Θετική έναρξη στην σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη 0,49% και να βρίσκεται στις 956,28 μονάδες με την αγορά να ακολουθεί το θετικό ξεκίνημα των διεθνών αγορών καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν πώς θα κινηθούν φέτος οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός, με βάση τις προβλέψεις της τράπεζας, θα μειωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους καθώς οι τιμές στην ενέργεια και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες αναμένεται να υποχωρήσουν. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν καταγράψει ένα ισχυρό ράλι από την αρχή του έτους καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, με έως και τέσσερις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων φέτος. Στην Ευρώπη η ΕΚΤ έχει δρομολογήσει τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων τόνωσης, προχωρώντας στη σταδιακή μείωση του ρυθμού αγορών στα ομόλογα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αυτές οι εξελίξεις αποτυπώθηκαν στην χτεσινή πρώτη ομολογιακή έκδοση της Ελληνικής Δημοκρατίας μιας και η ζήτηση για τον τίτλο ήταν πολύ μικρότερη από τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ προσφορών που κατέγραψε η Ελλάδα στην τελευταία της πώληση 10ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούνιο ενώ το ομόλογο έκλεισε τελικά με πολύ υψηλότερη απόδοση, η οποία φτάνει περίπου 1,84%, πολύ υψηλότερα από το 0,88% που κλήθηκε να καταβάλει τον περασμένο Ιούνιο, όταν το κόστος δανεισμού της ήταν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση και μετά το θετικό γύρισμα της χτεσινής συνεδρίασης από το μεσημέρι και μετά, κάτι που δείχνει ότι τα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί από τις αρχές του έτους δεν έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, είναι κοινή εκτίμηση, πως τα «ισχυρά χέρια» θα επιδιώξουν να αφομοιωθούν τα νέα υψηλά της αγοράς (7ετίας για τον Γενικό Δείκτη), να δοκιμασθούν/επιβεβαιωθούν στηρίξεις, προτού επιχειρήσουν την επόμενη κίνησή τους. Κάτι εύλογο, καθώς η αγορά μόλις τώρα βγαίνει από συσσώρευση 10 μηνών, σε αυτή τη συγκυρία δείχνει πως αρχίζει και ελκύει κεφάλαια, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για το επόμενο ανοδικό βήμα. Τεχνικά και για τον Γενικό Δείκτη, η χτεσινή εξέλιξη με την επιστροφή της αγοράς υψηλότερα των 949 – 950 μονάδων στο κλείσιμο αφήνει ανοδικά περιθώρια για κίνηση προς τις 1013 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελπίδες για τετραψήφια νούμερα του Δείκτη θα ελαχιστοποιηθούν με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 900 – 895 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 927 – 923 μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στις 888, 877 (gap) – 876 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 865 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Οι ΚΜΟ 30,60,90 και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, “συνωστίζονται” στη ζώνη 922 – 895. Όσο ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2240 μονάδων, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να έχουν στο στόχαστρό τους τις 2366 – 2371 και 2390 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στις 2231, 2150, 2101 (gap και εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2072 μονάδες (ημερήσιο “stop long”),
Οι ΚΜΟ 30,60,90 και ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, έχουν στήσει την δική τους “Γραμμή Μαζινό” μεταξύ 2220 και 2160 μονάδων. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος αημειώνει κέρδη 0,49% και βρίσκεται στις 2.307,30 μονάδες ο ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο και Jumbo σημειώνουν κέρδη άνω του 1% με την Μυτιληναίος, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Λάμδα, Motor Oil και Τιτάνα να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος με ήπιες απώλειες ο Σαράντης, Eurobank, Εθνική, Aegean, Alpha Bank και ΟΛΠ.
Διαβάστε ακόμα:
Έμφραγμα στα συμβολαιογραφεία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων