ΑΓΟΡΕΣ

«Ξέσπασμα» άνω του 4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Μάιο

Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε άνω των 1.150 μονάδων και «έσβησε» το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης 3ήμερης βουτιάς - Ράλι 7% στις τράπεζες, «απογειώθηκαν» Cenergy, Mytilineos, ΔΕΗ - Στο «πράσινο» όλα τα blue chips - Σε υψηλά επίπεδα ο τζίρος - Πολύτιμες «ανάσες» στα κρατικά ομόλογα – Πτώση 11 μονάδων στις αποδόσεις της Ελλάδας

«Πάρτι» έστησαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πέτυχε τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη των τελευταίων 4,5 μηνών, σβήνοντας παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος της «βουτιάς» του τελευταίου τριημέρου.

Μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση, οι traders βρήκαν ευκαιρία να αγοράσουν τις μετοχές σε αρκετά ελκυστικές τιμές, ανακόπτοντας την καθοδική πορεία του Οκτωβρίου και ανακάμπτοντας από τα πρόσφατα χαμηλά 5μήνου. Ώθηση παρείχε, επίσης, και η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να διαγράφουν πτωτική πορεία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει καθοδική, με την ελληνική αγορά να διατηρείται κάτω του εκθετικού κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών και να καλείται να διαχειριστεί μια σειρά προκλήσεων -από τα επιτόκια και το ακριβό πετρέλαιο έως τη Μέση Ανατολή.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες ήταν οι βασικές «πρωταγωνίστριες», εμφανίζοντας αύξηση έως και 7%. Από κοντά ακολούθησαν και οι ΔΕΗ – ΟΤΕ – Mytilineos – Viohalco – Aegean – Ελλάκτωρ – Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες διευρύνθηκαν από +3% έως +8%. Η μετοχή της Cenergy, δε, μετά τις έξι διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, ανέκαμψε άνω του +10%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο κατά 4,19% και διαμορφώθηκε στις 1.157,85 μονάδες, κερδίζοντας 46,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.111,29 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 45 μονάδες (από 1.118,16 έως 1.163,15 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 116 εκατ. ευρώ.

Ανοδικό ξέσπασμα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς εκτινάχθηκε στο +6,81% και τις 916 μονάδες, σβήνοντας τις απώλειες του προηγούμενου 3ημέρου και πετυχαίνοντας την καλύτερη συνεδρίαση από τις 22 Μαΐου.

Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, πραγματοποίησε άλμα στο +7,4% και φλέρταρε τα 2,8 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να έπεται στο +5,3% και το 1,23 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank αυξήθηκε στο +7,5% και το 1,48 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας τερμάτισε στο +6,7% και τα 5,3 ευρώ, εν όψει της διαδικασίας πώλησης του 20% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

  • Alpha Bank +5,33% 1,236 ευρώ
  • Eurobank +7,58% 1,484 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +6,75% 5,30 ευρώ
  • Πειραιώς +7,46% 2,796 ευρώ

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+4,80% και 2.836 μονάδες), η μετοχή της Cenergy εκτοξεύθηκε κατά 10,7% και ανέκαμψε στα 5,89 ευρώ, βάζοντας τέλος στο σερί των έξι καθοδικών συνεδριάσεων. Ράλι κατά τουλάχιστον 6% έκαναν και οι μετοχές των Viohalco – ΔΕΗ, ενώ η Mytilineos πέταξε στο +8% και τα 33,5 ευρώ. Ταυτόχρονα, οι μετοχές των ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Σαράντης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean και Quest κέρδισαν άνω του 4%, με τις μετοχές των Autohellas, Coca Cola, Jumbo, Lamda, Titan και Τέρνα Ενεργειακή να ενισχύονται κατά τουλάχιστον +2%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+2,80% και 1.871 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχώρισε θετικά στο +3,9% και τα 4,5 ευρώ, με τη μετοχή της Intracom να διευρύνεται αισθητά κατά 2,9% και να προσεγγίζει τα 2 ευρώ. Άλμα άνω του 3% πραγματοποίησαν, επίσης, οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Πλαστικά Θράκης, Enteroft, Αλουμύλ, ΑΔΜΗΕ, ΑΒΑΞ, Intrakat και Fourlis.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 96 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, μόλις 11 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 10 μετοχές έμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 79,4 δισ. ευρώ.  

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

  • Η μετοχή της Cenergy έβαλε «φρένο» στο 6ήμερο πτωτικό σερί και ανέκαμψε άνω του +10%. Στα 2,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος των συναλλαγών. Στο -20% η απόσταση από τα υψηλά έτους και τα ιστορικά υψηλά των 7,40 ευρώ.
  • Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας επέστρεψε άνω του ψυχολογικού ορίου των 5 ευρώ, κάνοντας ράλι τουλάχιστον +6%. Στα 18,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών. Εντός Νοεμβρίου η έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 20% από το ΤΧΣ.
  • Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή επέστρεψε κοντά στα 14 ευρώ, βάζοντας ένα φρένο στην αιμορραγία του φθινοπώρου. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να χάνει 31% από τις αρχές του 2023, στη χειρότερη επίδοση των blue chips.
  • H μετοχή της Mytilineos εμφάνισε την καλύτερη συνεδρίαση τουλάχιστον της τελευταίας 3ετίας, επιστρέφοντας άνω των 33 ευρώ. Στα 20 εκατ. ευρώ ο σημερινός τζίρος. Στα 4,7 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης.
  • H μετοχή της Intralot πραγματοποίησε μίνι ράλι 3,3% και αναρριχήθηκε στο 0,62 ευρώ. Χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) η διαπραγμάτευση των μετοχών. Στις 13 Οκτωβρίου ξεκινά η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης για τους παλαιούς μετόχους. Στόχος της ΑΜΚ είναι η άντληση 135 εκατ. ευρώ.

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι

  • Mytilineos +8,06% 20,4 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +6,75% 18,7 εκατ. ευρώ
  • Πειραιώς +7,46% 17,6 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank +5,33% 8,9 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ +1,54% 7,5 εκατ. ευρώ
  • Eurobank +7,58% 6,5 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ +4,11% 4,2 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ +6,07% 3,9 εκατ. ευρώ
  • Τέρνα Ενεργειακή +3,18% 3,3 εκατ. ευρώ
  • Jumbo +2,46% 3,2 εκατ. ευρώ

Δυναμικό comeback των αγοραστών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών «έβγαλε» δυναμική αντίδραση, κόβοντας τη… φόρα στους πωλητές, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι, οδηγώντας την εγχώρια αγορά έως και τα χαμηλά 5μήνου.

Τα υπερπουλημένα επίπεδα και οι ελκυστικές τιμές πρόσφεραν την ευκαιρία στους αγοραστές να κάνουν τα «ψώνια» τους και να στηρίξουν τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος από τα τέλη του καλοκαιριού αιμορραγεί σταθερά.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ανοδικό κρεσέντο επήλθε στον απόηχο της χθεσινής ισχυρής βουτιάς (9/10), η οποία έφερε το ελληνικό χρηματιστήριο έως τις 1.100 μονάδες. Πλέον, ωστόσο, απέχουμε παρασάγγας από τις συγκεκριμένες στηρίξεις, έχοντας ανακτήσει τις 1.150 μονάδες.

Στο θετικό κλίμα της Τρίτης, αναμφίβολα, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το αισθητά βελτιωμένο περιβάλλον στο εξωτερικό, κάτι το οποίο σχετίζεται με την πορεία των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 5,25% – 5,50% στη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου. Σε «παύση» της πορείας σύσφιγξης αναμένεται να προβεί και η ΕΚΤ, η οποία θα κρατήσει τα επιτόκια καταθέσεων στο 4% στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου.

Αυτές οι εξελίξεις εύλογα παρέχουν ώθηση στις μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση εχθρεύονται τα υψηλά επιτόκια.

Ταυτόχρονα, η στροφή των επενδυτών στα ασφαλή «καταφύγια», ως απόρροια της ανάφλεξης των γεωπολιτικών προκλήσεων στη Μέση Ανατολή, έδωσε πολύτιμες «ανάσες» στις ομολογιακές αποδόσεις, οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά αποκλιμάκωσης.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας υποχωρεί την Τρίτη κατά σχεδόν 11 μονάδες και διαμορφώνεται στο 4,26%, ενώ τα spreads αναδιπλώνονται στην περιοχή των 140 – 150 μονάδων βάσης.

Από την άλλη πλευρά, μην ξεχνάμε ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα στο Χ.Α. παραμένει αρνητική, καθώς οι επενδυτές καλούνται να υπερπηδήσουν μια σειρά εμποδίων, από το ακριβό πετρέλαιο και τον πόλεμο στο Ισραήλ έως την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει έξι συνεχόμενες καθοδικές εβδομάδες, έχοντας απολέσει -12% από τις αρχές του Σεπτεμβρίου και έχοντας «ροκανίσει» στο +24% τα συνολικά κέρδη του 2023.

Διαβάστε ακόμα

Το debate της Αθήνας και το ρίσκο, τα φιλαράκια του Αγγελούδη στη Σαλόνικα, η προσφυγή στο λιμάνι του Βόλου και το ακίνητο του Ζαννή στη γαλλική Ριβιέρα 

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή «ξαναγράφει» τον σχεδιασμό του χειμώνα – Πώς επηρεάζονται τα μεγάλα ελληνικά πρότζεκτ

ΔΝΤ για Ελλάδα: Ανάπτυξη στο 2,5% φέτος και στο 2% το 2024, σε μονοψήφια επίπεδα η ανεργία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""