η πλειοψηφία των μετοχών της η MED ABEE.
Dual listing ναυτιλιακών
Κινητικότητα, ωστόσο, υπάρχει και στο σκέλος της προσέλκυσης ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακών εταιρειών, που ως γνωστός διαθέτουν ισχυρή εκπροσώπηση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, για dual listing στο Χ.Α. Όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του Ομίλου, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν επαφές με τις αμερικανικές και συγκεκριμένα το αμερικανικό Αποθετήριο (DTC) και αποσαφηνίστηκε πως δεν υφίστανται θεσμικά ή νομικά προσκόμματα που να αποτρέπουν την παράλληλη διαπραγμάτευση σε Ν. Υόρκη και Αθήνα μετοχών ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων.
Ο κ. Κοντόπουλος τόνισε πως έχει υπάρξει σημαντική προεργασία από πλευράς ΕΧΑΕ σε όλα τα επίπεδα και εκτίμησε πως υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες να υπάρχει παράλληλη διαπραγνάτευση ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακής εταιρείας στο μέλλον.
Τέλος, και επίσημα γίνονται μέλη στο Χρηματιστήριο οι Freedom Finance και Greenpost Trading.
Διαβάστε ακόμη
Στεγαστικά δάνεια: Τι δείχνουν τα νέα τιμολόγια – Αύξηση στη ζήτηση για σταθερά επιτόκια
Μπογκντάνοβιτς: Η Coca Cola HBC διέβη τον Ρουβίκωνα για τον κόσμο του αλκοόλ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ